Co do samolotów to w tej ciąży nie latałam ale w poprzedniej dużo razy. Kilka lotów po 7-8h. Ostatni lot jakoś w 21 tc.
@katem86 , konieczność trzymania diety przy kp to kompletna bzdura z czasów naszych babć. Jakim niby cudem gazy ze zjedzonej kapusty mają się dostać do krwioobiegu i do mleka? Jedyne co to alkohol, fajki no i kawa z umiarem. Ale zawsze można odciągnąć i iść na piwo, czy zostawić męża z butlą a samemu odespać
Dla mnie karmienie piersią przez pierwszy miesiąc było nieprzyjemne i nie lubiłam, ale potem było coraz lepiej i pod koniec byłam przeszczęśliwą karmiącą matką. Ale wiem że nie każdy tak ma i nawet jest to opisane przez naukowców jako
D-MER, czyli fizjologiczna przypadłość która związana jest z gwałtownym spadkiem dopaminy w trakcie wypływu mleka, i często powoduje uczucie wręcz wściekłości u matki. Jeśli to masz to szkoda się męczyć
karm mm i bądź SZCZĘŚLIWĄ mamusią
btw polecam ten bardzo dobry tekst o karmieniu i o tym żeby nie mieć wyrzutów sumienia jak się karmi mm
Link do: Cyc albo nic - Matka Tylko Jedna
Odciąganie i karmienie z butli to też fajna opcja, ale bardzo męcząca na dłuższą metę. U nas na czerwcówkach parę dziewczyn tak zaczęło i przez pierwszy miesiąc wszystkie walczące z normalnym kp im zazdrościły, bo dajesz butlę i święty spokój, ale po 3 miechach już było na odwrót. Dziecko z cycka raz dwa wpije, a te się musiały męczyć z laktatorami, czyszczeniem butelek itp. Ale jako opcja na krótko, czy mieszana z mm to super.
Aha.. no i przez myśl by mi nie przeszło, żeby czuć się upokorzoną, przez to, że karmię na żądanie.
@askl25 i co, była jakaś różnica? bo ja nie bardzo wierzę w związek między kolkami a dietą matki. W ogóle te kolki to taka trochę niezbadana, mityczna sprawa
czytałam bardzo dobrą książę o tym, że kolki to po prostu reakcja dzieci na przyjście na świat - niektóre nie mogę się pogodzić z tym, że opuściły brzuch
@kolorowaMama wybacz, ja go odkryłam wczoraj, choć wiem że jest sprzed 4 lat
@HappyBabyMama jak wspominam moje pierwsze dni w szpitalu po porodzie i jakby mi się zwaliła cała rodzina i sąsiadki na głowę to chyba bym rozstrzelała...
@idealka myślę że i tak większość poleci Medelę lub Avent