reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2014 :)

Cześć dziewuszki! Dawno mnie u Was nie było. Widzę, że tu jeden wielki szpital i nie tylko my chorowaliśmy. Walczyliśmy ponad 2 tygodnie, katarzysko okrutne, kaszel, w końcu dostaliśmy pulneo i pecto drill i pomogło, choć potem nasza pediatra (bo w najgorszym momencie trafiliśmy do innego) powiedziała, że to bardzo "dorosłe" leki jak na takiego maluszka i żeby odstawić. Ktoś pisał o berodualu, to nie steryd tylko krótko działający beta-2-mimetyk, lek rozkurczający oskrzela, który szybko działa, więc przynosi ulgę w duszności.

Jejku, widzę, że tu niektórzy już samodzielnie ganiają na własnych nóżkach! My jesteśmy mocno w tyle, na początku miesiąca maluch zaczął raczkować i od tamtej pory nadal nic się nie rusza, nawet nie próbuje wstawać na nóżki przy meblach, więc do chodzenia to nam jeszcze dalekooooooo, że hej! Za to zębów mamy aż 6 i mam okropnego gryzonia w domu. Walczę od ponad 2 miesięcy, ale żadne tam ała czy inne odbieranie piersi nie przynosi skutku. W naszym przypadku jedynie prewencja, prewencja i prewencja, czyli czujne karmienie i zabieranie piersi jak tylko odrobinę się poluźnia zassanie, bo wtedy istnieje ryzyko ugryzienia. W dodatku gryzie mnie we wszystko, co się da, gdy jest zły, zmęczony, sfrustrowany albo bardzo rozemocjonowany. Ciągle chodzę w siniakach od jego zębów.... :angry:

reklama
Cześć! Dzięki dziewczyny ale ja na razie sama mu nie zmienię leku dopiero jak pójdziemy na wizytę. Dziś miałam wrażenie że mniej kaszle.

Wojtuś też gryzie a jak wołam ała to się cieszy łobuz jeden. Nauczył się też wstawać od jakiegoś czasu i muszę się namęczyć żeby położyć go spać. Jak go kładę wracam za chwilę a on stoi i obgryza łóżeczko i tak kilka razy aż się zmęczy i pójdzie spać.

hej:-)

duuzo zdrowka wszystkim!! u nas na szczescie wszyscy zdrowi i jest dobrze.

Cały weekend spedzilam na uczelni, az mi glowa odpada od tej wiedzy:-p pracowite trzy tyg sie szykuja,bo kilka prac do napisania i zadania na zaliczenie-zobaczymy jak Arek pozwoli:-) No i odliczanie do swiat sie zaczelo- juz pierwsza swieca zapalona na naszym wiencu adwentowym;-)

milego dnia kochane!;-)

Czesc kochane!!
Dzieki oby mojemu małemu przeszła ta angina i wysypka zeszła.

Kaczuszka fajnie ze Twój spryciarz tak smiga juz sam.

Kasia no to faktycznie ciezki czas przed Toba, ja robiłam magistra jeszcze przed narodzeniem Wikunia ale byl Dawid , który tez wymagał aby sie nim zajac, ciezko pogodzic nauke z domowymi obowiazkami wiem cos o tym :-)

Cleo pulneo ja podawalam juz Wikuniowi kiedys jak mial kaszelek i pomogl syrop, starszak tez czesto go bral, wiem ze jest dosc mocny i zeby za czesto go nie serwowac ale jest tez skuteczny.

Kathrine z tym chodzeniem naprawde indywidualnie sa dzieci co 9 mscy albo nawet i mniejsze jak u Akuku a sa dzieci co 16 a nawet slyszalam 17 mscy jak zaczynaja samodzielnie chodzic, coz poradzic na kazdego przyjdzie pora, nic nie przyspieszymy. Moj starszak mial 13 jak ruszyl sam:-)

Co do gryzienia to jest to problem, w zlobku mamy dziewcyznke 14mieiseczna ktora gryzie dzieci i podniesiony ton glosu i mowienie nunu nie pomaga, jak ukarac takie male dziecko...sama nei wiem. zeby wiedzialo ze nie wolno gryzc..

Akuku gratuluje pierwszych kroczkow Emisiowi :-)

Siva my tez 3 zabek ale na gorze. 2 na dole juz ma.

Mam pytanko , jaki rozmiar kombinezonów kupowałyscie? Ja wczoraj w Smyku wziełam mu 80 jest ok, troche luzu jest ale czy do marca wystarczy nie wiem co robic czy 86 z kolei nie bedzie za duzy? W tabeli rozmiarów 86 to 4 cm wiecej w nogawce, wiec na chwile obecna na pewno bylyby za dlugie. Nie wiem co robic doradzcie, zostawic czy wymienic na wiekszy.

Ostatnia edycja:
u nas 7zebów i idą już czwórki,dobrze że nie karmię już piersią bo zeżarła by mi sutki:-D:szok: Chodzi coraz więcej,już sama umie ukucnąć i trzymać równowagę,później samodzielnie wstaje:-) Z kaszlem troszkę lepiej,za to z krostami coraz gorzej:crazy: Z chłopcami zaraz jade do lekarza to się okaże co po 1,5 mies nam zostało...Juz niech idą do tego przedszkola bo się chłopy nudzą i tylko broją:eek: :sorry:

Cześć Dziewczyny!
Wiecie, wczoraj znalazłam jeszcze jednego ząbka u góry ;) Także mamy 4 ;)
Co do kombinezonu, to ja nie kupowałam, bo mam od kumpeli po jej córce. Rozm. 80, ale ze sporym luzem, bo Lenka drobniutka laska jest :)
Ja dziś z bólem głowy, bo sąsiad remont robi i wycina futryny od drzwi. Masakra! Dobrze, że Lence hałas nie przeszkadza w drzemkach ;)
Dziś dzień regeneracji - wczoraj znowu biegłam w zawodach. Poprawiłam swój wynik o 2 minuty bez 1 sek i jestem mega zadowolona :) uwielbiam biegać razem z moim mężem! Nastepny start za trzy tygodnie.

Sylka a ja mam 86 mimo że moj drobniutki jest ale rękawki w kurteczce podwijam a nogawki ze spodni zakładam na kozaczki i jest super. nie musialam sie zastanawiac nad rozmiarem bo dostalam to, ale jestem zadowolona. zreszta dziecko i tak bardziej w wózku i opatulone w sankach niz na wlasnych nozkach chodzi. moj jak raczkuje to kombinezon mu nie przeszkadza. a pod kurtke moge smialo grubszy sweterek ubrac

aha i podobnie jak Siva znalazlam dzisiaj kolejnego ząbka , tym razem na dole, wiec mamy 3 u gory i 3 na dole. maly zmierzly bo katar go meczy jeszcze zeby wychodza to i przeczyszcza bardziej, ale i tak dobrze to wszystko znosi

Marika berodual to nie steryd, przynajmniej z tego co mi wiadomo. ale znów zawiera fenoterol a to przyspiesza strasznie pracę serca. my dzięki berodualowi ominęliśmy antybiotyk. ja też żółcień omijam z daleka.. syf jakich mało :/ a pyrosal jest naszym nr 1 :)

gratuluję wszystkim pierwszych kroków! :)
my chętnie za rączki chodzimy ale sam jeszcze równowagi nie jest w stanie utrzymać.

wszystkim chorowitkom zdrówka

my mamy na 80 kombinezon, jesteśmy krótkonodzy więc pewnie starczy na całą zimę

Cześć wszystkim!

kochane moje! Piszecie że unikacie tego żółcienia. Tylko jak to robicie? Wychodzicie od lekarza z zapisanymi lekami i co? Jedziecie najpierw do domu sprawdzić czy mają barwniki lub konserwanty?

Gratuluje wszystkim pierwszych kroczków, nowych ząbków i innych nowych umiejętności - czasami trudnych do ogarnięcia przez nas mamy

My dostaliśmy kombinezon na rozmiar 92 i mam prawie pewność że na cały sezon starczy. Wojtuś jest długi więc fakt kombinezon jest mu trochę za duży ale się nie topi. Daje radę założyć mu rękawiczki na rączki i buty na nóżki.

Co do zębów to na pewno mamy 6 i myślę że idą następne bo Wojtuś gryzie co popadnie ostatnio upodobał sobie drewniane łóżeczko. Jest całe obgryzione i moje gadanie nic nie daje.

reklama
Cleopatra zamiennikiem na pulneo ktory nie zawiera tego zolcienia jest Elofen :) ... czesc syropkow mozna zamienic ... a ja czasem pytam pediatry czy moze byc ten albo ten syrop a ona mi mowi tak albo nie ...

Do góry