reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

No to jak już padło o szczepieniach to 'stare' mamusie, jak szczepiłyście, a 'nowe' jak planujecie już coś ?

My pierwszego syna tylko podstawowymi darmowymi , tak jak my byliśmy, ale że urodził się malutki i zdecydowanie za wcześnie dostał darmową na pneumokoki i jakoś tak naturalnie i tą na pneumokoki.
Syn nie miał antybiotyku ani razu, a kaszel łapał go często, zawsze osłuchowo czysty, no i mąż stwierdził, że to dzięki tej szczepionce na pneumokoki, a wszystkie dzieci dookoła zapalenie oskrzeli, płuc itd. i teraz jedyne co dokupimy to tą właśnie szczepionkę.
Z drugiej strony rota wirus też nigdy nie miał, a nie był szczepiony dodatkowo. Na pewno odpadają szczepionki 3w 1, 5 w 1 czy uj wie ile w jednym.
Ja szczepiłam 5 w 1, plus meningokoki.
Teraz chyba też 5 w 1, u nas się sprawdziło nie było jakiś historii po szczepieniach, najwyżej jakiś stan podgoraczkowy. No ale co dziecko to inne,zobaczymy ;-)

reklama
Hej.
Wróciłam nie dawno do domu.Teraz leżę bo wycieczka w ciąży,z dwójką dzieci 35 km w jedną stronę autobusem to jest hardcor...

Jak ja się dzisiaj strachu najadlam...idę do położnej przed wizytą,ona mi wpisuje wyniki badań do karty i mówi do mnie:o TOKSOPLAZMOZA bardzo wysoka.
Ja się na nia patrzę i pytam to co teraz,co to znaczy a ona stwierdziła,ze zobaczymy co doktor powie i żebym poszła do poczekalni.
No więc wyszłam,już bliską zawału i oczywiście wujek Google w ruch.No i sobie przeczytałam,ze moje dziecko może się urodzić ślepe,zanurzone,z zapaleniem płuc,z wodoglowiem,bezmózgowiem...masakra.myślałam,ze tam zejde.
A jak weszłam do lekarza,to się okazało że to najprawdopodobniej toksoplazmoza zdaję się nabytą,czyli która zarazilam się przed ciąża a w takim wypadku dziecko jest chronione i nie ma szans na zakażenie.
Wiecie jak ja się na tą kobietę wkurw....nosz Kuźwa, jak nie wie co czyta to niech się nie odzywa w ogóle! Ja tam ryczalam prawie na tym korytarzu.
Kazał zrobić jeszcze jedno badanie żeby mieć 100% pewności ze to zakażenie było przed ciąża,ale stwierdził,ze według niego nie ma żadnego zagrożenia.

A tak poza tym,to termin mam na 30 stycznia,dzidzia za mała żeby stwierdzić płeć,powiedział tylko że narazie chłopca nie widzi.Wszystko w porządku,następna wizyta za 4 tyg,wtedy zrobi połówkowe.Wedlug usg 18 tc i kawałek jak doktor stwierdził :-p
Ja liczę jako 19

Uff...

A ja na leb upadlam.... ostatnio mialam za duzo czasu i czytalam i czytalam.... i zdecydowalam ze sprobuje karmic piersia. Nie dla przyjemnosci ale z koniecznosci i z lenistwa.... jak juz sie powiecam temu dziecku to i to moge zrobic a przymanjmniej w nocy bede miala z bani wycieczki po mleko.... jak sie nie uda to nic na sile ale moze dam rade.... no i chudnie sie podobmo szybciej wiec.... mam nadzieje ze dziecko nie wyczuje bardzo ze robie to z obowiazku.... Bez kitu... nie sadzilam ze kiedykolwiek to powiem....

Napisane na SM-T310 w aplikacji Forum BabyBoom

Cóż mogę napisać zaskoczyłaś mnie
Nastaw sie, ze czase bedzie cieżko
Ale powodzenia i cieszę sie z Twojej decyzji
Ja karmiłam ponad dwa lata, miałam rezygnować tysiąc razy
Ale teraz wiem jak to wyglada mysle, mam nadzieje, ze bedzie łatwiej

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja aż tak duzo coli nie żłopie, czasem mnie nachodziła chęć
Wczoraj w zamian poprosiłam Męża o sprita [emoji23][emoji23]
Wyjazd Meza sienprxeshnal o tydzien jestem wściekła bo moze sie nie wyrobić przed wyjazdem Teścia i bede musiała kombinować co z praca [emoji36]
Wogole cały czas upławy, cholernie żółte
A wczoraj miałam taka akcje, ze myslalam, ze zejdę
Stwierdziła ze podejdę znów do czopków na hemoroidy i wzięłam dwa razy a na drugi dzien ledwo sie wypróżnilam a jak wyłam z bólu szok

U nas o drugie staraliśmy sie dwa lata
Maz w miedzy czasie miał wypadek, uszkodzone nerwy
Nie miał wzwodu, wiec przy staraniach duuuuuzo pracy, koszmar i w ostatnim cyklu, miesiac przed wizyta w klinice, próbujemy w jeden dzien nie wyszło
Maz mówi spróbuje u jutro, znów próba, cieżko mowię mu odpuśćmy przecież za chwile mamy klinikę, myslalam o inseminacji juz, i udało sie
Jakie było moje zdziwienie jak dzien przed okresem miałam rano zgagę, której nigdy nie mam
Poleciałam od razu zrobic test i pozytywny, aż mi sie ręce trzęsły, Maz w szoku
W ten sam dzien do lekarza
I stres obawy (ten sam czas rok temu poroniłam), a pózniej szpital, ze chyba poronienie m a s a k r a

Za 4 h wizyta
Boje sie tzn., cieszę ale płakać mi sie chce
Ale jestem płaczliwa w tej ciazy
Zreszta całe życie płacze
Moja Mama mi mówiła, ze mogłabym na pogrzebach zarabiać [emoji33][emoji33][emoji33]

Katem pamietam co pisałaś o karmieniu piersią i jestem w szoku ze zmieniłaś zdanie. :) musisz kochać tego swojego bobasa na maksa ze zmienilas zdanie. Super. Mam nadzieje ze ci sie uda :)
Maryqska ale przeszliście !

Ostatnia edycja:
Cholera...patrzę teraz na te moje wyniki.
I jest tak IGG 38,3 czyli dodatni a to znaczy że byłam kiedyś zarazona.
IGM 1,5 czyli też dodatni(<0,5 ujemny,0,5-0,6 watpliwy,>0,6 dodatni) a to teoretycznie oznacza że jestem TERAZ zakazona!
Cholera ja już nic nie rozumiem.

@MamusiaToJa lekarz CIe uspokoil to teraz sama sie nie nakrecaj. poczekaj na kolejne badanie. bedzie dobrze
@katem86 mysle ze warto sprobowac z karmieniem, jak bedzie Cie to przerastac to odpuscisz ale chociaz bedziesz wiedziala ze sprobowalas

ostatnio mam smaka na placuszki jablkowe i tak od dwoch dni juz zajadam..
a dzis na kolacje rybka
kolega spi dzisiaj u mojego pierworodnego. mam nadzieje ze szybko polegną ;)
a w weekend mlody z tata i jeszcze kilkoma chlopakami jada na meski wypad na pierwszy w zyciu biwak ;)
ja bede miec relaks z samotnosci bo jakos spanie pod namiotem i to w polowie ciazy mnie nie kreci ;)

reklama
Do góry