reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

reklama
No to jak już padło o szczepieniach to 'stare' mamusie, jak szczepiłyście, a 'nowe' jak planujecie już coś ?

My pierwszego syna tylko podstawowymi darmowymi , tak jak my byliśmy, ale że urodził się malutki i zdecydowanie za wcześnie dostał darmową na pneumokoki i jakoś tak naturalnie i tą na pneumokoki.
Syn nie miał antybiotyku ani razu, a kaszel łapał go często, zawsze osłuchowo czysty, no i mąż stwierdził, że to dzięki tej szczepionce na pneumokoki, a wszystkie dzieci dookoła zapalenie oskrzeli, płuc itd. i teraz jedyne co dokupimy to tą właśnie szczepionkę.
Z drugiej strony rota wirus też nigdy nie miał, a nie był szczepiony dodatkowo. Na pewno odpadają szczepionki 3w 1, 5 w 1 czy uj wie ile w jednym.

Ja sCzepilam Maje standardowymi szczepieniami i tak zamierzam robic teraz żadne ileś w jednym i żadnych wymyślanych szczepień na milion innych rzeczy.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

No to jak już padło o szczepieniach to 'stare' mamusie, jak szczepiłyście, a 'nowe' jak planujecie już coś ?

My pierwszego syna tylko podstawowymi darmowymi , tak jak my byliśmy, ale że urodził się malutki i zdecydowanie za wcześnie dostał darmową na pneumokoki i jakoś tak naturalnie i tą na pneumokoki.
Syn nie miał antybiotyku ani razu, a kaszel łapał go często, zawsze osłuchowo czysty, no i mąż stwierdził, że to dzięki tej szczepionce na pneumokoki, a wszystkie dzieci dookoła zapalenie oskrzeli, płuc itd. i teraz jedyne co dokupimy to tą właśnie szczepionkę.
Z drugiej strony rota wirus też nigdy nie miał, a nie był szczepiony dodatkowo. Na pewno odpadają szczepionki 3w 1, 5 w 1 czy uj wie ile w jednym.
ja akurat szczepie na wszystko i szczepilam syna 5w1. myślę że to bardzo indywidualna sprawa i każdy powinien zrobić jak czuje. najlepiej po konsultacji z zaufanym lekarzem.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

@ankamaz ja Adasia też klasycznie szczepiłam, darmowymi. Moje zdanie jest takie, że co za dużo do niezdrowo, ale gdybyśmy z kolei w ogóle nie szczepili to jest duża szansa, że powróciłyby "stare" choroby. Co do szczepionek "ileś w jednym" to różnica polega właściwie tylko na ilości wkłuć. A ze mnie wredna matka, to pozwoliłam kłuć synka 3 razy ;) Z tematem szczepień to tak jak z tematem karmienia - każdy ma swoje zdanie :)

Moja pediatra powtarza mi ze szczepienia obowiazkowe szczepic I dac sobie spokój z reszta bo to wyciaganie kasy. Mowi tez ze w roznych krajach sa rozne obowiazkowe bo inne zagrozenia sa.
Co do szczepionki na grype to ona mowi ze sie szczepi bo z mnostwem roznych ludzi pracuje ale tak to nie widzi sensu.
Tego sie bede trzymac.
Oliwia w Irlandii była szczepiona tylko skojarzonymi 3w1 I 5w1I jest zdrowa jak rydz.

Broń Boże nie pytam, żeby oceniać kogoś :) Tak jestem ciekawa , poza tym tylko krowa nie zmienia zdania, więc dobrze posłuchać innych :)

A tak z innej beczki co do zmiany zdania, to jak teraz przypominamy sobie jakie imiona braliśmy pod uwagę przy pierwszym synu to masakra, chyba potłuczeni byliśmy ;p

Ja szczepiłam Młodego skojarzonymi 5w1 chyba plus pneumokoki. Nie szczepiłam na rotawirusy, bo syn często ulewał i stwierdziłam, że skoro to szczepionka doustna to w ogóle się nie przyjmie, ale później sobie plułam w brodę za każdym razem jak panowała jelitówka w otoczeniu. Na szczęście nigdy nie było potrzeby wizyty w szpitalu z powodu odwodnienia, ale i tak teraz zaszczepię na rota niezależnie czy będzie ulewanie czy nie.

Dziewczyny od 2 dni normalnie tyle mam spraw, że z trudnością nadążam za Wami ;) Gdzieś tam przy okazji zajechałam też do H&M bo ta promocja jest jeszcze i kupiłam już kurtkę na jesień dla syna i o dziwo pani w kasie wzięła mnie bez kolejki, czyli widać już :) Miłego dzionka kobietki!

Antka szczepilam 5w1 i tyle plus te wszystkiemu podstawowego z kalendarzu szczepień. Teraz zastanawiam się nad pneumokokami bo młody pójdzie fo żłoba i różnie bywa. Antos odpukac przez ponad 6 lat miał 4 antybiotyki raz na ucho raz na oskrzela raz na płuca i raz na problemy gastrenterologiczne.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

A ja szczepiłam tylko te podstawowe szczepieni a teraz to nie wiem więcej panikuje .
Dziś jade się przepisać do innej położnej bo wczoraj koleżanka dzwoniła jak tam się czuje i tak sobie gadaliśmy a ona jest położną wiec spytałam sie czy do niej mogę sie zapisac powiedziała że niema sprawy wiec dziś jade mieszka 3 kilometry odemnie.Spoko kobitka jeny jak sie ciesze że to ona będzie mnie prowadzić ona wie jak ja jestem i że nie dam sobie w kaszę dmuchać.
Lekarka zapisała mnie do innej położnej ale on jeszcze do mnie nie dzwoniła .Myslałam że będą jakieś problemy żeby zapisaćm się do innej a tu tylko trzeba nową deklaracjie złożyć i już.

reklama
Hej,

O szczepieniach pisałam już kilka dni temu. Generalnie szczepiłam ale opoźniałam na maksa. I nie łączyłam szczepień. 5w1 dostał z sanepidu. Zależało mi na krztuścu acelurarnym (mniej powikłań potencjalnie), mieliśmy zalecenie od neurologa, ale sanepid nie miał pojedynczej i dostaliśmy przez to łączoną. Plus pneumokoki i rotawirusy. Po 1 roku ospa i meningokoki. Szczepienia to temat rzeka. Szczepiliśmy, ale za każdym razem mnóstwo stresu czy nie będzie powikłań....

Do góry