reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2013 :))

Jeśli chodzi o pieluszki, to mogę tylko spostrzeżenia swojej siostry przywołać, a ona akurat ma teraz na bieżąco przerabianie tego tematu- jej syn niedługo będzie miał pół roczku :happy2:, jak najbardziej poleca pampersy, klasyczne, bądź te care protect (w białym opakowaniu - droższe ale ponoć lepsze), teraz sprawdzają jej się nawet dady z biedronki, ale dla chłopca na dzień, bo w nocy może bokiem wylać ;-) (dla dziewczynek podobno nie ma różnicy;) Dady są podobne do pampersów, ale to raczej lepiej je wprowadzić koło 3-,4- miesiąca :) pieluszek happy zabroniła mi kupować, praktycznie od razu młodemu pupę odparzyły, a wcześniej nigdy się to nie stało:baffled:

Także jak dla mnie, każda mama musi dla swojego dzidzia sama przetestować :tak:

reklama
Ja dziś w sklepie z wózkami miałam tak dość tych wszystkich modeli, tyle ich jest. Nie lubię zakupów :-p
Tak po dość pobierznym obejrzeniu modeli oko zawiesiliśmy na takich modelach:

..:: BOBO WÓZKI ::.. najlepsze WÓZKI DZIECIĘCE 2012 sklep internetowy: X-lander XQ 2012/2013 wózek głęboko-spacerowy gwarancja 3 lata - Door to Door!

..:: BOBO WÓZKI ::.. najlepsze WÓZKI DZIECIĘCE 2012 sklep internetowy: TRANSPORTER wózek głęboko-spacerowy>

..:: BOBO WÓZKI ::.. najlepsze WÓZKI DZIECIĘCE 2012 sklep internetowy: NAVINGTON Caravel wózek głęboko-spacerowy>

..:: BOBO WÓZKI ::.. najlepsze WÓZKI DZIECIĘCE 2012 sklep internetowy: ELEGANCE wózek głęboko-spacerowy>

Ja dziś miałam dość nie miłe przeżycia, zaparcia i rozwolnienie. Myślałam, że ducha wyzione:-(
Zgaga zaczyna mnie męczyć też ostatnimi czasy wieczorami tak jak by ciało odmawiało mi posłuszeństwa.

A w sklepie widzieliśmy też fajne mebelki do pokoju dziecięcego, komplet łóżeczko, szafa i komoda - takie, że jak dziecko podrośnie to też fajnie pasują. Łóżeczko z możliwością zamiany na tapczanik. Mamy przed sobą malowanie pokoju i tak myślę, że mebelki białe a ściany biały z zielonym (delikatnym). Musimy pokoik wyszykować, chciałoby się jak najmniejszymi kosztami, ale tego chyba się nie da uniknąć....

Magda radykalnie, tzn chcialam zapuscic wlosy zeby moc sobie spiac, ale ze konckowki mialam takie troche poniszczone bo farbuje na jasny blond to musialam dosc duzo skrocic. Wlos mialam do ramion a teraz do ucha.

Afja-Anetka wspolczuje tych "przygod" ja tez z zaparciami czasem musze walczyc.. do tego zgaga.

Ja smigam do wyrka. Dobrej Nocki

Dobry wieczór :)

muszę przyznać, że sporo czasu zajęło mi przeczytanie tych waszych wszystkich postów dziewczyny.. robiłam dwa podejścia wczoraj wieczorem ale padłam ze zmęczenia po kilku stronach, dzisiaj jednak wzięłam się w garść, bo stwierdzilam, że jak nie doczytam to później w ogóle już tego nie ogarnę :-p

gratuluję wszystkim mamom, które poznały płeć maluchów :)

muszę wam powiedzieć, że mój pies o dziwo zaczął tolerować młodego.. chodzi za nim krok w krok, co prawda dalej zakładam jej kaganiec bo jeszcze nie do końca jej ufam, ale poprawa jest widoczna... takze wszystko idzie w dobrym kierunku i ta moja rozpieszczona suka chyba zaczęła łapać o co nam wszystkim chodzi :-):-)

co do zakupów wyprawki.. zaczyna mnie to powoli przerażać te wszystkie laktatory, sterylizatory, podgrzewacze itd. czy to naprawde jest takie niezbędne??? w sklepach dla dzieci można popaść w obłęd, biorąc pod uwagę ile to wszystko kosztuje i zapewnienia tych przemiłych Pań, że wszystko jest takie potrzebne.. to nie głupi pomysł, żeby usiąść sobie na spokojnie i spisać to wszystko, bo wchodząc do takiego sklepu wszystko wydaje się przydatne.. tym bardziej przy pierwszym dziecku :-):-)
ja chociaż mam już problem wózka z głowy..

co do obżarstwa łapie się na tym, że jem co popadnie.. ja cały czas jem!! nawet w przerwie miedzy posiłkami coś podżeram :-p aż strach przy następnej wizycie stanąć na wage..

jeszcze hormony mi szaleją masakrycznie. Mój m potrafi podnieść mi ciśnienie podczas 30 sekundowej rozmowy telefonicznej.. i nie wiem juz co bardziej mnie wkurza to, że jest tak daleko czy to, że każdy na siłe probuje mi pomóc i dotrzymać towarzystwa bo on pracuje za granicą więc przecież ja jestem taka biedna bo zostałam sama w ciąży z psem w domu.. bo ciąża siada na nogi i ręce i już z psem na spacer nie można wyjść.. i tylko co chwila słysze a po co wam ten pies?? jak jeszcze dojdzie dziecko to ciekawe kto bedzie z nia wychodził.. mowie wam.. mam dosc...

Hej kochane,
niedawno wróciliśmy,
badania moje z ostatnich dni są super, hemoglobinkę mam 12,2 - jak dla mnie superancka, HCV ujemna...

Kochane odnośnie kosmetyków to może się wypowiem, bo akurat prowadzę szkolenia z tego zakresu-składników kosmetyków, dermokosmetyków, perfumerii itp. itd. mój M robi doktorat z zakresu dermokosmetyków itp...
Otóż:
U dziecka jezzeli nic się nie dzieje nie powinniśmy stosować balsamów do ciała, oliwek itp. Żadne kosmetyki nie są wskazane....jedynie tylko takie, które tworzą okluzję na powierzchni pupci - ogólnie polecam podłoża maściowe, czyste, ja stosowałam bepanthen - rewelacyjny...
Do 7go miesiąca nie stosujcie żadnych filtrów, tylko osłona pod parasolką, po 7 msc filtry fizyczne......
Do 5tego miesiąca dziecko nie tworzy bariery lipidowej, stąd trzeba bardzo uważać w czym się pierze i oczywiście początkowo prasować....

Najbezpieczniej jest stosoać parafinę płynną - jeżeli dziecko ma zaczerwienienia, żadne oliwki sklepowe. Parafina plynna w aptece kosztuje ok. 7 zł za buteleczkę...

Patinka ja też jem co popadnie, też mam burzę hormonów:), a wyprawką się nie martw:)

Kaja28 w pierwszej ciąży to ja bardzo długo miałam mdłości, a teraz jakoś szybciutko to ustąpiło...Gratuluję upolowanych rzeczy:)

Aninek z ruchami to tak będzie na początku, do momentu, aż naprawde nie zacznie pukać i stukać:)

Magda z Uk, a miałaś od razu mleczko po porodzie? Mój brzdąc też jest właśnie taki, że fika koziołki hehehe:D Odnośnie bólu głowy łącze się w bólu - od wczoraj zdycham....

Ada ja tez nieraz kicham, aż się zegnę w pół......więc myślę, że w porząsiu, dzidziulkowi to raczej nie grozi......Ja stosowałam w ciąży amol na ból głowy:) Nie przejmuj się krzywieniem nosa na imię...standart....

Emilia ja odczuwałam taki ból, ale dopiero pod koniec zeszlej ciąży jak mi się biodra rozłaziły przed porodem....Też byłam niedawno u fryza:) oj jak to humorek poprawia:)

Afja Anetka ja polecam Ci stronkę odnośnie szkoly rodzenia - oglądałam wspólnie z M - Radzimy dobrze rodzimy - więcej się dowiedzieliśmy aniżeli w szkole rodzenia:)

Indziorka pewnie, że tak nie ma co się super spieszyć, jak nas to cieszy to ok, jak chcemy poczekać to też super:)

Czarni u mnie mleko to jeszcze nie zniknęło od pierwszej ciąży i do kiedy nacisnę to kropeleczka się pojawia...

Agaaga14 spokojnie niektóre kobietki muszą troszkę poczekać, ja jak to lekarz stwierdził mam bardzo ruchliwego brzdąca:) w pierwszej ciąży totalnie nie mogłam się doczekać porodu:) teraz jakoś spokojniej:)

Natal84 ja w pierwszej ciąży bardziej piszczałam i cieszyłam się:) teraz w sklepie z ciuszkami dla bobaskow jestem dosyć często, bo dla mojego szkraba starszego stale coś kupuję:)

Mamaga4 i u nas jakoś jesiennie, ja z kolei z zakupkami jeszcze troszkę czekam:)

Deszczyk ja też mam dużo rzzeczy po moim maluszku, zrobię tylko takie bieżące uzupełnienie:) i myślę, że wcale tego dużo nie wyjdzie:)ja tez kochana tylko na lozku przewijałam:)

Cluue ja wszystko kupowałam na allegro podejrzewam, że zaoszczędziłam kupę kasy:D:D:D:D

Marzenixxx no teraz te szkraby nam się wydaja takie maleńkie:), mnie z kolei stale mój dwulatek wydaje się maleńki hihih

Szylwias pamiętaj, że to tylko hormony i wdech i wydech, to minie slońce...

Alicja32 gratuluję zakupu:) no to super:)

Januarko ja troszkę żałuję, że kupiłam wózeczek 3w1, praktycznie gondolki używałam ze 2 tyg, dzieciaczek w ogóle nie chciał w niej leżeć, tylko w nosidełku na stelarzu....A te spacerowki to tak do roku wystarczają, później są za male na dzieciaczka...
Odnośnie pieluszek to kochana pampersy premium care - najlepsze:) cudowne, żadne inne, testowałam wszystkie, na staarsze dzieciątka może być nawet dada biedronowa, ale taka mała pupcia tylko pampersiki original...

Mila83 mnie w taką pogodę to nic się nie chce normalnie:D:D:D chce upał:D:D:D

Marta 87 organizm sam wie, co dla niego najlepsze:)

Ale od wczoraj wieczorka się kobitki rozpisałyście.
My dzisiaj z M troszku objazdówka, bo byliśmy u moich rodziców z naszymi ślubnymi fotkami. Obiadek zjedliśmy na mieście :)
A wieczorkiem przyjechała męża siostra z chłopakiem; specjalnie dla mnie przywiozła rybkę wędzonąz nad morza, bo dzisiaj wrócili. Kochana dosłownie. W ciąży mamy dobrze kobitki :)

Poza tym widzę, że szał zakupó u większośći z was rozpoczął się na całego. Ja mam ciuszki, kombinezon zimowy, kocyk, oraz obcinaczki, szczoteczkę i grzebyk do włosków.
Kolejne będę powoli kupowała.
Na sam koniec zostanie łóżeczko i wózek, ale to grudzień - max początek stycznia. W sumie na 29-01 mamy termin więc nie ma co szaleć za wcześnie.

A jak u was minął sobotni dzień z dzidziulkami w brzuszkach???
Buziakujemy :*
Dobrej nocki życzymy.

Co do kosmetyków to my na początku dla Konrada stosowalismy tylko mydełko no i szampon do włosów od początku z Johnsons i oliwka ale jej za długo nie używałam bo w sumie mały nie miał problemów z suchą skórą to odpuściłam, nie miał żadnych uczuleń ani nic, na początku nie kąpaliśmy go codziennie tylko ze 2 razy w tygodniu a tak to wieczorem miska z wodą i samą mokrą myjką go przecierałam, i tak ze 2 miesiące bo za kąpielą nie przepadał, tak więc ograniczyliśmy. Ale jak pamiętam w szpitalu położna powiedziała że dziecko najlepiej właśnie parafiną nacierać albo nawet zwykłym olejem słonecznikowym jeżeli skóra by była sucha, ale tego nie próbowałam. I też się zastanawiam nad tym płynem 3 w 1 Johnsona czy nie kupić bo jednak jedną ręką w kąpaniu niewiele można zdziałać, na szczęście są tu małe buteleczki na próbę do kupienia to chyba tak zrobie.
Patiinka a psinka spokojna na spacerach, nie ciągnie na smyczy ani za innymi psami? Bo jeśli tak to przecież koło wózeczka może iść:) ja tak robiłam jak M pracował na rano to musiałam raz dziennie z wózkiem i z psem wyjść, zakładałam wtedy krótką smycz żeby nie plątała się pod nogami, kaganiec na wszelki wypadek i szliśmy na krótki spacer:) a ludźmi się nie przejmuj, zawsze ktoś będzie narzekał żeby psa oddać, ja juz to przechodziłam, teksty w sensie "po co tego psa braliście?" bo teraz do PL razem nie możemy pojechać, no trudno chcielismy psa to teraz jakoś to trzeba przeżyć:) a i jeszcze co do wyprawki to moim zdaniem na początek kup laktator i jedną dwie butelki żeby w razie "W" było a reszte można dokupić szybko jakby się okazało że będziesz potrzebować sterylizatora i wiekszej ilości butelek:) a w sklepach musza mówić że kopneicznie potrzebne bo przecież musza sprzedać, jakoś trzeba klienta namówić.

Ostatnia edycja:
Witam sie wieczornie... Popołudniu napisałam post który mi nie dodało teraz też sie rozpisałam i mi wcielo... Qwa...
Jestem ostatnio strasznie przygaszona czytam was na bierzaco chce wam na wszystko odpisać a brakuje mi motywacji
W poniedziałek wizyta nie mogę sie doczekać jestem tak podjarana i tak ciekawa mojego malucha i czy potwierdzi sie dziewczyna masakra to mi jakoś daje jeszcze chęć do uśmiechu.
Ale wszystko sie zmieni jak sie wyprowadzimy w koncu odetchniemy uspokoje sie i będę mogła wyczekiwac porodu...
Co do jedzenia ja sobie nic nie odnawiam i nigdy tego nie robiłam co do wyprawki dużo rzeczy jest przereklamowa,na więc warto z tym podchodzić na luzie i przemyśleć czy to na prawdę przyda sie od razu po porodzie...
Co do wózka jest z tym problem ale my zapewne kupimy jak sie nam trafi i to na pewno do porodu po porodzie nikt nie będzie miał głowy do kupienia wózka

Witajcie!!
A ja dzis po zakupach tylko dla mnie zrobionych, kupilam spodnie , gaciory , stanik , kurtke wszystko na ciaze w H&M, i mam nadzieje ze juz nic nie bede musiala dokupywac , te spodnie co wczesniej kupilam , to sa 3/4 i w brzuchu juz mnie zaczynalo gniesc, a te co dzis zakupilam rozm. 38 i powinny starczyc bo mam luz jesze, Siostra mi bluzek po sobie dala , akurat takich na zime, i pare spodni, ktore bede musiala skrucic. wiec ja juz przygotowana jestem, nastepny raz skupiam sie na malym. A propos H&M wybor dla chlopcow - zaden!!! chyba ze tak trafilam, za to rozu co niemiara ;-)
Uciekam spac - Dobranoc !!!!

reklama
Januarka z tego P60 interesuje Cię głównie kwota zarobiona, czyli 876.40 i kwota podatku, jaki pobrali 88,26. Cała reszta, to wyliczenia składek na NI, więc to Cie nie obchodzi. W szoku jednak jestem, że pod koniec roku podatkowego ta agencja pobierała Wam podatek. Mniejsza jednak z tym, bo tak czy siak muszą Wam go oddać. Kod podatkowy był 522LW1, więc kwota wolna od podatku to 5220 funtów, a jak sama widzisz, nie zarobiłaś tyle. Zwrot się należy Wam obojgu. Co do następnego roku, za który nie masz payslipów, to się nie martw, bo jak już Ci mówiłam, Revenue ma wszystko, więc sobie znajdą. Nie ma takiej opcji, że agencja im nie przesłała czegoś. To chyba tyle. No i spieszcie się, bo o zwrot można się tylko ubiegać do 5 lat, a czas leciiiii....Powodzenia:happy2:

Marzenixx
to jest właśnie tak,jak piszesz. Wszystko zależy od potrzeby. Moje obie były łyse, to szampon był zbędny. U Ciebie był jednak potrzebny. Mi kiedyś położna tu w UK radziła oliwą z oliwek smarować młodszą córkę i ja tak zrobiłam, bo miała takie resztki skórki po porodzie na całym ciałku. Mąż się śmiał,że wyglądała po tym,jak kurczak na rożen:-D Ale tylko ze 2 razy ją musiałam posmarować. Polecam zatem smarowanie oliwą z oliwek w razie potrzeby, bo to jest 100% naturalne.
Miałam kiedyś jakiś płyn z Jonsona dla starszej, bo Hippa muszę zamawiać z Polski (tu nie ma) i tak ją uczulił,że coś okropnego. A ona zdrowa, żadnej alergii. Byłam aż w szoku. Dlatego mówię Jonsonowi nie. Emolium tez wożę z Pl, bo uważam tę serię w razie problemów skórnych za najlepszą (a przeszłam z moją młodszą już na prawdę dużo pod względem problemów skórnych). Nivea nie używałam nigdy, bo tutaj w Uk też nie mają, ale słyszałam dobre opinie.

Anetka ja do znudzenia będę polecała wózki marki mutsy. Są niezawodne!

EmiliaM
no to fajnie, ze tak radykalnie. Ja tam sobie lubię coś tak odmienić. Jeśli jesteś zadowolona, to super:happy2:

Milusia
mleczko po porodzie miałam i to duuuużo. Oczywiście na samiutkim początku Nelcia musiała mocno zassać, co było troszkę bolesne, ale jak poszło, to się potrafiło samo lać.

Co do parafiny u dzieci, to ja też polecam taka zwykłą w czystej postaci, ale trzeba bardzo uważać, bo są dzieci, np. moja młodsza córka silnie na nią uczulone. Dlatego najlepiej użyć najpierw miejscowo np na pleckach i zobaczyć,jaki będzie efekt. U starszej się świetnie sprawdzała.
A co do kremów z filtrem, to ja jednak myślę, że są potrzebne. Pamiętam,jak byliśmy nad oceanem, kiedy młodsza miała 3 tygodnie. Schowana pod osłonką fotelika i parasolką, a słońce ją dość mocno na buźce chwyciło.Nie mam pojęcia jak. Skóra takiego maluszka jest na prawdę dużo bardziej wrażliwa, niż nam się wydaje. Dlatego ja, przy wyjściu na słońce jednak polecam użycie kremu z filtrem;-)

Czarni ja już trzymam kciuki za wizytę poniedziałkową:-)

Natal ja u siebie w H&M tez mam marny wybór dla chłopców. Za to dla moich córek, to mogłabym całe wory stamtąd wynosić:-)

Spokojnej nocki dla wszystkich!

Ostatnia edycja:
Do góry