reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Witajcie moje drogie.
Mam za sobą w miarę normalnie przespaną (z przerwami na siku oczywiście) noc. Nogi mi nie dokuczały. Nie wiem, czy magnez zaczął działać, czy to późne spacery i przysiady przed wejściem do łóżka - ale coś pomogło! I życie wygląda zupełnie inaczej! ;) Oby tak dalej, trzymajcie kciuki.
I od rana mały się wiercił, nawet mój M go wyczuł dłonią!
A ruchy czuję od końcówki 16tc, choć na początku nie byłam pewna, że to właśnie dziecko puka.
Mam łożysko na przedniej ścianie, więc te puknięcia są głównie po bokach, a żadnych rybek wcześniej nie czułam. No i wciąż nie są regularne, wczoraj cały dzień nie czułam nic.

Któraś z Was martwiła się wagą - ja mam 162cm i obecnie 52,2 kg. A na początku ciąży miałam 49,5 kg, choć schudłam przez stres in vitro i przy stymulacji nie chciało mi się jeść. Moja normalna waga od lat to 52 kg, i żaden lekarz / położna mojej obecnej wagi nie komentowali.
Dziecko rośnie to jest ok :)

Mam nadzieję, że wrócę do forumowych pogadanek, bo widziałam, że sporo mnie ominęło, zakupy, remonty, związkowe problemy, no i seks ;)

Powodzenia na dzisiejszych wizytach!

Ciesze sie ze choc troszke Ci lepiej;)
Oby tak dalej ;)
Jak dzidziutek dobrze sie rozwija to nie ma co sie martwic waga, chyba ze wyniki krwi sa jakies niepokojące to mozna cos myslec ;)
Wracaj wracaj ;)
Mi jakos lepiej w ciagu dnia jak Was czytam;)

reklama
Ja praktycznie też jestem na początku wyprawki...
A powiedzcie mi doświadczone mamusie -jakie macie laktatory? Ja swój dostałam w prezencie po pierwszym porodzie , niestety nie przydał się do niczego i czeka w szafce... mam ręczny laktator lovi. Myślicie, że będzie dobry? Czy lepiej rozejrzec się za jakimś elektrycznym? :)
Najpierw zobacz czy Ci się uda karmić piersią i jak Ci się będzie ten sprawdzał. Ogólnie jak się dużo odciąga to wygodniej elektrycznym, ale niektórzy jadą na recznym

Wizyta super, wszystko spoko. Mam jakiś wyciek z piersi ale to już przed ciążą też miałam bo miałam wysoka prolaktynę. Teraz w ciąży, jest jeszcze wyższa więc lekarz mówi że to może niestety tak być ;)

Sprawa z ZUS... Poszłam, wzięłam numerek o dziwo byłam 1 w oczekiwaniu i zaraz weszłam.
Pani miła. Przypieczętowała, że odebrała pismo, kazałam jej to zrobić żeby nie było jaj pozniej :) Mówi ze wyjaśnienie wystarczy nic więcej nie trzeba, screen z rozmowy też nie potrzebny. Powiedziała, że Panie na kontroli nie czekają. Dzwonią, nie otwierasz to idą. Pytałam co w razie gdybym brała prysznic, nie słyszała dzwonka itd. Mówi, że to trudno i pisać wyjaśnienie zgodne z prawdą. Pytałam również o wstrzymanie zasiłku. Powiedziała, że Zus czeka na moje wyjaśnienie i że dyspozycja wyplaty jest na 1 września więc raczej nie będzie wstrzymane. Wypisałam jeszcze jakiś świstek o nr konta bo mówiła że nie widzi w systemie :)
Mówiłam o kontroli lekarzowi, powiedział, że to chore, że kontrolują ciężarne i że to lekarzy powinni kontrolować nie nas. Zwolnienie mam chodzone, lekarz powiedział, że to oznacza że ja mogę wyjść gdzie chce i mam się nie stresować tym zusem. Lekarz młody więc chyba wie co mówi ;)

Przy okazji założyłam konto epuap (5 minut) w okienku obok, Pani sama wszystko wklepala i już mogę korzystać :)
Pozdrowki :*

Napisane na 2014813 w aplikacji Forum BabyBoom
No i super, fajnie ze tak na spokojnie :)

Ja rozpocznę zakupy od Targów Mamy, organizowanych u mnie w mieście. Jedziemy z moją mamą już słyszałam, że się nastawia na zakupy dla wnuczki. Moja mame bardziej wzięło jak mnie. Zabieram też B, może przezyje.
Z depilacja jeszcze problemów nie mam, byle jak najdluzej.
My mamy juz wózek :) i trochę pieluszek tetrowych, flanelowych i ze dwie muslinowe. Z reszta tez czekam na Targi i na nowa kolekcje la millou ;).

A ja dla malucha nie kupilam jeszcze nawet jednej skarpetki. Mam tyle co po corce. Musze kiedys sie ogarnac i zobaczyc czy oprocz ubranek cos jeszcze musze dokupic. O na pewno przewijak, bo stary zajechany wyladowal na smietniku [emoji6]

Co do laktatora to w zupelnosci wystarczy reczny. Ja mam avent i super sie sprawdzal zeby odciagnac mleko i zostawic tatusowi. Inaczej jak sie odciaga i karmi butla, wtedy elektryczny mysle bylby lepszy.

Jesteśmy już po wizycie [emoji4] z dzidziusiem wszystko dobrze, serduszko bije, macha rączkami i nóżkami no i po raz kolejny potwierdzony chłopak [emoji4] więc chyba już się to nie zmieni. No i do tej pory leżał w poprzek a teraz wzdłuż brzucha. Właśnie tak mi się dzisiaj wydawało że kształt brzucha mi się zmienił i już mi się tak nie rozlewa na boki, może to dlatego właśnie [emoji16] Jedyne co dziwne, to dr trochę się rzucał że tak wcześnie badanie, że jeszcze niepełne 20tyg. Zdziwiłam się, bo nawet o tym ostatnio pisałyśmy no i to pani w rejestracji mi taki termin wyznaczyła a nawet specjalnie patrzyła na wiek ciąży... W każdym razie badanie zrobione i wszystko wg dra jest ok [emoji4] jestem przeszczęśliwa, zakochana w tym malutkim człowieku i zaczynam kompletowac wyprawkę [emoji7]

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
@KorneliaTek dobrze, że w zusie tak podeszli do sprawy, oby wszędzie tak było!

Widziałam, że pisałyście o depilacji, ja jeszcze sięgam, ale trudno mi równowagę utrzymać [emoji28] nie wyobrażam sobie co będzie potem. Nie czuje żeby mąż mi miał w takich czynnościach pomagać [emoji53]

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry