reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

reklama
O rany, ale naprodukowane!
@aniay fajnie, że ogarniasz sprawę, mam nadzieję, ze pomożesz nam przejść te pierwsze kilka kroków do forum zamkniętego, bo nawet nie wiem w co mam kliknąć:confused:.

@olivka85 a co to jest Kosiniakowe?

@shear fajnie, że w końcu zmienisz środowisko, trochę się wyrwiesz, mam nadzieję, że naładujesz akumulatory. Maskotka szydełkowa śliczna, powinnaś sprzedawać rzeczy na dawandzie czy w pakamerze.

@KIKI83 zazdroszczę fryzjera, też bym chciała, mam ochotę na zmianę, tylko chwilowojeszcze brak koncepcji:baffled:

@MiMeMi sprubuję w kolejnym poście przesłać zdjęcia pirackiego pokoju Jasia. Miałam plan również na pokój marynarski- gościnny, już nawet zdobyłam kilka gadżetów ( m. innymi półkę w kształcie łódki, narzute, poszyłam fajne poduchy), plan jednak spalił na panewce bo pokoik chyba będzie należał do dzidziucha:)
Kosiniakowe to tzw becikowe 1000zl miesiecznie płatne przez 12mcydla bezrobotnych studentow i innych, ktorzy nie maja stalej umowy. Jesli zarabiaja jakies grosze albo pobieraja z UP jalomuzne to z tego 1000zl odejmuje im sie to co zarabiaja i wtedy kosiniakowe jest roznica. To jest dla wszystkich matek, ktore nie maja szans na normalny macierzynski. Jest jeszcze zwykle becikowe w kwocie 1000zl, wyplacane raz, ale dochod nie moze przekroczyć 1922zl na osobę.
Tu jest link do wszystkich zasilkow ktore mozna wziac na końcu kazdego jest dokladnie napisane komu przysługuje. Na pewno wytyczne wiekszosci w calej PL sa takie same, ale niektóre samorzady wprowadzaja swoje dodatkowo. Warto czytac strony miast:)
Link do: Warszawa - oficjalny portal stolicy Polski

Ostatnia edycja:
@Czoperka tak ja tez mam suwacze w tym celu co Ty ale pod spodem sa napisane głupoty :) Tak macierzyńsi dostane oczywiście ale nic więcej :)
Malina fajny pokój naprawde szacun - to nie ikea. Musiałas się natrudzić żeby wynależć takie meble i zrobić dodatki. Fajnie.
No włąśnie znależć lekarza który bez niczego wypisze L4 to tez nie takie łatwe na pewno.
Shaer a jak tam u Cibie bo cos ostatnio mało aktywna jestes. Jak mąż? Jak ty sie czujesz?

I mnie dzisiaj koszmar obudził masakra nawet patrzyłam w okno żeby zapomnieć co mi się sniło(tak kiedyś słyszałam) ale niepomogło.Dzis wizyta na 8;40 nie mogę się doczekać kiedy zobaczę moją iskierkę.Trzymajcie kciuki żebym się dowiedziała czy chłopaczek czy dziewuszka i żeby było wszystko ok .
Jade rowerami z córami mam z 5 kilometrów wiec pomalutku podreptamy uwielbiam rower czuje sie naprawde super na rowerze .
Pokój super my na drógi rok planujemy remont całego mieszkania z kuchni pokój a kuchnia w pokoju taki aneks kuchenny,będziemy mieszkać w piwnicy i suszarni bo mamy naprawde wielkie pomieszczenia w piwnicy .Na samą myśl mi słabo ,ale nie mogę wcześniej bo musimy trochę więcej kasy odłożyć.
Co do kasy po urodzeniu to jak sobie liczę to bedzie mi przysługiwał 1000 zł przez 12 miesięcy bo nie pracuje 500 zł na każde dziecko X3 jeszcze pielęgnacyjne 153zł dodatek rehabilitacyjny 100 na córe Amelkę bo posiada orzeczenie z powodu niedoczynnosci tarczycy rodzinne po 100zł X3 i dodatek do wielodzietnej rodziny 100zł na miesiąc to kwota niemała się uzbiera wiec troche bede w stanie odłożyć na ręmont.

A u nas znów leje
Takiego lata tu nie mieliśmy ;( przeważnie cały czerwiec pada a pózniej lato gorące, a teraz to kiepsko, nawet poopalać sie nie można

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Malina
Pokoj swietny, inny taki. Meble jak z Czacza :)
Moj w poprzednim domku mial pokoj dzungle. Tu nie ma swojego pokoju wcale.
Pakamera jest dla mnie nie oplacalna. Mam b wysoka prowizje, dwa nie umiem zrobic zdjec profejsonalnych, a nikt mi za free nie zrobi.
Dlatego sie w to nie bawie. Zuzywa mnostwo czasu a zysk niewielki. Taniej mi skoczyc na jarmark. Tam ludzie widza naprawde jak dana rzecz wyglada. Widza splot,rzeczywisty kolor i fakture. Zreszta 80% rzeczy robie na indywidualne zamowienia. Czasem ludzie maja niesamowite pomysly.Np mis z duzym penisem (wieczor panienski), mikro piesek, ktory ma wejsc do pudelka na pierscionek zareczynowy i trzymac go w pyszczku.

Happy
Meza juz nie ma. Pojechal w niedziele. Zdazylismy sie spiac, bo sie boje jak dam sobie rade zupelnie sama zima a on uznal, ze chcialam dzieci mam dzieci (no bede miala) i znow marudze. On chcialby sie tak nudzic i nic nie robic jak ja tylko gotowac obiadki i bawic sie z dzieckiem.
Moja mama przechodzi na emeryture w listopadzie,ale taka jej wyliczyli, ze i tak bedzie pracowala dalej, bo ja mam wyzszy dodatek niz ona swiadczenie po ponad 30 latach pracy, wiec raczej tez za duzo nie pomoze.O pomocy tesciowej to nawet nie mysle.

Nutka
Kosiniakowe wlicza sie do dochodu, wiec mozesz sie nie zalapac na 500+ na pierwsze dziecko. Ja na dzis dzien dostaje dodatek z MON, ale to pieniadze wyplacane mojemu mezowi na mnie, sbo nie pracuje. Dlatego kosiniakowe i 500+ na drugie dziecko otrzymam.
Rachunek jest wiec prosty. Moge isc do pracy, oprocz przedszkola jeszcze oplacic nianie i zarobic grosze (w prwktyce dolozyc do interesu) Albo zostac w domu z dziecmi i miec wiecej pieniedzy.
Ja osobiscie wolalabym wrocic do pracy jak to mlodsze podrosnie ciut bo bycie kura domowa jakos mnie nie kreci, ale z drugiej strony syfna praca na smieciowce tez zupelnie nie. A na powrot do mundurowki nie mam raczej szans po takiej przerwie, rozwalilo by to tez moje malzenstwo.

Do góry