reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2014 :)

Hallo.

Marika w takim razie nie ma co czekać tylko to nwcześniej sprawdzić,kurcze od kąd już coreczka ma takie problemy...
Kaczuszka
super,że wiztowanie udane i dizeciaczek fajnie przybrał
Em-ka przedewszystkim gratuluje takiego treściwego mleczka,wspólczuję tej przychodni sama miałam problemy ,ale z tym że Kinga za mało przybiera na MM,ale tu był inny problem,co się nasłuchalam że jestem złą matką to się nasłuchałam i przepłakałam.

Dobrze,że jesteś pewna ,że nie ma co panikować,inne dzieci mniej przybierają potem nadganiają,jednej szybciej ,ale potem być może stopną a inne idą równomiernie,Ty obserwujesz malutką widzisz jak się zachowuje ile je itd,więc nie ma co tych lekarzy słuchać-oni i te ich pomiary,tabelki itd.

monika jaki to jest plus,że masz możliwość zaopatrywania się w sprawdzone warzywka no i niebawem będziesz posiadać część swoich w ogródku.Moja teściowa też ma marchewy pietruche itd może uda mi się od czasu do czasu coś sobie wziąć i na tym ugotować zupki.
Aż miło,że mała ma apetyt :)

Ja nie wiem czy ja dobrze robię z wprowadzaniem nowości,może ktoraś cos podpowie,sie wypowie.
O 7 Kinga dostaje 170ml mleka,
Od 8 do 10 sen
o 10 170ml
Od 12 do 13 sen
13 np ziemniaczek i 15 min później podaję mleko i też wypije 170ml z tym ,że tego obiadku ona zje może z 3 łyzeczki,4 łyżeczki
o 16 mleczko 150ml,
17-17.30 sen
19.30 mleczko 200ml w tym 3 łyzecki kleiku ryzowego-takie nieco na gęsto i o
20-21 sen do 6-7 rano
23 100ml mleczka.

Nie wiem czy dobrze robię,że w porze obiadu podają ziemniaczek np to podaje i mleko,czy na tym warzywku tylko poprzestać.
a jak będę wprowadzać owoc to w porze np o 16 i znowu zamiast mleka?czy np między obiadem a podwieczorkiem owoc?

Tak jak wcześniej a zwłaszcza jak było cieplej to chętnie wodę wypijała a teraz między posiłkami wody absolutnie nie chce a przy wprowadzeniu posiłków stalych to dobrze jest też dopajac podobno,z tym że jak wypija tyle mleczka....
Sama już nie wiem

Ostatnia edycja:
reklama
Marika - ale ja moze nie kumate jestem ale małej co szkodzi mleko Twoje czy co ?

Nisiao - juz nie szukaj nic z woda bo ładnie moj jak zje co 3h 100ml to bije mu brawo pol słoiczka ciapki to tez dobrze na noc zje tylko 150 i tyle a z woda tez umiarkowanie bedzie bo duzo mleka pije bedzie gorąco bedzie i Piła wodę albo dodaj jej kilka ziarenek cos na osłodę do butelki i juz .........

Nisiao, myślę że bardzo dobrze podajesz, z tym że ilościowo jak z MM to się nie wypowiem, bo nie wiem, ale z wszelkich schematów żywieniowych zawsze posiłek stały przed lub po mleku a nie zamiast to się zgadza. Myślę że z przepajaniem nie masz co panikować, o ile problemów z kupką nie ma albo tak jak Pustiszi pisze dodaj do wody trochę glukozy np, twojej szprotce nie zaszkodzi :-)
No masz rację z tymi "specjalistami", wszyscy tacy mądrzy a to przecież my spędzamy z dzieckiem 24/dobę i wiemy pewne rzeczy lepiej. A co do schematów i tabelek to akurat ja w nich sprawdzałam a lekarz nie :) no ale jak lekarz ocenia po wyglądzie a ważenie i mierzenie go nie interesuje to chyba też coś nie teges? Bo moja BMI ma dobre, 75 centyl, tylko cała wygląda na starszą.

Marika, kurcze te wyniki nic mi nie mówią, ale tak jak dziewczyny mówią musisz jakiegoś konkretnego lekarza złapać żeby w końcu ktoś pomógł.

Jaguś mój mąż też przed 19 wraca i tak już drugi tydzień, już momentami padam ze zmęczenia bo moja co prawda w nocy ładnie śpi ale w dzień tylko 2 lub 3 półgodzinne drzemki, a bawić ją trzeba bo sama dłużej nie potrafi.

Tamtusia współczuje utraty pracy. Ja co prawda teraz powrotu sobie nie wyobrażam za bardzo, ale po roku macierzyńskiego muszę wrócić a umowę kończę jakoś miesiąc później i też nie wiem czy przedłużą.

Mati zwykle budzi się o 5-6 bawi się i gaworzy z pół godzinki zanim zgłodnieje. A dzisiaj budzę się o 7.30 w szoku, wszędzie cisza, spokój, doskakuje do łóżeczka a ona śpi w poprzek łóżeczka, uśmiechnięta, cała odkryta i rączki ugiete pod główką jakby się opalała na plaży, chill out :D

No to teraz pytanie,jak wporwadzacie warzywa potem owoce,to owoce w porze podwieczorka np ?Bo warzywa nadal się wsrowadza,nie zastepuje sie przy obiedzie owocem tylko dalej się urozmaica plus owoc,ja to jestem z tego glupia,ale w sumie każda mama ma inne sposoby :)

a jeszcze pytanie,bo na kolację dodaję do mleka ten kleik ryżowy,on wiadomo,nie jest na bazie mleka modyfikowanego,bo my podajemy Nutramigen,to teraz pytanie może zamiast tego kleiku ryżowego lepiej jest wprowadzić już tą kaszkę sinlac??
Nie do butelki tylko do miseczki na gęsto,czy może jeszcze poczekać??

Nisiao - ustal sobe sama na podstawie jak karmisz jak mała je mleko o 11 to daj i tej 13-14 obiadek i niech dopije mlekiem jak mało zje potem po 2-3 h daj jakis deserek a na nic mleko z kleikiem jak jej smakuje kleik ryżowy to ok ja na poczatku dodawalam łyżeczkę singlaca bo nie lubił a sinlac minimalnie osładzal ale jak dziecko przybiera to tego niedawaj z czasem włączysz kaszki szczerze ???? To raczej nikt za Ciebie nie ustali pory kiedy mała ma jesc musisz to wyczuć intuicyjnie i podawać nawet jak to sa 2-3 łyżeczki bo dopiero pozniej to bedziesz panikować .......

Ostatnio edytowane przez moderatora:
hej mamuski

elama mam nadzije ze lekarze szybko ustala co mamie jest i nie bedzei to to najgorsze

Marika aby u ciebie juz tez było lepiej

Anbas juz 2 jedynki? no ładnie

Kaczuszka ślicznie wyglądasz

wczoraj bylam z antkiem u neonatologa i nadal ma silnie obnizone napiecie miesniowe i lekarka stwierdzila ze do niej mam juz nie przychodzic bo ona nic wiecej nie jest w stanie zrobic, a do cholery jasnej wcale do tej pory nic nie zrobila, i mamy chodzic do neurologa, antek wazy 6500g i cos mocniej ostatnio ulewa nie wiem czy to po glutenie, czy po śliwce suszonej, cholera z tym żywieniem

hej dziewczyny Fifka wciaz mam na mysli i zapominam, gratuluje obrony wiem jak to jest wazne jaki czlowiek dumny z siebie wychodzi . Tamtusia a widzisz to ty tez pedagog :-) To milo ze rodzice i dzieci pamietali, ja tez bylam niedawno na takim zakonczeniu. Szkoda, ze likwiduja to Twoje przedszkole, na wiosne najlepiej skladac podania do panstwowych placowek. Marika a nie myslalasz juz o przjesciu na mm, pol roczku juz niebawem, moze to byloby jakies wyjscie, zeby mała piła juz tylko mleko dla alergikow. Jak opisujesz te Alt i Ast to tak jakbym sowje wyniki widziala przy cholestazie ciazowej ja wtedy Alt mialam 200 a AST 90. Jagus ja tez dorzucam do zupki natke pietruszki lub koperku, nac selera nie probowalam, musze kupic, a z takich przypraw majeranek to chyba juz niebawem mozna dokladac, wiem ze od 7 msca 2-3 w tyg połowke zoltka, wiec my juz w lipcu zaczniemy urozmaicac znowu nasza diete. Wczoraj szukalam przepisow na cos innego, mozna kisielek na przyklad z jabluszka samemu zrobic i podawac, bede probowac. Nisiao to dobrze robisz, stały posiłek wprowadzasz o stałych porach zwlaszcza obiadek i dokladasz mleko, narazie je po kilka lyzeczek wiec potrzebuje jeszcze dojesc mleczkiem, z czasem z kilku lyzeczek zrobi sie pol sloiczka i caly sloiczek wtedy juz nie bedzie chciala mleczka, tak samo najpierw owoc i ja chce jeszcze jesc to mleczko. Mysle ze mozesz jej juz urozmaicac diete nawet co 2 dzien inne warzywko, bo oto w tym chodzi ze by dziecko poznawalo rozne smaki.

Pustiszi j wszystko rozumie,że nikt za mnie nic nie będzie decydował,tylko się zastanawialM nad tym czy jeszcze teraz gdy dopiero rozkręcamy dietę maluchow,to jak to jest z podawaniem obiadku i deserku,czy własnie zastąpić to zamiast mleka,czy podawać potem mleko,podobnie z deserkiem,czy podawać w porze mleka-podwieczorek i nic więcej a potem dopiero kolację,czy właśnie podawać i deserek a potem mleko jak w przypadku obiadku.
Masz rację,sama i tak pewnie jakoś do tego dojdę co i jak,każda i tak robi inaczej,ale ja tak orientacyjnie się chciałam dowiedzieć.
Dziekuje za odp.
Sylka no wlasnie o tym sie chcialam upewnic,bo tez nie chcialabym,żeby mała się przejadała,chociaż narazie mleko to podstawa u dzieciaczkow.I tak własnie będę robić nie tak typowo naprzemiennie dzien na dzień inne warzywo,tylko tak co drugi dzień inne teraz miala ziemniaczek,wiec dziś kalafior.

Jeszcze będę jej podawała do konca tygodnia może pojedyńcze warzywa a w przyszlym wprowadzę tez i owoc do menu.

Ostatnia edycja:
Nisiao, moj o 11-12 zjada zupke bo akurat tak nam pasuje ta godzina, pozniej kolo 14.00 wypija mleko, nastepnie 16.00 -16.30zjada sloiczek owocow. I nie trzymamy sie sztywno tych godzin, bo czasem jest juz glodny szybciej czasem pozniej, mniej wiecej tak mamy takie godziny na stale pokarmy. Aha rano na sniadanie zjada kaszke na gesto lyzeczka, a wieczorem wypija mleko z dodatkiem kleiku ryzowego z butli.

reklama
Nisiao dawaj jej normalnie niech poznaje smaki najpierw obiad dopic mlekiem deserek pozniej mleko pozniej tresciwsze na noc... Nie zastąpią jej mleka 2 łyżeczki ziemniaka skoro tyle próbuje ziemniak dopiero mlekiem dopic i z czasem bedzie zjadała wiecej nie myśl poki co usilnie o zastąpieniu np o 14 mleka juz obiadem i styka pozniej mleka juz nie ..... Jednego dnia zje Ci 2 łyżki drugiego 10 a trzeciego nic bo tak jej sie uwidzi ... Dopij mlekiem pory ustał sama a zreszta nie wiem chyba juz jak Ci pomoc

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry