reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

Co do ciuchów ciążowych to ja też kupuję tylko dół - spodnie, legginsy. Ostatnio właśnie upolowałam w lumpku HM w moim rozmiarze, ale jeszcze ciut za duże. Góra to po prostu ciuchy oversize których i tak mam mnóstwo. W jesieni koszule, w zimie swetry. Jedyne co to będę musiała skombinować jakąś kurtkę zimową / płaszcz. Bardziej będe inwestować w ciuchy do karmienia, bo o ile latem jest łatwo w bluzkach na ramiączkach, o tyle zimą te bluzy i swetrzyska są niewygodne do karmienia.

Danutka, poza wspomnianym świetlikiem i rumiankiem jeszcze sól fizjologiczna do przemywania przychodzi mi do głowy.

Aniay, możliwe. Ja po prostu rzadko miewam infekcje intymne, w życiu miałam może ze 3 razy.

Dziewczyny, czy pękają Wam naczynka na nogach? Bo ja mam kilka pamiątek po pierwszej ciąży i teraz widzę, że też mi pękają. Próbowałam znaleźć jakieś info czy da się temu zapobiec, ale wyczytałam że to głównie kwestia genów. Ciąża oczywiście się dokłada, podobnie jak ekspozycja na słońce czy siedzący tryb życia. Gdzieś ktoś polecał suplementację wit C, D i K. Wiecie coś więcej?
Napewno witamina c, moja mama bierze właśnie na pekajace naczynka, witamina d zwieksza wchłanianie wapnia wiec też powinna wzmacniac naczynia o ile dobrze kojarze.
A ja sie nudze jak mops w pracy.... Piszcie cos :)

reklama
maryqska ja to się właśnie najbardziej przejmuje moim synem jak zniesie rozłąke. no i mój M jak da sobie radę z nim. dziś całą noc nie spał bo zęby katar kaszel więc nie wiem jak mój M da radę sobie sam po takich nocach.obie babcie wyjechały. mam nadzieję że po prostu po weekendzie wyjdę.stwierdziłam że pójdę do tego szpitala bo konsultacje u innego lekarza tylko zamąco mi w głowie.z doświadczenia z pierwszej ciazy wiem że każdy lekarz na jedną długość szyjki inaczej reaguje.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

@MartynaM kciuki, aby wszystko poszło szybko i sprawnie. Może lepiej dmuchać na zimne. Choć mi ostatnio na połówkowym lekarz powiedział, że średnia długość to 2,5 cm...

@brzusio ani się obejrzysz a 2 m-ce miną.
ja miałam miesiąc temu 4cm.w poprzedniej ciąży z długością 2.5 lekarz na gwałt wysyłał do szpitala drugi to samo w szpitalu uznali że bez przesady i kazali po prostu odpocząć w domu po 2tyg byłam na kontroli i był kolejny centymetr mniej dlatego wtedy leżałam 2tyg bo cały czas się skraca la mimo leżenia płackiem.to naprawdę jest dla mnie dziwne że każdy lekarz ma inną teorie na to i inna długość uznaje za stan zagrożenia. człowiek może zwariować.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Aniay, ale tak się stale suplementuje wit C czy okresowo? Czy używa jakieś kremy z wit C?
Kremy z wit C, do tego chyba miesieczna albo dwumiesieczna kuracje raz na jakiś czas, ale u nas witamina c wiecznie w obrocie jak tylko jakieś zaziebienie.
Najlepiej w aptece zapytac o lewoskretna witamine c bo najlepiej przyswajalna.

Ja tam nawet nie wiem co z ta moja szyjka I z tego Co widze nikt tego nie sprawdza. Z jednej strony mniej paniki bo zadna angielka nie wpadnie zeby sie czyms takim przejmowac. Z drugiej, jak dziewczyna przyzwyczajona do opieki w polsce to panikuje. Nie wiem co lepsze.
Narazie nie mam powodow narzekac, jakbym nie znala polskiej opieki to bym byla zadowolona. Tak czy inaczej Zapytam o ta sxyjke nanastepnej wizycie. Dlaczego wpolsce to takie wazne a tutaj nikt tego nie sprawdza, moze nie ma to az takiego znaczenia...

Aniay, ja też stosuję wit C w dużych dawkach na przeziębienia. Najlepiej przyswajalna jest ta w owocach i warzywach, więc najlepiej jeść dużo naturalnej witaminy i wspomagać ją syntetyczną. Witamina C jest w ogóle niedoceniana. Istnieją badania, dowodzące że można wyleczyć nią nowotwory. Ale oczywiście taka informacja nie jest na rękę koncernom farmaceutycznym trzepiącym kapuchę z chemioterapii więc nikt tego nie rozpowszechnia i nie finansuje badań. Z tą lewoskrętnością natomiast to podobno ściema, czytałam na blogach farmaceutycznych Link do: Pogromcy Reklam Farmaceutycznych: Witamina C lewoskrętna- prawda czy mit? i Link do: Farmaceutka radzi: Lewoskrętna witamina C - hit, czy kit?

Dziekuje
Aniay, ja też stosuję wit C w dużych dawkach na przeziębienia. Najlepiej przyswajalna jest ta w owocach i warzywach, więc najlepiej jeść dużo naturalnej witaminy i wspomagać ją syntetyczną. Witamina C jest w ogóle niedoceniana. Istnieją badania, dowodzące że można wyleczyć nią nowotwory. Ale oczywiście taka informacja nie jest na rękę koncernom farmaceutycznym trzepiącym kapuchę z chemioterapii więc nikt tego nie rozpowszechnia i nie finansuje badań. Z tą lewoskrętnością natomiast to podobno ściema, czytałam na blogach farmaceutycznych Link do: Pogromcy Reklam Farmaceutycznych: Witamina C lewoskrętna- prawda czy mit? i Link do: Farmaceutka radzi: Lewoskrętna witamina C - hit, czy kit?
Dziekuje za artykuly, napewno podrzuce mojej mamie, chemikowi, ktora wciaz wierzy w ta witamine lewoskretna. :)

@MartynaM tak sobie myślę, że co innego jak szyjka cały czas jest jednej długości, nawet jak nie jest jakoś całkiem długa. A pewnie co innego jak się skraca. Lepiej dmuchać na zimne. A m z synkiem sobie poradzą. Weź tylko ładowarkę do telefonu bo pewnie będą potrzebne instrukcje ;-)

reklama
@Czoperka też mam kilka naczynek na udzie pękniętych.
Też kiedyś czytałam artykuł, że lewoskrętna wit C to z lekka chwyt marketingowy.

@aniay skracająca się szyjka może doprowadzić do przedwczesnego porodu. A na tym etapie to stanowczo za wcześnie.

Do góry