reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczeń 2015

reklama
U nas skóra nie schodzi, Jagoda w dalszym ciągu jest różowiutka i mięciutka. Nie przeszkadzają jej nawet moje eksperymenty z jedzeniem, wczoraj. np. zjadłam trochę nutelli, sałatkę grecką i wypiłam sok marchewkowo- jabłkowy z sokowirówki. Zastanawiam się czy odciągać pokarm z piersi laktatorem- z jednej strony jak za długo pośpi to oczywiście bolą jak cholera, do tego nie opróżnia nigdy do końca. Ale jak będę to odciągać to chyba ilość pokarmu raczej się nie unormuje i będzie za duża... z drugiej strony chcę małej od czasu do czasu dawać butelkę żeby móc też czasami wyjść samej. A coś do tej butelki muszę wlać...no i nie wiem co zrobić.

Karpanna- tak. Ordynator stwierdził że skoro po terminie to nie ma na co czekać. Wszystko poszło szybko ale ból sto razy mocniejszy niż bez wywoływania..

Franek ma suche raczki, stopki i brzuszek, ale dlatego że za długo w brzuchu siedział. Poza tym jest śniado-rozowy, może będzie miał cerę po mężu.?

Jenn jeśli chcesz zwiększyć ilość mleka to trzeba częściej/dłużej odciągać/ssać. Najlepiej gdy dziecko zje co ma i jeszcze dodatkowo stymuluje się piersi by wiedziały, że potrzeba więcej mleczka. Każda ilość podanego mm/ dopajania dziecka, której nie odpracuje się laktatorem, to tyle samo mleczka mniej w piersiach później. Rozumiem, że chcesz dawać mm/odciągnięte mleko co 3h i co 3h odciągać to co jest w piersi, ale to nie zwiększy jego ilości, to dobre, gdy dziecko ssać nie umie a chcemy mu dać mleko matki. No chyba, że Twoje piersi po prostu zmęczone cycowaniem, a pokarmu dość i tylko sposób podania zmieniasz.

Suseł ja na jednorazowe wyjścia ściągałam jakąś godzinkę po nakarmieniu, to nie zwiększało produkcji, chyba, ze chcesz zapasy zrobić :-) jak tylko piersi przepełnione to odciągałam minimalnie do uczucia ulgi, zeby nie przedobrzyć właśnie

Jeżyk zgadzam się niestety :-) jak tam Franuś?

Jenn jak chcesz zwiekszyc ilosc to polecam moj sposob czestego przystawiania i po zjedzeniu odciagnac choc kilka ml...
Od wczoraj wieczora widac ze mleka widcej i mlody w dzien jakby spokojniejszy

Sapka prawie przeszla dzieki nawilzaczowi
Wyrodna matka ze mnie, wczoraj nie bylam na spacerze i dzis poki co tez nie mam sily :-(

agulqa, daj spokój z tą wyrodną matką. Młodemu nic nie będzie bez spaceru.

A ja wróciłam z wizyty patronażowej u lekarza średnio zadowolona. Babka stwierdziła, że mała a mało przybiera bo na miesiąc średnio dzieci przybierają ok 700 gram. Moja urodziła się 3140, a ma teraz 3500. Zacznijmy od tego, że dziecko ma 2,5 tygodnia i przybrało 360 gram. Znalazłam info, że "Światowa Organizacja Zdrowia uznaje za normę przyrost wagi minimum 450 gramów miesięcznie w okresie niemowlęcym. W Polsce te normy są troszkę bardziej rygorystyczne. Nie ma powodu do zmartwień, gdy malec przybiera około 600 gramów miesięcznie w pierwszym kwartale, 500–600 gramów w drugim kwartale i około 450–500 gramów miesięcznie w drugim półroczu." Przecież nie sądzę by przybierała tak samo jak dziecko, które urodziło się z wagą 4-4,5 kg. A do tego to fanka wszystkich możliwych szczepień :sorry2: "Ale to pani jest matką i to pani decyduje..."

McPearl no to Ci się trafiła dr...

Agulqa, my byliśmy na spacerze w sobotę i do tej pory nie :-D nic mu nie będzie, co innego w piękne wiosenne dni, to żal tej naturalnej witaminy D :-) ale też bez przesady

Kasiekz u nas też były suche nóżki i rączki i wazelina pomogła,skórka jest aksamitna ;-)

Też byliśmy dziś w przychodni G przybrał 700 g od wyjścia ze szpitala i waży już 3900 g,poza tym poleciła nam Delicol na kolki,bo sama stwierdziła że brzusio bardzo napięty ,a on w kółko płacze bidulek nie ma różnicy dzień czy noc ,mi zabroniła słodyczy i cytrusów a poza tym jeść wszystko
Nie wysłuchałam na temat szczepień dodatkowych,powiedziałam,że szczepię tylko na podstawowe,co nie bardzo się pani dr spodobało ,ale mam to w nosie :happy:
Jeżyk &&&& za szybki powrót do domu

A położna za wszelką cenę próbuje mi udowodnić,że odciągając mleko szybko stracę pokarm,bo mały nie ssie

Jeżyk - dzięki za odpowiedź, nie jestem głupia i wiem, że nie przepadasz za mną. Jednak życzę Wam jak najlepiej. :tak:

Wczoraj byłam na KTG i powiedzieli mi że na 8 dzień od terminu muszę się zgłosić na patologię ale kiedy by wywoływali to nie wiadomo. Oby samo się zaczęło.

reklama
Czesc dziewuszki. Nieodzywam sie ... bo jestesmy z mloda od wt w szpitalu :( z samego rana po niemrawym nakarmieniu nie chciala sie obudzic. Normalnie oddychajaca laleczka :( generalnie bardzo duzo spala, juz w szpit miala problemy z poziomem glukozy bo "duze" noworodki tak maja. Musialam ja budzic na jedzenie co 3h.

Teraz jest juz dobrze. Dostaje niestety anty bo w rtg wyszedl zaostrzony obraz plucek i niewielkie zaleganie plynu owodniowego. Spala przrz to i wysoka zoltaczke. Je ladnie. Pokarm mam tak jednorazowo rabie ok. 80-120 ml (musze ja wazyc przed i po karmieniu). Jest najpiekniejsza i przekochana moja spiaca krolewna

Do góry