reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2018

ile macie dzieci? (licząć z tym/tymi w brzuszku;))

• to będzie moje pierwsze dziecko

Głosów: 50 50,0%
  • to będzie moje drugie dziecko

Głosów: 34 34,0%
  • to będzie moje trzecie dziecko

Głosów: 13 13,0%
  • to będzie moje czwarte dziecko

Głosów: 3 3,0%

• Wszystkich głosujących
    100
Znam swoje prawa, staram sie byc z tym na biezaco (zawod: administrarywista, czyt. zwichrowaniec), zawsze stawiam na swoim. Ale w tej sytuacji chyba nawet nie mam sily szukac, dzwonic, wyklocac sie z kims. Zobaczymy jak uda sie mojej gin poprowadzic mnie przez te dziwna i niezrozumiala przypadlosc. Alergia, operacja, choroby pluc, wszystko juz bylo. To teraz jeszcze tarczyca. Wiem, ze niektorzy maja jeszcze bardziej pod gorke i nie maja takiego wsparcia jak ja.
Chce by male bylo zdrowe, teraz plec nie ma zadnego znaczenia. Moge nawet nie wiedziec do samego konca.
Będzie zdrowe! [emoji5] Uszy do góry.
Nie doluj się niepotrzebnie.

Na samym początku ciąży nie robiłaś Tsh?

Ja TSH robiłam razem z beta i progesteronem, jeszcze przed wizytą u mojej doktorki. Na wizycie jej tylko pokazałam wyniki.
Sama nie mam pewności czy by mi to zlecila więc wolałam sama tego dopilnować. Zwłaszcza, że przed ciąża miałam hormony w rozsypce.

reklama
Moja mama robila tsh w ciazy kilka razy i za kazdym wychodzily jej jakies kosmiczne wartosci (raz w jedna, raz w druga strone). Wkurzyla sie i dala sobie spokoj. Kazala mi tego w ogole nie brac pod uwage, bo jak sama stwierdzila, ja urodzilam sie "super" wiec wynik o niczym nie swiadczy i niczego nie przesadza. I wiecie co? Wcale mnie to nie uspokoilo.

TSH w ciąży jest bardzo ważne, wahania są normalne ponieważ to łożysko zaczyna produkować część hormonów w ciąży i TSH powinno automatycznie spadac. Na poczatku ciąży moze być niższe, jeśli jest niedoczynność to w ciąży zazwyczaj trzeba zwiększyć dawke zeby utrzymac TSH na poziomie najlepiej ponizej 2,5. Ale właśnie dlatego,że może się zmieniać na różnych etapach ciąży to się nie przejmuj. Najważniejsze, że teraz jesteś swiadoma. zagrożenie dla dziecka to raczej jak tsh byloby powyzej 8 (w UK nawet twierdza ze powyzej 10)
koniecznie zrob ft3 i ft4 obok TSH nastepnym razem bo samo TSH za wiele nie mowi. Moze nie jestem specjalistą ale moja mama jest endokrynologiem a sama mam niedoczynność więc juz w drugiej ciąży jestem pod kontrolą.

Ostatnia edycja:
Ann jak bierzesz eutyrox to nic n sie nie martw, on obnizy Twoje tsh. Ja znowu walcze z za niskim tsh. Ale tez.biore eutyrox50. Ostatnio nawet konsultowalam ze.znajomym lekarzem bo mi ten lek nie pasowal skoro mam nadczynnosc. Ale kazal sie nie marywic. W sob jade na badanie krwi.

TSH w ciąży jest bardzo ważne, wahania są normalne ponieważ to łożysko zaczyna produkować część hormonów w ciąży i TSH powinno automatycznie spadac. Na poczatku ciąży moze być niższe, jeśli jest niedoczynność to w ciąży zazwyczaj trzeba zwiększyć dawke zeby utrzymac TSH na poziomie najlepiej ponizej 2,5.
No właśnie mi z 37.5 zwiększyła do 50 ;)

TSH w ciąży jest bardzo ważne, wahania są normalne ponieważ to łożysko zaczyna produkować część hormonów w ciąży i TSH powinno automatycznie spadac. Na poczatku ciąży moze być niższe, jeśli jest niedoczynność to w ciąży zazwyczaj trzeba zwiększyć dawke zeby utrzymac TSH na poziomie najlepiej ponizej 2,5. Ale właśnie dlatego,że może się zmieniać na różnych etapach ciąży to się nie przejmuj. Najważniejsze, że teraz jesteś swiadoma. zagrożenie dla dziecka to raczej jak tsh byloby powyzej 8 (w UK nawet twierdza ze powyzej 10)
koniecznie zrob ft3 i ft4 obok TSH nastepnym razem bo samo TSH za wiele nie mowi. Moze nie jestem specjalistą ale moja mama jest endokrynologiem a sama mam niedoczynność więc juz w drugiej ciąży jestem pod kontrolą.

Annias mieszkam w UK I jak tylko wynik jeszcze przed ciaza mialam 2,88 to juz przepisano mi levothytoxine 25, a jak w ciazy wzrosl poziom do 3,26 to osobiscie do mnie dzwonil lekarz bym stawila sie u niego I zwiekszyl dawke do 50 na ktorej obecnie jestem mimo ze spadl poziom do 1,57.
Jesli jest sie w ciazy to najlepiej utrzymywac poziom ponizej 2-2,5. Byc moze to zalezy od lekarza bez wzgledu na lokalizacje.

@michasia30 nie ma u nas takiego ,ale poszukam na ali[emoji4]

@AnnieQ. Wow ale dzaga,w takich szpilach dalas rade?szacun[emoji15]

@Ann90 spokojnie ,moja przyjaciolka miala podobny wynik,takie tsh bardziej utrudnia zajscie,na tym etapie podobno moze wplywac na inteligencje dziecka ,ale tu tez spokojnie bo dzidzi przyjaciolki raczej jest inteligentne,poza tym masz juz eutyrox wiec spokojnie[emoji5]

Wrocilismy wczoraj znad morza,pogoda nawet sie udala[emoji4]nie padalo[emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Dzięki, dziś bym do pracy nie przyszła, ale muszę zrobić wypłaty. Zwolnienie wezmę pewnie na kilka dni, bo nie chciałbym długoterminowego. Ale muszę trochę zacząć więcej myśleć o sobie i dziecku, bo na razie zaciskam zęby i udaję twardą (jak to mam w zwyczaju).
No pewnie, odpocznij. Pamiętaj, ze prac w życiu możesz mieć kilka a zdrowie Twoje i malucha jest jedno.

Annias mieszkam w UK I jak tylko wynik jeszcze przed ciaza mialam 2,88 to juz przepisano mi levothytoxine 25, a jak w ciazy wzrosl poziom do 3,26 to osobiscie do mnie dzwonil lekarz bym stawila sie u niego I zwiekszyl dawke do 50 na ktorej obecnie jestem mimo ze spadl poziom do 1,57.
Jesli jest sie w ciazy to najlepiej utrzymywac poziom ponizej 2-2,5. Byc moze to zalezy od lekarza bez wzgledu na lokalizacje.

Mój lekarz w Irlandii poziom tsh 4,5 ignorował, bo nie miałam żadnych objawów niedoczynności, mimo że wiedział że długo staram się zajść w ciążę. Dopiero klinika leczenia bezpłodności dała mi zalecenia ponownego badania i było już ponad 5 - wtedy dostałam od niego eltroxin 50.

Inaczej by pewnie czekał aż przekroczę normę czyli 7

reklama
Jak wam twardnieja brzuszki to lepiej brać ten magnez , ja biorę magnez 2x1 I nospe 2×1.
Do tego mam też luteine 2×2. Ale ostatnio jak byłam na polowkowych to lekarz mi powiedział, że mam brać luteine dopochwowo i dodatkowo duphaston :o
Czekam na wtorek co powie moja ginekolog na to.... nie chce tak bez jej wiedzy wprowadzać leków. A może już powinnam skoro wypisal mi receptę ? I bądź tu mądry [emoji53]
A moze zadzwoń do niej?

Do góry