reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

reklama
BLUE ta grupa krwi musi byc zbadana dwukrotnue i wtedy moze byc wpisana do ksiazeczki. W ksiazeczkach jest wpis o tym. Wiec spokojna glowa :)

Hej kobietki znalazłam książkę w której opisane sa te skoki rozwojowe pierwszy jest w
5 tyg (wrazenia ) od tej pory dziecko doskonale słyszy widzi czuje zapach i smak wszystko jest lepiej wyostrzone lepiej niż do tej pory !!!!

7-9 tydz ( wzory ) rozróżnia wzory zapachy i smak zaczyna mieć kontrole nad swoimi ruchami

11-12 ( niuanse) różnice w tonie głosu ruchy stają sie miękkie i opanowanie

14-19 ( wydarzenia )zaczyna rozumieć co wlasnie zrobiło czyli np wkłada rączke do buzi

22-26 ( relacje lek separacyjny ) zauważa fizyczna odległość

33-37 tydz (kategorie ) zauważa cechy wspólne podobieństwo zapachów i brzmień

41 48 tydz ( sekwencja ) rozumie ze niektóre zdarzenia następują po sobie

wyróżniamy 7 skoków w pierwszym roku życia związane sa z rozwojem nie fizycznym a rozwojem układu nerwowego . Rozwój mózgu i systemu nerwowego sprawia ze dzieci poddawane sa jeszcze większym bodźcom i doznaniom niż dotychczas . To wlasnie ta intensywność doznań zmieniającego sie swiata moze powodować ogromny stres u maluszka co wiąże sie placzliwoscia i niepokojem :(

oj nie tumialam to napisać :) ale mała mi wisiała rękach i mała pomyłka nastąpiła

Ostatnia edycja:
Normalnie sie doczekać nie mogę na te skoki hehe masakra ... Jak ma być jeszcze gorzej niż dziś to już sobie współczuje

blu u nas w szpitalu robi się gr krwi wszystkim dzieciom,bliźniaki rodziły sie w innym szpitalu i też miały robioną grupę
Inomama super ze oki:-)

Inomama super wieści !!!!! Cudownie ze wszystko w porządku :)

u mnie dzieci tez nie miały robionej grupy krwi

ja po wizycie u lekarza no i w sumie nic nowego sie nie dowiedziałam tylko po każdym karmieniu mam dawać od 6 do 10 kropli espumisanu lub infacol tez po każdym jedzeniu!!! Dawalam jej do tej pory ale rzadko bo bałam sie ze zaszkodzi jej bo przeciez to od 1 miesiąca ale teraz moze odważniej do tego podejde :)
Mam tez denicol dawalam jej przez tydz do każdego karmienia i niestety tak samo nie pomogło !! Butelka antykolkowa coby powietrza nie lykala a i tak zagazowana jest strasznie :(

kochane moja Oliwia nie ma kolki :) pisałam ze ma okropne wzdecia ale nie kolke !!!! Moze źle to ujełam :) tfu tfu odpukac oby to nie zamieniło sie w kolke :(

Z tym badaniem grupy krwi to chyba zależy od podejścia szpitala - ja mam minus, od razu dostałam zastrzyk z przeciwciałami a małej grupy też nie zbadali:)

Inomama super, że z Laurką wszystko ok, zresztą nie mogło być inaczej:)

Magsus
spróbujcie może tych kropelek, o których pisała Salli - pro tectis z biogai:) My kupiliśmy w piątek i po dwóch dniach podawania Julkę przestało męczyć (obym tego w złej godzinie nie napisała;-))

Pustiszi uśmiałam się z tego szarpania włosków - hihi takie atrakcje dopiero przed nami;-)

A u mnie dziś już trochę lepiej (tfu tfu), ale najgorsze są wieczory więc oby dziś było bez rewelacji... Położna obejrzała cyce, powiedziała że lewy ma zapalenie (bo nie widziała zaczerwienienia na prawym z przedwczoraj;-)) i poleciła oczywiście okłady z kapusty, na zbicie gorączki paracetamol a jak nie pomoże to pyralginę - ale jak przeczytałam w ulotce że piszą by w okresie karmienia go nie używać to jakoś tak mnie wstrzymało... Na kaszel kupiłam Drosetux, a jak się nie poprawi mam iść do lekarza i prawdopodobnie przepisze mi Duomox:)

Za to na szczęście z Julą wszystko w porządku, od zeszłego wtorku przybrała 360 g więc jakieś efekty wiszenia na matce widać;-) W ogóle jest z niej ostatnio taki głodomór że już się zastanawiam, czy ona jeszcze ma co jeść - tym bardziej, że z jednej piersi odciągam laktatorem i jak dobiję do 50 ml to jest wielki sukces;-)

A i zaliczyliśmy dziś pierwszy, godzinny spacer:) Jakoś na polecenie położnej w ogóle nas minęło werandowanie ale pogoda była taka że aż żal w domu siedzieć:) Mała jest go całkowicie nieświadoma bo jeszcze w domu zasnęła (po 14) i śpi do tej pory, a co się wokół niej dzieje nie ma znaczenia;-)

Hej laseczki:)

Magsus trzymam kciuki żeby te kropelki pomogły malutkiej.

Blue u nas w szpitalu identycznie jak u Fifki też grupę krwi robią maluchom gdzie mamą ma Rh minus. Moim dziewczynkom też badali bo z mężem też mamy konflikt. Marti ma grupę krwi po mężu i dostałam po porodzie immunoglobulinę, a Lenka odziedziczyła po mnie i nic mi nie podawali.

Inomamusia cudowne wieści ! Cieszymy się straszliwie:)

Marika super że chrzcziny udane:)

Dona zdjęcia ze chrzczin cudne. Antoś cudny aniołek:)

Milusia współczuję natrętnych gości. Niektórym to brakuje taktu. Ale na pocieszenie Ci powiem że macie już ich z głowy:)

Dziewczyny dawałyście juz dzieciom smoczki? Ja dzisiaj zamówiłam, ale chciałam dac dopiero do 6 tygodniu. Ale nie wiem czy wytrzymam do tego czasu bo Lenka godzinami wisi na cycu:) może smoczek by pomógł.

reklama
Jagus te kropelki bio gai to na wzdecia sa???? Bo jeszcze o takich nie słyszałam :(

Hope tak ja daje Oliwii smoka juz od 3 dnia życia :) miałam nie dawać bo starsza wogóle smoka nie miała ale młodsza zrobiła sobie smoka ze mnie wiec za karę dostała juz gumę do buzi w szpitalu :) i powiem szczeze ze nawet nie protestowała co zdziwiło pielęgniarki w szpitalu ze tak szybko jej to przypasowało :) teraz rzadziej jej go daje czasem do zasypiania ale po jakichś 10 min wypluwa i juz nie chce :)

Do góry