reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

anula ja bym to skonsultowala najpierw w ginem i genetykiem, potem na pewno powtorzyla super dokladne usg i dopiero zdecydowala. amniopunkcja to tez jakas ewentualnosc
trzymam za Ciebie kciuki!

reklama
A jaki miałaś wynik z usg? Napisz dokładne liczby. To jest tak ze jeden i drugi wynik bierzesz pod uwage i jesli miałaś na usg np 1:1500 to teraz ci poprostu ten niski wynik z pappa obniża trochę ze np masz 1:1250 wiesz o co chodzi. To nie jest tak ze bierzesz jeden pod uwage tylko ten z pappa zaniżył ci trochę wcześniejszy wynik z usg ale to nie znaczy ze masz ryzyko 1:96! Na pewno nie masz sie co tak strasznie denerwować mi to wczoraj lekarz tłumaczył na czym to polega poza tym pappa często wychodzi blednie ale nawet jesli jest yo wynik prawidłowy to nie ma tragedii. Idz z tym wynikiem do lekarza i on ci powie co i jak. Moja koleżanka z pracy w wieku 44 lat urodziła dziecko, wyniki wychodziły jej straszne - bo wiek jest decydujący - ma zdrowa córę ktora teraz ma 4 lata :) głowa do gory. Skonsultuj z lekarzem.
Kolorowa mama zazdroszczę dnia :) u nas brzydko
Witam nową mamę

Na usg nie mialam okeslonego ryzyka... Mam napisane w trisomii 21 ryzyko podstawowe, czyli ze wzgledu na wiek 1:1259, a skorygowane 1: 92

Anula, dziewczyny już wcześniej pisały, że Pappa mogą być fałszywie dodatnie.
O ile wiem to przy Nifty jak wychodzi ryzyko większe niż 1:20 to dopiero zalecają amniopunkcję. Bo jest ryzyko poronienia.

A patrzyłaś się tylko na ryzyko z Pappa czy sumarycznie? Bo ja ani razu nie miałam podawanych ryzyk osobno. Zawsze usg plus Pappa. Przezierność u Was ładna wyszła i kość zwapniona. Powinno być ok.... Ale rozumiem stres. Mi ryzyko wyszło 1:3700 przy przezierności 2,4 (maks dopuszczalny, a może nawet ciut poza zakresem) i wyprowadziło mnie to z równowagi....

Witaj patrysiaczek.
Happybabymama tutaj nie ma takich dni [emoji23] takze to było Woow tyle ludzi na basenie to ja jeszcze nie widziałam [emoji16] a ciężarnych taki wysyp, ze ho ho nie wiem czy przez ciaze zwracałam uwagę na brzuszki czy naprawdę jakos duzooo ich było [emoji12][emoji12][emoji12]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Anula, a ile masz lat? to sprawdzę jakie jest ryzyko podstawowe. Mam w jakiejś książce o ciąży.

37 i 8 miesiecy. Nt 1,5; Wiek ciazy 13,5 w czasie badania, fhr 152; crl 76,5, PI 1,00; wolne beta hcg 109,16 IU/I odpowiada 4,771 MoM a PAPP-A 3,161 IU/l, co odpowiada 1,202 MoM

Anula,

W książce mam tak:
35 lat - 1 na 249 ciąż
37 lat - 1 na 163 ciąże
39 lat - 1 na 89 ciąż

Ja mam 36,5 lat i chyba miałam podane ryzyko podstawowe 1:256 czy jakoś tak (dziecko mnie teraz nie puści żebym mogła dokładnie sprawdzić).

Także mi tu się widzi że masz ryzyka pomylone.

U nas przy młodszej ciąży (chyba 11+6)przezierność wyszła wyższa

37 i 8 miesiecy. Nt 1,5; Wiek ciazy 13,5 w czasie badania, fhr 152; crl 76,5, PI 1,00; wolne beta hcg 109,16 IU/I odpowiada 4,771 MoM a PAPP-A 3,161 IU/l, co odpowiada 1,202 MoM

Bardzo wysokie hcg zawyżyło Ci ryzyko. Zrób Nifty (jeśli masz możliwość finansową), pappa nie jest obniżone więc bądź dobrej myśli. Masz też wskazanie do amniopunkcji na NFZ (ryzyko poronienia 1%), w którym jesteś teraz tygodniu? Amnio po 15tyg robimy. Myślę, że Twoje ryzyko podstawowe było wyliczone po USG (ze względu na wiek byłoby znacznie wyższe - ja mam <30lat i ryzyko podstawowe 1:800, po USG spadło do 1:17000)

reklama
U mnie było tak:
Wiek wg CRL 12+1
CRL 55,6
NT 2,4
Ductus PI 1,150
Wolne beta hcg 39,2 IU/l (0,722 MoM)
Pappa 2,820 (1,442 MoM)
Łożyskowy czynnik wzrostu 30,880 (1,089 MoM)

Ryzyko podstawowe trisomnia 21 to 1:187, skorygowane 1:3730

Skonsultuj się z lekarzem. Bo ryzyko podstawowe masz bardzo niskie. Nawet w wieku 25 lat jest wyższe. Może coś pokręcili z wydrukiem wyników....

Do góry