reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczeń 2014 :)

No i efekt po szczepieniu taki, ze Laura senna. Caly czas jest przy cycu albo bujana na rekach, inaczej dziki placz. Jadlam tylko kanapke na sniadanie, na obiad platki owsiane zalane wrzatkiem. Obiadu nie mam jak zjesc

SYLKA maz jeszcze tu. 22 kwietnia jedzie na niewiadomo ile. Zla jestem na niego za to jak nie wiem

MILUSIA Laura to z tych co same spac nie umieja. 10 min drzemki a pozniej marudzenie i dziki placz. Jak jest wyspana to sie pieknie usmiecha, gaworzy, siedzi sama w lezaczku czy lezy w lozeczku. Tylko tak jest z raz dwa razy w ciagu dnia. Tak tym niespaniem jest zmeczona, ze placze i marudzi mocno

PATI oj sa grzeczne dzieci, same posiedza, same zasna w obojetnie jakiej pozycji. U nas wielki problem to spanie

reklama
Mama zelmera odyssey, l;ediwe dwa lata i sie popsuł drań :( A teraz wogóle nie mam nic. A na zlośc dziś najpierw przynieśli tonę piachu ze spaceru, potem Kuba zaznajamiał sie z doniczką za onem i ziemia wylądowała na dywanie a teraz po jedzeniu babeczke kruchych - zdecydowanie za kruche wyszły - mam w kuchni tyle okruchów ze pół kurnika by wykarmił. i to wszystko jak nie mam odkurzacza. W akcie desperacji kupuje drugi bo zanim tego zloma naprawie albo oddadzą kasę to sie zmiotką zamacham na śmierć . Ps . zmiatanie z Leo w chuście do przyjemnych nie należy.

Ale za to krem do babeczek wyszedł nam przepyszny. Szkoda ze mama nie moze zjeść bo a . musi schudnąć, b. bo ma dietę bezmleczną ;)

Dziewczyny ratunku, piszę tego posta i normalnie płaczę. Moja mała nie chce jeść, zaczęlam notować ile zjada i jest tendencja spadkowa, dzisiaj zjadła ledwo 400ml, daje jej teraz częściej co 3 godziny, bo przy tym ile zjada to 4h to już za długa przerwa. Zje 70-80 i koniec.... od wielkiego dzwonu 120 a powinna jeść około 180 ml :-( nie wiem już co robić. Może to zęby? Ale zauważyłam, że to pojawiło się po szczepieniu miesiąc temu. Nie wiem już co mam robić :-(

Dzieki dziewczyny za wsparcie :)
I macie racje, jak juz podjelam decyzje to ulga niesamowita i spokoj wewnetrzny :) chyba im decyzja trudniejsza, tym potem ta ulga wieksza.
I okazalo sie ze moja polozna srodowiskowa miala racje. Poprosilam ja o pomoc z dobraniu pozycji do karmienia dziecka jak przestalam sobie radzic, nawet z nia sie nie udalo. powiedzialam o moich planach z laktatorem, ale wedlug niej nalezy do kobiet z laktacja pobudzana przez dziecko, u mnie mleko wlasciwie od samego poczatku zbieralo sie w trakcie karmienia, na biezaco. Podzcas odciagania laktatorem tego nie bylo. Powiedziala, ze bede sie musiala sporo z laktatorem napracowac, zeby dac rade podtrzymac laktacje. Nie wierzylam, a jednak :( W sobote odciagnelam 6x po 120ml, w niedziele tylko 4 x sie udalo, wczoraj tylko 3. Dzis odciagalam tylko rano, udalo sie tylko 80ml z obu piersi i do teraz nie czuje przepelnionych piersi. Nie ma ssacego dziecka i mleko zanika. A laktatorem macham kilka razy dziennie po 7-5-3.
Ale najwazniejsze, ze HIPP malemu sluzy, smakuje mu, zjada po 900ml dziennie, robi ladnie kupke, codziennie, czasem 2 x nawet. Brzuszek nie boli, spi ladnie, wiec dla mnie pelen sukces.

I tesciowej reakcja "no, skoro tak ci wygodniej"..... wygodniej? ech, wsparcie rodziny ;)

Ania, a jakie mleko je corka? moze jej nie smakuje?

Anisen, ja to bym chciala nowy odkurzacz :) my mamy zelmera meteor2, starsznie glosny dran, chcialabym cos cichszego

Marika, dbaj o sobie, zjedz cos, jak ty zaslabniesz dziecku tez sie nie przydasz ;)

Pati, moj tez maly maruda, ale ma lepsze i gorsze dni :) Ogolnie podobno na marudy jest jedna metoda, dzienna rutyna ;)

Milusia, moj tez po gasstrotusie kupki nie robil, wiec odstawilam, na refluks tez nie pomagalo :/ teraz wlasciwie tylko pozycja podczas karmienia, odbijanie podczas jedzenia bardzo czeste

Cleo, moj tez plakal tylko podczas wpuszczania plynu, na szczescie szybko przestal

ja tylko w foteliku woze malego, ale na szczescie on zawsze ladnie w aucie zasypia. ZCasem sie na czerwonym obudzi i pomarudzi, ale jak ruszymy to od razu spokoj

anbas, takie maluchy sa niezniszczalne, jak szaleja to nic nie czuja... nie miej wyrzutow

Fifka, wspolczuje plesniawek. Moze to nie refluks, ale tylko zgaga> Skoro mleko ulge przynosi? Mi pedoatra mowila, ze zgaga moze sie pojawil po jakis kroplach, czy czyms co zjadlam., a typowy refluks, to niedojrzalosc ukladu pokamowego

Inomama, Anisen, ja mam podobny dylemat. Troche inny, ale jednak, Sasiadka za sciana bardzo krzyczy na dzieci, wyzywa je wulgarnie. Az przykro sluchac, a ciezko nie sluszec, bo glosna jest.
Maz mowi, ze powinnam to zostawic, bo dzieci nie bije, ale ja mysle, ze przemoc slowna jest tez bardzo niebezpieczna dla dzieci. Ale co mam powiedziec policji czy strazy mieskiej? ze krzyczy? przyjada do takiego wezwania?
Zwracalam jej raz uwage, dyskretnie, to wydarla sie na mnie, ze nie moja sprawa i zebym sie od## i znazlam potem na balkonie zepsute mieso :/ moze przypadek, ale nie sadze :/

Ostatnia edycja:
Powiedzcie mi,czy dzieci karmione mlekiem mm NUTRAMIGEN moźe mieć kupke jasno zieloną,żółtą??no i około 4 kupek na dzień??
Kinia przez to że czesto robi kupke i jest ciapkowata,ma tak opszczywaną ppe,odparzoną,nie mogę sobie już z tym poradzic,myje przegotowaną wodą,stosuje sudocrem,linomag,dziś wykąpałam w nadmanganianie potasu.stasznie jest odparzona ta pupka aż takie ranki są
no.gif.pagespeed.ce.QLivJ0gNZF.gif
myje i pilnuje tego,ale cięzko...

Malinka wspolczuję bardzo,szkoda maluska że tak musiecie po tych szpitalach jeździć,zeby już było po wszystkim i dobrze przedewszystkim.
Kinga przbiera rożnie,czasem 200 g na tydzień,150g,100g

Ja już sama mam wątpilości czy to napewno jest dobrze.
Dowiedzialam się że ta peditra do ktorej pojde teraz-bo chce zmienić-tez moja koleżanka z niej nie byla zadowolona,bo jakoś non stop ta samą diagnoze wystawia.ja teraz jestem zeshizowana z tym pediatrą...

Ostatnia edycja:
Mirka na policję możesz zadzwonić nawet anonimowo i wcale nie musisz się przedstawiać ani być obecna podczas interwencji, a zawsze możesz powiedzieć że matka strasznie wrzeszczy na dzieci, one płaczą i nie wiesz czy wszystko z nimi w porządku...

Jeśli chodzi o odkurzacz to polecam z filtrem wodnym marki MPM, model Bora:) Jak dla mnie super sprawa, mam od 2 m-cy i bardzo sobie chwalę:tak:

Mirka moja mala je Aptamil 1, to jest polski Bebilon. Ona zjada to mleko od urodzenia, no z jedna próbą zmiany na inne ale po tym innym miała zielone kupki. Wody czy herbatki też nie chce często, smoczka uspokajacza to zassa wtedy jak załapie że z teo nic nie leci, bo myśli, że to butla. Nie marudzi ani nic, tylko że nie chce jeść.

Ania nie wiem coCi poradzić a to tak od niedawna zaczęła tak jeść?
Ja sama mma problem nie jedzenia :no: ja już nie wiem co ja źle robię,już Kinga nie ma stałych pór jedzenia,jada co 3 godziny i 2,5 probowalam tez co dwie,ale to też źle że ma tak to poskakane :( narazie mamy na liczniku 450ml,gdyby tak każde karmienie jada mi po 90ml chociaż a tu wieczorem ona z jedzonkiem kuleje.

Czy to że na rydzien przybiera 100 g lub 200g to to jest norma??

Co do kupwek zielonych to zaczely sie takie inne kupki jak własnie zmienilisy na bebilon Pepti,potem nutramigen i te zielone kupki to sa takie ciemne??wtedy powiiny wzbudzić niepokój??Bo robi takie przemiesane żłóte z jasno zielonym,takim zielonym wybielonym,czasem mam wrażenie że jest sluz w tej kupce,no i robi kupki 4 razy dziennie,może dlatego ma tak ta pupe dparzoną,a zmieniam jej pieluchy czesto:no:

m0ge tak karmić co 2,5 godziny i 3,takie pomieszane??

Milusia współczuję - wiem co przechodzisz, ale musi być dobrze - trzymam kciuki. Mój synek jak miał pół roku miał rezonans - ja byłam przy usypianiu, badanie poszło szybko i wybudzenie też. Najważniejsze co zapamiętałam to żeby w trakcie usypiania nie mówić do maluszka. Ja z tych nerwów chciałam go uspokoić i dostałam burę od anestezjolog, że wybudzam i nie pomagam :( A w szpitalach jest okropnie, niedosyć że warunki straszne, to jeszcze te biedne dzieciątka ... :(

Marika byłam u pediatry - mam iść do okulisty z tym ropiejącym oczkiem. Zapisałam się prywatnie - termin za 5 tygodni :( no i 300 zł :(. Jutro jeszcze poszukam innego lekarza. Ale jak się zapisywałam, to mówił, że najlepiej przez ten czas przemywać i masować bo może się kanalik odblokuje...

Ja podczytuję ale totalnie nie mam czasu na pisanie. W weekend chrzest, mam jakieś takie zwolnione tempo, że nie mogę nic zrobić od początku do końca...

reklama
Nisiao u mojej Natalki to się zaczęło tak około miesiąc temu, po szczepieniu ale nie wiem czy to jest przyczyną. Zazwyczaj zjadała od 150 do 180ml jednorazowo, a teraz to właśnie raz 80, raz 120. I dalej płacz, nerwy jak próbuję jej dać żeby jeszcze dopiła.
Teraz skaczę pod sufit bo zjadła 190 :-)
Taka półgodzinna różnica między karmieniami nie robi wielkiej różnicy więc moim zdaniem możesz tak karmić, sama tak czasami robię jak coś wypadnie :-)

Do góry