reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2015

Ehh, naczytałam się ustaw i rozporządzeń :)
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 6 listopada 2013 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia stomatologicznego

Dla kobiet w ciąży na NFZ:
1. Raz na kwartał bezpłatna kontrola (normalnie raz na rok)
2. Ekstyrpacja przyżyciowa miazgi - na wszystkie zęby a nie na niektóre
3. Ekstyrpacja zdewitalizowanej miazgi zęba - na wszystkie zęby a nie na niektóre
4. Czasowe wypełnienie kanału - na wszystkie zęby a nie na niektóre
5. Wypełnienie kanału - na wszystkie zęby a nie na niektóre
6. Leczenie endodontyczne zęba z wypełnieniem 1 kanału ze zgorzelą miazgi - na wszystkie zęby a nie na niektóre
7. Leczenie endodontyczne z wypełnieniem 2 kanałów - świadczenie nie obejmuje opracowania i odbudowy ubytku korony zęba
8. Leczenie endodontyczne z wypełnieniem 3 kanałów - świadczenie nie obejmuje opracowania i odbudowy ubytku korony zęba
9. Leczenie endodontyczne zęba z wypełnieniem 2 kanałów ze zgorzelą miazgi - świadczenie nie obejmuje opracowania i odbudowy ubytku korony zęba
10. Usunięcie złogów nazębnych ze wszystkich zębów

Ja też mam ósemki do wyrwania - przed ciążą udało mi się jedną (masakra - po otwarciu okazało się, że jest zgorzel więc znieczulenie nie działało). Oczywiście przy ósemkach bez szycia się nie obejdzie :/ Ja mam dodatkowo taką niefajną przypadłość - robi mi się pusty (suchy) zębodół i nie pojawia się skrzep - zawsze po wyrwaniu muszę przez tydzień chodzić codziennie do dentysty by wkładał mi tabletkę do rany. :/
A tu widzę, że coś między 4 a 5 zaczęło mi się robić - no to się zaczyna, jeszcze po pierwszej ciąży nie zdążyłam wszystkiego poleczyć a już nowe..

reklama
Czesc Dziewczyny
Martusia witaj :-)
Ja prenatalne mialam miec wczoraj ale okazalo sie ze umowili mnie do lekarza ktory ich nie wykonuje i teraz mam14-tego,tylko sie nastresowalam niepotrzebnie :-(
Femme fatale tez nie mozesz jesc nadal? Ja do poludnia jeszcze moge,ale po juz mnie na wszystko mdli :-( i dalej wszystko smierdzi :-(

Gorne osemki zazwyczaj latwo usunac, z dolnymi jest wuecej zabawy. Ja mialam gorne osemki usuwane ROK temu I to dosliwnie chwila moment bylo, nawet nie widzialam kiedy. Muc Mi sie potem nie papralo, tylko caly dzien mibleciala krew, z czym w ciaxy moze byc llopot, bo ma sie wuecej krwi I wieksze cisnienie. Nie jestem tez pewna co do zmieczulenia. Ja zawsze e u dentysty biore londka dawke, bez bym nie dala rady. Jak mialam infekcje dziasla wokol isemek, ale nie dziury, to mi ponagal sntybiotyk erytromycin, ale nie wiem czy wciazy jest bezpieczny.
Co do leczenia to tutaj na czas ciazy I ROK po porodzie ma sie darmowe leczenia dentystyczne I darmowe leki, co mnie bardzo ciesze, bo dentysci sa tu drodzy jak diabli :)

NIEOBECNA - dzięki ;-)

GABI - mnie niestety cały dzień trzyma ... ostatnio rano było lepiej teraz znowu się pogorszyło -_- ale znalazłam sposób może nie za fajny ale działa chwilowo piję pół puszki pepsi wtedy żołądek mi zaczyna pracować i mogę coś zjeść :sorry:

Ja mam póki co wizyty co 2 tygodnie więc fajnie jestem spokojniejsza ;-) teraz mam w poniedziałek i pewnie znowu za 3 tyg będę miała żeby na te prenatalne się załapać ;-)

Indi - niekoniecznie górne ósemki łatwiej. Często jest tak, że korzenie wchodzą do zatok szczękowych (jak u mnie) i jest jazda nie z tej ziemi ;)

Ja prenatalne pewnie za 2 -3 tygodnie, dziś ustalę z lekarzem termin (o ile będzie wszystko ok...) :)

Miłego,słonecznego dnia :-) 3mam kciuki za dzisiejsze wizyty &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
my z Mikim pospaliśmy dziś do 10;10 :szok: Antoś poszedł nocować do teściowej
zęby temat okropny,ale nawracający,niestety :-D

Ja jedną ósemkę dolną mam usuniętą (rosła pod kątem), drugą czeka ten sam los, mimo, że zdrowa i cała wyszła, to ściska mi zęby i robią się krzywe.
Górne wychodzą, wychodzą i wyjść nie mogą :confused2:

Znów u mnie tort czekoladowy z kremem waniliowym :-D

Hej, hej;)
Kciuki trzymam za wszystkie wizyty;) Ja dziś też mam wizytę, ale u fryzjera;) O ile mężul wróci na czas;) I po drodze skoczę umówić się do dentysty, bo miałam mieć kontrolę w maju, mieli dzwonić, a tu już lipiec, a się nie odzywają. Muszę przejrzeć ząbki i zrobić coś z tym niby zatrutym zębem, co nadal boli.

reklama
Filipiamama - a co robisz ? ostatnio fajnie miałaś widziałam na blogu ;-)

Nulini - kurde podziel się :-p ja 2 dzień mam na coś tak mega czekoladowego ochotę i nie mogę znaleźć co to

Do góry