reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

dziewczyny kupować sudokrem ? a ten bephanten?

Ja do codziennej pielęgnacji używałam sudocremu. Chociaż przy młodszym synku położna odradzała mi go, twierdząc, że jest przereklamowany, bo co prawda dobrze natłuszcza skórę, ale nic poza tym, to i tak z przyzwyczajenia nadal go używałam. Natomiast w kryzysowych sytuacjach, typu odparzenia czy otarcia to Bephanten Baby jest nieoceniony, więc myślę, że zawsze warto mieć małą tubkę pod ręką.

reklama
dziewczyny kupować sudokrem ? a ten bephanten?
Mój mały miał straszne odparzenia w szpitalu już, mąka, sudokrem, bephanten- nie pomogły,pielęgniarka polecila Tormentiol i i pomógł baaardzo i od tej pory tylko tego używałam

@Anula0000 dobrze,że już założony,będziesz spokojniejsza :)
@Marcje super widoki, zazdroszczę :) a ruchami się nie przejmuj, ja też prawie 23 tydzień i raz czuję,a zdarza się jeszcze,że cały dzień nic

Sroka pisze o sudokremie tak: "Słynny sudokrem, na pryszcze super na pupę mojego dziecka nigdy w życiu. Tlenek cynku bardzo wysoko, konserwanty bardzo wysoko, do tego parafina, wosk i na dokładkę Glikol Propylenowy." - dlatego nie posmarowałabym tym dziecka.

[edit] z Tormentiolem tez bym uważała, bo zawiera boraks. Boraks ogólnie spoko - robi się z niego eko proszki do prania, ale na kontakt ze skórą trzeba uważać, bo może powodować bezpłodność. Tak więc regularne stosowanie nie za bardzo.

W ogóle moim zdaniem trzeba zacząć od podstawy - czyli od tego czym myjemy tyłek dziecku. Jeśli myjemy łagodnymi środkami (płyn do mycia, mydło, chusteczki jak najbardziej naturalne!), to nie ma potrzeby smarować pupy przy każdej zmianie pieluszki! Tylko po kupce i np po kąpieli. A prawda jest tak że rodzice sami wpadają w błędne koło. Kupują bezmyślnie reklamowane chusteczki (które mają substancje podrażniające), potem tyłek czerwony to trzeba napchać maści z tlenkiem cynku, który wysusza i blokuje oddychanie i jest tylko gorzej i gorzej.

Ostatnia edycja:
Mój mały miał straszne odparzenia w szpitalu już, mąka, sudokrem, bephanten- nie pomogły,pielęgniarka polecila Tormentiol i i pomógł baaardzo i od tej pory tylko tego używałam

Może chodziło Ci o Tormentalum (inaczej maść pięciornikową), bo Tormentiol jest bardzo szkodliwy dla niemowląt, w ogóle dla dzieci, bo zawiera toksyczny kwas borowy, który bardzo łatwo się wchłania i odkłada w nerkach i wątrobie. Niestety bardzo dużo osób myli te dwie substancje przez podobnie brzmiącą nazwę. Sama bym się nacięła gdyby nie czujna pani doktor z CZD. Także uważajcie dziewczyny.

@Marcje super widoki, zazdroszczę :) a ruchami się nie przejmuj, ja też prawie 23 tydzień i raz czuję,a zdarza się jeszcze,że cały dzień nic

Sroka pisze o sudokremie tak: "Słynny sudokrem, na pryszcze super na pupę mojego dziecka nigdy w życiu. Tlenek cynku bardzo wysoko, konserwanty bardzo wysoko, do tego parafina, wosk i na dokładkę Glikol Propylenowy." - dlatego nie posmarowałabym tym dziecka.

[edit] z Tormentiolem tez bym uważała, bo zawiera boraks. Boraks ogólnie spoko - robi się z niego eko proszki do prania, ale na kontakt ze skórą trzeba uważać, bo może powodować bezpłodność. Tak więc regularne stosowanie nie za bardzo.

W ogóle moim zdaniem trzeba zacząć od podstawy - czyli od tego czym myjemy tyłek dziecku. Jeśli myjemy łagodnymi środkami (płyn do mycia, mydło, chusteczki jak najbardziej naturalne!), to nie ma potrzeby smarować pupy przy każdej zmianie pieluszki! Tylko po kupce i np po kąpieli. A prawda jest tak że rodzice sami wpadają w błędne koło. Kupują bezmyślnie reklamowane chusteczki (które mają substancje podrażniające), potem tyłek czerwony to trzeba napchać maści z tlenkiem cynku, który wysusza i blokuje oddychanie i jest tylko gorzej i gorzej.
Właśnie wyczytałam na stronie Sroka, że Tormentiol szkodzi, więc ja już rezygnuje Link do: Sroka o....: Uwaga! Szkodliwy Tormentiol! poleciła tam Tormentalum ,więc pewnie na czarną godzinę w to się zaopatrzę

Ach miałam Aas nadrobić leniuchować, rano w zoo
Zadzwonili ze nie maja kogo dac do pracy wiec zaraz pomykam ech....
Ech
Tera chwile leżę, mam nadzieje, ze bobas pokopie bo sie martwię, ze ruchów nie czuje
Naprawde zaczynam świrować i juz nawet chce jechac do szpitala :/
Moze za duzo chodzę i dzieciak tylko śpi ;/

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Tormentiol jest bardzo silny nie używacie tego na maluszki i czym mniej chemii tym lepiej

U nas byl problem ze skora jak byly piekuszki jednorazowe. Zmienilam na wielorazowe i dupsko starczylo mokrym wacikiem przemyc i zero odpieluchowego zapalenia skory, atopii itd. A po pomaranczowym pampersie "sleep and play" to w ogole byl dramat. Teraz tez nastawiam sie na wielorazy, sa tansze, zdrowsze i taaaaaakie piekne.

Dzis kolejna noc w ktorej myslalam ze zwariuje. Znow swedzialy mnie rece i nogi. Zaczelo sie od dloni myslalam ze moze reakcja uczuleniowa na proszek czy plyn do naczyn, ale to juz kolejny dzien i swedzi zawsze wieczorem i noca, teraz swedza nogi, buzia nawet i posladki. Ide dzis do lekarza bo mam gluta i nie moge tego odsmarkac to i o wysypke zapytam.

A o pani w poprzednim pkoku moglabym ksiazke napisac. Byla pedagogiem z wieloletnim doswiadczeniem. Pare lat temu zostawil ja maz i zaczela pic, wpadla w depresje. I tak ciagle szpital psychiatryczny, praca. Dlugi czas jej nie bylo i zastepowala ja inna osoba, ktora byla swietna a potem jak wrocila ona to tylko patrzylam zeby syn zostawal ze mna bo jej nie ufalam. O ile jako kobieta bylam w stanie zrozumiec jej tragedie, tak nie umialam jej powierzyc pod opieke 4letniego dziecka. Jak sie zle czula potrafila vala grupe zostawic pod opieka pomocy i isc do domu, a wtedy sciagali na szybko inna przedszkolanke. Miala tez dni kiedy byla nadmiernie pobudzona albo skrajnie wycofana. Mysle, ze takq hustawna nastrojow zle wplywala na dzieci.

reklama
Witam

Ktos dzis wizytyje?;)

Milego dnia[emoji4]

Shaer no to faktycznie dzieci mialy hustawke nastrojow...
Dobrze ze go przenioslas;)

Kurde po 3 dniach brania luteiny dopochwowej dorobilam sie infekcji;(
Piecze strasznie...;(
Jade dzis do apteki po jakies tabletki co lekarka zalecila, a mam tak dobra apteke ze sprzedadza bez recepty uffff

Do góry