reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

@urszulka202 ale masz jakis konkretny powod tego L4? jesli tak to mysle ze nie ma sie co stresowac. skontroluja I odpuszcza. co do wysokosci zasilku slyszalam tylko ze sprawdzaja czasami np w prywatnych firmach ludzie czesto kombinuja ze wplacaja wieksze skladki przez kilka mc przed L4 zeby potem pojsc na zwolnienie I miec wiecej kasy. rozne kombinacje ;)

reklama
ja też słyszałam tylko o kontrolach w firmach bo czasem ktoś niby idzie na l4 a tak naprawdę pracuje ZUS płaci i jeszcze dodatkowo płaci pracodawca tyle że mniej w rezultacie pracownik ma więcej kasy pracodawcę mniej kosztuje pracownik i wszyscy zadowoleni i to właśnie kontrolują. ale ze w domu nawiedzaja t się dziwię. zresztą przecież można np być u mamy jak np masz nakaz leżenia żeby był ktoś stałe przy Tobie i wcale nie leżeć w domu tylko na ten okres przenieść się do rodzicow i co wtedy.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

ja też słyszałam tylko o kontrolach w firmach bo czasem ktoś niby idzie na l4 a tak naprawdę pracuje ZUS płaci i jeszcze dodatkowo płaci pracodawca tyle że mniej w rezultacie pracownik ma więcej kasy pracodawcę mniej kosztuje pracownik i wszyscy zadowoleni i to właśnie kontrolują. ale ze w domu nawiedzaja t się dziwię. zresztą przecież można np być u mamy jak np masz nakaz leżenia żeby był ktoś stałe przy Tobie i wcale nie leżeć w domu tylko na ten okres przenieść się do rodzicow i co wtedy.

To masz obowiązek zgłosić do ZUS ze zmieniasz miejsce pobytu :) niestety dziewczyny nie szukajcie logicznych wyjaśnień bo ZUS logicznie nie działa. Ja pracuje w ksiegowosci i często mam do czynienia z ZUS pośrednio lub bezpośrednio inaprawde nie nadarzysz za nimi :)

rozumiem tylko co oni chcą kontrolować ?czy ktoś jest faktycznie w ciąży? bo jak np komuś udowodnia że cały dzień nie ma mdłości i nie zyga tak że nie ma na nic sily.zaloza mu monitoring w domu czy poczekają z końcem wizyty az żygnie parę razy przy nich żeby mieć dowód. bezsens.

Heh co za przyjemny temat od rana,nie znoszę Zusu.Prawda jest jednak taka ze tyle ludzi kombinuje ze potem te składki rosną bo nie ma kasy żeby wypłacać i w efekcie jak patrze jakie kwoty są odprowadzane z mojej pensji to mnie szlag trafia a do byle lekarza czeka się pół roku.
Myśle że zus nie podważy ze się jest w ciąży i dostaje się L4 tylko sprawdzają czy nie podwyższona została pensja w momencie jak juz kobieta była w ciąży albo czy nie zostala zatrudniona fikcyjnie bo takich przypadków jest dużo.
Mimo wszystko odpieprzyli by się od babek w ciąży skoro państwo ma być prorodzinne.
Co do coli to jedyna rzecz która mi na wymioty pomagała,ale jest to taki pobudzacz ze spać się nie da.Jak się uczyłam do egzaminów kiedys to działało lepiej niż kawa także nie polecam picia po 18.
Wygląda na to ze na styczniowkach większość brzuszkow to była niespodzianka:laugh2:U nas tez było zaskoczenie bo drugie było w planach ale jeszcze nie teraz,ale cieszylismy się ze los zdecydował za nas;-) ;)

@MartynaM oni nie sprawdzają twojej choroby tylko czy jestes zatrudniona na pewno a nie fikcyjnie np miesiąc przed zajsciem w ciąże, czy nie wykonujesz w tym czasie pracy zarobkowej, czy nie podniosłas sobie specjalnie wynagrodzenia bo wiedziałas o ciazy. Poprostu starają sie jak najmniej ci zapłacić. Na działalnościach szczególnie sprawdzają czy nie jest tak ze pobierasz zasiłek i dalej pracujesz w swojej firmie rozumiesz?

Witajcie jak Was boli brzuch to jak po bok
Dziewczyny a wasi panowie jak zareagowali na ciąże? Ja do mojego zadzwoniłam zaraz po zrobionym teście ale nie żeby przekazac radosna nowine tylko go opierdzielilam ze kolejne dziecko zmajstrowal i teraz będziemy mieć przejebane hehehehe. Zawsze powtarzałam że mam już odchowane córunie i teraz możemy zacząć myslec o sobie o wycieczkach i w ogóle....Tym bardziej ze ja mlodosc spedzilam w pieluchach , pierwsza cora w wieku 18 lat a druga piec lat później.I jak do meza zadzwoniłam ze test wyszedł pozytywnie a wtedy miałam jeszcze 34 lata (teraz 35) to on do mnie ze to niemożliwe i ze to pewnie menopauza mi się zaczela........wiecie jak mnie rozwscieczyl :D
Dobre ja też mam 35 latek my staraliśmy wiec reakcja nie była aż taka bardziej z dystansem podeszliśmy bo wcześniejsze ciążę stracone.

co za uczucie, co??
powiem Ci, ze ja chyba tez zaczynam czuc, a najlepsze, ze bardziej czuje jak leze na boku :D
A ja najbardziej czuję jak siedzę na półleżąc i poduszka sobie kładę pod plecy ;p

My o drugiego dzidziusia staraliśmy się z 8 m-cy, więc jak w końcu test wyszedł pozytywny to nie mogliśmy uwierzyć, przed pójściem do Kościoła zrobiłam, do tej pory noszę w torebce ;p

Trzymam kciuki za wizyty!
Miłego dnia ! U nas pada, zimno brrr

reklama
ZUS zorganizowana grupa przestepcza niebezpieczna jak isis i donald trump. Powodzenia na kontroli.
Witam się porannie jak zwykle od 6 .30 na nogach obudziła mnie dziś jajecznica która mąż pichcil sobie przed pracą [emoji4]
Asl uśmiałem się z Twojej opowieści. U nas ja byłam bardziej zaskoczona niż mąż. Pamiętam że 3 razy podchodzilam do testu ale miałam takie rozwolnienie że stresu że nie mogłam go zrobić. Ciążę planowaliśmy wyszło za drugim razem tak jak z Antosiem. Jak w końcu zrobiłam test i oznajmiłam P. że jestem w ciąży on mi odparł "a co ty taka zdziwiona ja slepakami nie strzelam jak mówiłem że coś mnie szarplo to wiedziałem że mamy to "

Do góry