reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

reklama
@kathana Jak ja Ci zazdroszczę, ja mam usg dopiero w październiku :( No ale przynajmniej się Waszych zdjęć naoglądam:)

Jejku, teraz przy trzeciej ciąży się dowiaduję, że nie wolno brać ciepłych kąpieli... Nieźle.
A ja przez pierwsze dwie regularnie się wylegiwałam w wannie dla odprężenia. Wlewałam sobie olejki i włączałam muzykę, miałam chwilę dla siebie.
Ale dobrze, że mnie uświadomiłyście, bo nie wiadomo jakby było tym razem.

@kolorowaMama nie chodzi o bezpośrednie zagrożenie dla płodu tylko o konsekwencje wirusa- osłabienie organizmu itp. Tak jak podejrzewałam wykluła się opryszczka również u mnie:(

No właśnie o ile wiem to wirus opryszczki jest bardzo groźny dla dziecka i właśnie dlatego pierwotne zarażenie opryszczką w ciąży jest bardzo niebezpieczne. Jeśli wcześniej pojawiała się opryszczka to znaczy to że mamy wyrobione przeciwciała które przekazujemy dziecku. Tyczy się to jednak opryszczki wargowej. Jeśli mamy opryszczke genitalną nawet taką na którą wcześniej cierpiałyśmy (zwłaszcza w okolicach porodu) to jest bardzo duża możliwość zarażenia nią dziecka i trzeba to koniecznie zgłosić lekarzowi.

reklama
Ja miałam robione badania na wirusa hpv na początku ciąży.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom
O ile wiem badania na Hpv robione na początku ciąży skupiają się na wirusie Hpv który jest dużo bardziej niebezpieczny. Też miała je robione i wyszły negatywne pomimo tego że miewam opryszczkę wargową odkąd jestem dzieckiem.
Doczytałam gdzieś później że w niektóych krajach ponad 80-90% ludzi jest nosicielami wirusa Hpv1 przez co mają wyrobione przeciwciała co sprawia że nie jest on niebezpieczny dla dziecka.

Do góry