reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2015

Marko też grubens, twardo trzyma się 97 centyla lub nieco ponad :-) odwracać się umie, ale rzadko to robi. Na brzuchu potrafi podnieść się na wyprostowanych rączkach gdy coś go interesuje, ale częściej robi samolot i marudzi :-D brzuszki też ćwiczy ( a matka dalej lenia ma hehe). Taki leniuszek i marudiusz z tego mojego pulpecika słodkiego.

reklama
Nas też pediatra skierowała do neurologa bo powiedziała że slabo główke unosi.neurolog zaleciła kilka godzin rehabilitacji.mam koleżanke rehabilitantke i ona ćwiczy z Jagodą,pokaże nam też jak ćwiczyć w domu.Lay Jagoda też waży podobnie i to oczywiście wpływa na ruchliwość bo im ciężko podnieść te główke...

Suseł, ale Werson ładnie podnosi główkę. Ona niestety nie wykonuje innych czynności ruchowych typu: obracanie na boki, przewracanie z plecków na brzuszek i odwrotnie. Nóżki do góry podnosi, ale nie na tyle wysoko zeby mogła złapać sie za stopę. Póki co łapie się za kolanka :-)
Dziewczyny, apropo nosideł.
Społeczny dowód niesłuszności wisiadeł | Przytuleni.com

Skutecznie mnie ten artykuł zniechęcił do nich.

Ja juz niestety wielokrotnie doswiadczylam tego, ze co lekarz to opinia. Ja jeszcze nigdy nie zauwazylam, zeby maly lezac na pleckach lapal stopki, a mimo to wydaje mi sie, ze rozwija SOE calkiem niezle. Kazde dziecko ma swoje indywidualbe tempo. W zyciu bym nie wpadla na to, zeby isc do neurologa, no chyba ze by moje dziecko lezalo jak kloda I ledwo mrugalo. Pediatra? My bylismy tylko raz prywatnie, w zwiazku z tym, ze maly nie robil kupy przez 10 dni I uwazam, ze to kompletna strata czasu I pieniedzy byla. Zauwazylam, ze tutaj jakos mniej sie trzesa nad tym dziecmi, a jakos nie sa kalekami, wiec mysle, ze warto tez troche wyluzowac

Indi nie do końca sie zgodze.starsza córka miała asymetrie i dzieki szybkiej rehabilitacji udało sie to sprawnie zażegnać.a nieleczona asymetria powoduje że dziecko źle sie rozwija i np.problemy z wieloma czynnościami w wieku przedszkolnym i szkolnym.wole chodzić teraz po lekarzach i rehabillitować niżby później miec problem w wieku szkolnym.

Żelka, my kardiologa też mamy, ze względu na szmery po urodzeniu, ale to na szczęście minęło, tylko wizyty zostały. Mamy też lekarza, którego profesji nie bardzo rozumiem - jest to poradnia patologii noworodka, skierowanie dostaliśmy po urodzeniu ze względu na tą moją cukrzycę... znowu, ale ten lekarz nie robi nic innego, jak zwykły pediatra - waży, ogląda...... i tyle. Do tej lekarki wybieram się po raz ostatni, jeśli znowu powie, że wszystko dobrze, to te wizyty zamierzam sobie odpuścić.
Lay moja Maja za stópki też nie łapie, tylko podnosi do góry i się przygląda. Na plecki prawie się przewraca, ale jeszcze nie... Ona leżąc na brzuchu podkula nóżki i tyłek do góry unosi, jak do raczkowania i się przesuwa lub odpycha nóżkami na boczek, ale rączka blokuje przewrót... Każde dziecko inaczej... Trzymam kciuki za Wersona, na pewno szybciutko nadrobi, zobaczysz...
Mojej koleżanki córeczka nie raczkowała w ogóle, od razu zaczęła chodzić... śmiesznie wyglądała, bo była jeszcze bardzo malutkim knypkiem. Później się okazało, że ma krzywe nóżki, bo za szybko z tym chodzeniem było... kości za słabe. Tak źle i tak niedobrze, zawsze jest coś :confused2:

Ale krzywe nózki - zaokrąglone kolanka na zewnątrz to raczej fizjologia :-). Z czasem sie prostują. Dziecko samo sobie krzywdy nie zrobi. Niegotowe nie wstanie. Znajomej córka na pół roku wstawała i wszyscy z paniką chcieli jej tyłek przykleić...
Lay jak kolanka łapie to już niebawem bedzie stópki zajadać :-) swietny artykuł!

Cześć dziewczyny.

Ja tam mogę mojego synka nosić i wstawać w nocy często byleby był zdrowy.
25 maja trafiliśmy do szpitala karetką z przychodni nas zabrali bo mały wpadał w duszność a zastrzyk nie pomagał. Tam nas przyjęli na oddział otolaryngologiczny i stwierdzili ostre zapalenie krtani i duszność. Przez 5 dób dostawał dożylnie 2 antybiotyki oraz lek wziewny. Masakra. Teraz ja się rozchorowałam z tego stresu.

karpanna zdrówka dla Was:happy:

Mój Antoś też ,nie raczkował od razu chodził,a jak miał 6 miesięcy to wstawał już sam przy wszystkich meblach:happy:a jak sie budził w łóżeczku to za szczebelki i ledwo mu głowa wystawała,ale stał:-D Mikołaj raczkował,a teraz się okaże

miłego dnia :happy:pogoda ładna a wczoraj ok.23 była mega burza o czym poinformował mnie mąż ,bo spałam jak zabita,dopiero G przed północą mnie na jedzonko obudził:tak:ciekawe,że zmęczonej matki burza nie obudzi,a wiercące się dziecko w kołysce tak

reklama
Karpanna, dużo zdrówka dla Was. To prawda, wszystko można znieść, byleby dziecko zdrowe było...
Megami, ta malutka też w 6 m-cy zaczynała przygodę z chodzeniem, pomijając etap raczkowania, lekarz powiedział, że stąd krzywe nóżki, no ale co lekarz, to opinia...
Miłego dnia, zapowiada się super pogoda :happy:

Do góry