reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2015

Sprite mój Tymek zawsze był grzeczny, ale ma takiego kolegę z bloku, który teraz poszedł do starszej grupy i on też taki łobuziak jest.
Dzisiaj jak mu zwróciłam uwagę, że się tak brzydko zachowywał to mi się bidny popłakał.

Co do mówienia to mój do niedawna mówił pojedyncze słowa, a w ciągu miesiąca zaczął zdania składać.
Kształty itp też zna, bo jego ulubioną bajką jest Umizoomi i tam uczą liczenia i kształtów :-)

W ogóle w końcu zmierzyłam i zważyłam moje dzieciaki.
Nie wiem kiedy one tak do góry poszły.
Nikola ma 108 cm i waży 16.6 kg, a Tymko 91 cm i waży 11.6 kg.
Najlepsze jest to, że na Nikoli ciuchy na 110 wiszą, a 104 są akurat.

reklama
Ja byłam w szoku, jak córka znajomej mając 18 msc nawijała zdaniami jak przedszkolak co najmniej! :szok: Dzieciaki to potrafią zaskoczyć, jednego dnia mówi niewiele, a kolejnego się dziwimy skąd on tyle słów zna :laugh2:

alecta, no właśnie Umizoomi! młody tez ogląda i liczy od tyłu 5 4 3 2 1 :-D:-D:-D. jednak te bajki wcale nie takie głupie :tak:. zreszta z Dory też podłapał kilka słów po angielsku. np. dziadek nie jeździ białym autem tylko white, a do babci nie jeździ na ogródek tylko na garden :-D:-D:-D i dla niego to oczywiste przecież hahah :-D:-D:-D

i mój czasami się popłacze jak wie, ze źle zrobił (co nie przeszkadza mu w dalszych psotach :cool2:).

Megami, też znam takie przypadki :tak:

Megami to ja byłam w szoku jak siostrzenica mojej znajomej mając rok gadala jak duże dziecko, wyraźnie, bez seplenienia sto razy lepiej nuż ola w tej chwili!!!!! Chodzić jeszcze sama nie chciała a gadala niemożliwe. Ale moja mama mówi ze ze mną tez tak było zaczęłam zanim rok miałam a jak skończyłam rok to już zdania a mój starszy brat jeszcze mię mówił! Ale chodzić nie miałam zamiaru ;)

alecta, to jest właśnie najgorsze, jak w grupie trafi się mały bandyta i ściąga grzeczne dzieci na swoją stronę :no: Tosia w maluszkach miała takiego rozwydrzeńca, "bezstresowe wychowanie", na szczęście jako jedyny został na drugi rok w maluszkach i już go nie ma :-D

Sprite, moja Tosia, jak szła do przedszkola, nie mówiła KOMPLETNIE NIC!!! Potrafiła "mama", "tata" i tego typu drobiazgi, a jak poszła do przedszkola to w momencie nauczyła się tak gadać, że teraz jej się paszcza nie zamyka

Sprite ja większość tych bajek na Nick jr lubię, bo sa własnie edukacyjne.
Tymko lubi właśnie Umizoomi, Bąbelkowe Gupiki, Dore i Diego i też powtarza.
A najlepiej jak woła mnie kiedyś i krzyczy "mamuś lec goł" - myslałam, że się posikam:-D

Nulini to ola to samo! Co prawda miała dwa lata jsk poszła do przedszkola ale nie gadala nic a tam się rąk rozgadala ze czasem aż mam dość tego jej trajkotania :p

Alecta to oli jak coś się uda to śpiewa "udało się udało oł jes łi did it" :)

Ostatnia edycja:
Alecta Sprite pewnie ze bajki nie glupie. Moja dzieki Umizoomi liczy do 10 juz od pol roku. A dzieki Dorze i Diego zna juz pare slowek po angielsku i wszystkiego nauczyla sie sama:) Tez zaczela mowic mając 18mies.a na dwa latka to nawijala ja przedszkolak (nawet wiecej:p).

Doggi aaaa ty z tymi skurczami i omdleniami. Skurcze szybko minely? Trzymaj sie!

I zapomnialam co ktorej mialam odpisac:/

Mnie dzis tak kosci dookola bioder bolą ze szok a kosc ogonową najchetniej wyrwalabym sobie - chodzic nie moge no! Wykąpalam tylko psa i od tamtej pory cierpie:/

Ostatnia edycja:
Moje chłopaki też zaczęły mówić kiedy przyszedł na nich czas, ani za szybko ani za późno. Co prawda literke "r" Kacper zaczął mówić dopiero w zerowce,a Cypek jeszcze nie mowi, ale nie panikuje. Pytalam logopede i jak dziecko zamiast r mówi l to nie ma powodu do niepokoju. Gorzej jak zamiast r mówi j.

reklama
Tymcio tez dopiero niedawno nam się rozgadał, jak szedł rok temu do przedszko to mówił mama, tata, kot, baba :p
Język a czemu gorzej? mój zamiast r mówi l, ale ułożenie języka przy l jest chyba bliższe r niż przy literce j ... może dlatego ??

Do góry