reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

Tez myslalam o odciaganiu i podawaniu butelka. Ale moze sa tu dziewczyny ktore mi podpowiedza... skoro pokarm jest inny o kazdej porze dnia itp to czy tak odciagajac i podajac wtedy kiedy maluch glodny to bedzie mialo sens i ono sie tym najje? No i czy wtedy tez sie karmi co chwile?

Napisane na SM-T310 w aplikacji Forum BabyBoom
Moje dziecko jadlo co 3 godziny z zegarkiem w reku, ja nie znam karmienia cały czas, poza tym jak odciagasz to mozesz karmić troche wlasnym pokarmem troche mm.
I o ile wiem wtedy mozesz troche uregulowac karmienia ale to zalezy od dziecka i ile pokarmu masz. Ja odciaganym karmilabym tak jak mm z butelki a w miedzyczasie smoczek.
Nie Wydaje mi sie zeby zmiany godzinne byly az takie wazne.
Eta: przy karmieniu mm też mozesz miec glodomora co co godzine bedzie jadl :)

reklama
Askl25 mam zamiar zainwestować w jakis super laktator ale podejmę ten temat na forum, jak juz będę zakupy robiła. Pewnie masę propozycji dacie [emoji4]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja mam bardzo bliska kolezanke zwolenniczke kp i ona dlugo z cycami na wierzchu chodzila i karmila na zadanie. To okropnie upokazajace. Zastanawiam sie wlasnie zeby chociaz ze 3 miesiace sie pomeczyc z tym odciaganiem, zeby dziecko dostalo te przeciwciala z mleka.... nie pracuje wiec to nie bylby jakis wielki klopot tylko zupelnie nie wiem jak sie za to zabrac.... chyba musze pogadac z polozna

Napisane na SM-T310 w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny, czy was też po zabawach z mezami boli brzuch.
Nam sie rano zebralo na zabawy I tetaz zgieta w pół chodze bo ciagnie wszystko.

Tak się teraz Aniay zastanawiam, ja przedwczoraj wieczorem miły orgazm miałam a wczoraj, jak Wam pisałam, skręcałam się z bólu. Dziś też niewiele lepiej. Może coś w tym jest? Jakieś skurcze macicy powodują pózniej bóle?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

O ile wiem, to dziewczyny, które tylko odciągały (bo nie mogły przystawiać dziecka albo dziecko nie chciało cyca, a chciały jednak swój pokarm podawać) to miały większy problem z zastojami jednak. I zazwyczaj kończyły karmić po ok 3 miesiącach.

Po orgaźmie macica może się napinać. Wtedy z lekka czułam dyskomfort i to jest normalne. Tak mi gin powiedziała w pierwszej ciąży. Ale po jakoś nigdy nie odczuwałam dolegliwości. Ale ja ani w pierwszej ciąży ani teraz nie czuję ciągnięcia więzadeł itd. A pamiętam jak inne mamuśki wtedy narzekały. Fizycznie dobrze się czułam (oprócz mega opuchniętych nóg w 9m-cu.

@askl25 a jaka masz wage teraz? zreszta to pewnie nie o sama wage chodzi bo to jest indywidualne, ale o przyrost, zeby nie byl za szybki. Ja jem normalnie tak jak zawsze, mam siedzacy tryb zycia bo pracuje cale dnie przy komp, jedynie codziennie staram sie robic pol godzinny stretching ale to nie ze wzgl na wage a bole kregoslupa - pomaga bardzo
@idealka ja polecam medele elektroniczna. mialam przy pierwszym dziecku I bardzo mi sie przydala. teraz nawet mysle o kupnie takiej tylko na dwie piersi jednoczesnie ;)

Ja chcialam zyc normalnie przy pierwszym dziecku wiec wychodzilam do parku, na zakupy, do restauracji. Co 3-4 h mlody jadl na poczatku wiec jesli nie mialam odciagnietego mleka to karmilam - teraz naprawde nie ma z tym problem, prawie wszedzie sa pokoje dla matek z dziecmi, mozna to zrobic tak zeby bylo komfortowo.

I jeszcze pamietam ze jeszcze przed porodem dalam wytyczne mojemu mezowi ze po porodzie w szpitalu moze mnie odwiedzac tylko on I mama. na cala reszte przyjdzie pora pozniej

reklama
Co do samolotów to w tej ciąży nie latałam ale w poprzedniej dużo razy. Kilka lotów po 7-8h. Ostatni lot jakoś w 21 tc.

@katem86 , konieczność trzymania diety przy kp to kompletna bzdura z czasów naszych babć. Jakim niby cudem gazy ze zjedzonej kapusty mają się dostać do krwioobiegu i do mleka? Jedyne co to alkohol, fajki no i kawa z umiarem. Ale zawsze można odciągnąć i iść na piwo, czy zostawić męża z butlą a samemu odespać ;) Dla mnie karmienie piersią przez pierwszy miesiąc było nieprzyjemne i nie lubiłam, ale potem było coraz lepiej i pod koniec byłam przeszczęśliwą karmiącą matką. Ale wiem że nie każdy tak ma i nawet jest to opisane przez naukowców jako D-MER, czyli fizjologiczna przypadłość która związana jest z gwałtownym spadkiem dopaminy w trakcie wypływu mleka, i często powoduje uczucie wręcz wściekłości u matki. Jeśli to masz to szkoda się męczyć :) karm mm i bądź SZCZĘŚLIWĄ mamusią :) btw polecam ten bardzo dobry tekst o karmieniu i o tym żeby nie mieć wyrzutów sumienia jak się karmi mm Link do: Cyc albo nic - Matka Tylko Jedna
Odciąganie i karmienie z butli to też fajna opcja, ale bardzo męcząca na dłuższą metę. U nas na czerwcówkach parę dziewczyn tak zaczęło i przez pierwszy miesiąc wszystkie walczące z normalnym kp im zazdrościły, bo dajesz butlę i święty spokój, ale po 3 miechach już było na odwrót. Dziecko z cycka raz dwa wpije, a te się musiały męczyć z laktatorami, czyszczeniem butelek itp. Ale jako opcja na krótko, czy mieszana z mm to super.
Aha.. no i przez myśl by mi nie przeszło, żeby czuć się upokorzoną, przez to, że karmię na żądanie.

@askl25 i co, była jakaś różnica? bo ja nie bardzo wierzę w związek między kolkami a dietą matki. W ogóle te kolki to taka trochę niezbadana, mityczna sprawa :) czytałam bardzo dobrą książę o tym, że kolki to po prostu reakcja dzieci na przyjście na świat - niektóre nie mogę się pogodzić z tym, że opuściły brzuch ;)

@kolorowaMama wybacz, ja go odkryłam wczoraj, choć wiem że jest sprzed 4 lat ;)

@HappyBabyMama jak wspominam moje pierwsze dni w szpitalu po porodzie i jakby mi się zwaliła cała rodzina i sąsiadki na głowę to chyba bym rozstrzelała...

@idealka myślę że i tak większość poleci Medelę lub Avent ;)

Do góry