reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

@Ketrinna
Gdybym pracowala np na pol etatu dostalabym wyrownanie do najnizszej krajowej, bo tyle wynosi zasilek. Jakies 1450 zl na reke. Jak w przypadku pobierania rent nie wiem, pewnie jakos odliczaja.
Musialam doniesc zaswiadczenia z ZUS,MOPS ze nie pobieram od nich zadnych swiadczen, inaczej bykyby odliczone. Oprocz tego mozesz sie ubiegac o dodatek mieszkaniowy (w zaleznosci od miasta) ktory jest zamienny na mieszkanie z wojska lub zamienny na koszary z wyzywieniem. Mozesz tez dostac odprawe mieszkaniowa jesli np. zaczynasz budowe domu i oddajesz mieszkanie.
Oczywiscie dotyczy to sluzby stacjonarnej i wylacznie pracownikow mundurowych, czyli osoby cywilne pracujace w wojsku nie maja takich przywilejow.
Tormentiol nie jesteś na utrzymaniu męża tylko masz swoją jadę i tego się trzymaj.

reklama
u nas dalej spokojny weekend, dzis na kolacje steki z serem plesniowym i ziemniaczkami hasselback :)
cos mnie powoli gardlo lapie ale mam nadzieje ze cieple herbaty z miodem i malinami pomoga..

shaer pewnie ze fajnie jak sie cos dostaje, ale jeszcze fajniej jak sie na to zapracuje. mysle ze nawet jesli na poczatku wcale nie bedzie to dla Was oznaczac wiecej kasy to jednak zaczela bybs nowe zycie, bardziej niezalezne, mogla bys sie rozwinac. wiekszosc dzieci na poczatku zlobka czy przedszkola choruje, wiec da sie to przeskoczyc, choc oczywiscie latwo nie jest. trzymam kciuki za Twoje dobre przyszle decyzje!

u nas dalej spokojny weekend, dzis na kolacje steki z serem plesniowym i ziemniaczkami hasselback :)
cos mnie powoli gardlo lapie ale mam nadzieje ze cieple herbaty z miodem i malinami pomoga..

shaer pewnie ze fajnie jak sie cos dostaje, ale jeszcze fajniej jak sie na to zapracuje. mysle ze nawet jesli na poczatku wcale nie bedzie to dla Was oznaczac wiecej kasy to jednak zaczela bybs nowe zycie, bardziej niezalezne, mogla bys sie rozwinac. wiekszosc dzieci na poczatku zlobka czy przedszkola choruje, wiec da sie to przeskoczyc, choc oczywiscie latwo nie jest. trzymam kciuki za Twoje dobre przyszle decyzje!

@betina79
Z najnizszej krajowej nie dam rady oplacic niani, dojazdow i zrobic tak aby jakas sensowna kwota mi zostala...Tu tkwi najwiekszy problem

Shear poza kalkulacją finansową jest jeszcze Twoje życie. Wyjście do ludzi, otwarcie się na nowe może wiele zdziałać. Przemyśl później :)
Kołyska cudowna. Ja też mam dla Helenki po Nikosiu i bardzo się cieszę. Planuję małą mieć w niej w naszej sypialni, a jak się przeprowadzimy do nowego mieszkania, to zrobię jej swój pokoik i dostanie łóżeczko po starszym bracie. Nikoś już może wtedy pójdzie do dorosłego łóżka.
U nas zimno i słonecznie. Dziś większe zakupy, obiad i spokojny spacer. Miłego dnia

@betina79
Z najnizszej krajowej nie dam rady oplacic niani, dojazdow i zrobic tak aby jakas sensowna kwota mi zostala...Tu tkwi najwiekszy problem
No ale teraz z wojska tez dostajesz najniższa krajowa tak pisałaś wiec co za roznica? A idąc tym tropem nigdy do pracy nie pójdziesz nawet jak dzieci beda większe bo bardziej bedzie ci sie opłacało siedzieć w domu i twoja irytacja bedzie wzrastać. Albo niech maz zarabia wiecej hajsu i niech nie robi ci wyrzutów ze w domu siedzisz albo niech sie nie odzywa :) bosze nerwy mam na tych waszych mężów od rana :)
@MamusiaToJa nie dziwie ci sie ze cie wkurza to gadanie o dziewczynce, ale olej to :)

Cześć mamuśki,

Zakończyliśmy dzisiaj detoks, więc z przyjemnością zjadłam kawałek tarty ze śliwkami :cool2: Na obiad mam dzisiaj kaszę jaglano-gryczaną z dynią, papryką, porem i pieczarkami. Do tego pewnie zrobię moją ostatnio ulubioną wersję ziemniaków - pieczone w mundurkach z masłem czosnkowym i szczypiorkiem <3

@ankamaz to bardzo fajna zasada - nie iść spać pokłóconym :) nawet papież Franciszek tak mówił - "kłóćcie się ile chcecie, niech latają talerze, ale nigdy nie kończcie dnia bez zgody". My też to praktykujemy, choćbyśmy mieli dyskutować do 3 w nocy, nie pójdziemy spać bez zgody ;) Na przeziębienie polecam napić się herbatki z bzu czarnego lub lipy.

@kamisia1101 zazdroszczę Ci tego morza :) ale bym się wybrała na spacer po plaży

Miłej niedzieli :)

Witam się niedzielnie :)
Współczuję sytuacji z facetami. Ale uważam ze wszystkie poważne decyzje odłóżcie na czas po porodzie, bo teraz hormony buzują....
U nas słoneczne południe, chciałoby się wyjść na spacer, ale niestety muszę leżeć.... Dobrze ze chociaż mam balkon to sie troche dotlenie jak na chwile wyjde...

reklama
Witam,

@aniay trudno mi poradzić co z okularami. Ja nieraz nie reagowałam na nowe szkła a nieraz musiałam się jednak przywyczaić. A koleżanka spadła ze schodów po założeniu nowych. Może idź z nimi do lekarza/optyka jak Ci to jedno szkło przeszkadza. Kołyska super :-)

He, he, pewnie tak. No i może dodatkowa zaleta - ładna bielizna odciągnie wzrok o tego cellulitu na tyłku bo jednak te moje +8 kg odbiło się na wyglądzie ;-) ;)
@malina4444 ale menu! Oszczędzaj się troszkę. Wszystkiego najlepszego dla dzieciaków.

@Andziulkag81 nie miałam do czynienia z Maxi cosi mura4. Poszukaj na forum wózkomaniaczek.

@kolorowaMama trzymaj się kochana.

Do góry