reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2013 :))

Ada, widzę, że podwójne mamy to praktycznie samych chłopców będą miały :D Gratuluję!!!

Magda, wynik po godzinie, a norma własnie do 99 jest.
Patinka, ręczniki z kapturkiem fajna sprawa, ale u nas sprawdziły się tylko na początku, od dawna używamy zwykłego ręcznika już. :)

Marzenixx ja tez patrzyłam pod swój wzrost wózek, nie chciałam się czuć jak mała dziewczynka prowadząca na spacer swojego brata :D
Nie doczytałam, ile przytyłaś?
Mnie w 3 tygodnie przyszły 3kg, trochę przeginam z ilością jedzenia. Ze zdrowym to różnie bywa, staram się, ale ostatnio miałąm smaka i na kolację zjadłam 7 kromek smazonych na maśle...

To ja trzymam kciuki, żeby przejście na zdrową dietę się udało. :)

Milusia, piłam 50g, no właśnie w tym problem, że mój lekarz na NFZ wersja trial stwierdził, że jest ok... ale jemu nie ufam i dzisiaj mojej prywatnej lekarce pokaże wyniki.

Ja ogólnie mam 4kg na plusie, tyje póki co tak samo jak poprzednio, zobaczymy czy tak samo się skończy... :p

Powiem Wam, że maluszka czuje ciągle praktycznie, ale jest taki spokojniutki i delikatny, może bedzie przeciwieństwo synka? :)

reklama
Dziewczyny przeczytałam was po łebkach przyznaje bez bicia, a to tylko dlatego, że za późno wstałam, a musze się uszykować i heja do Cz-wy, potem spotkanie w sprawie mieszkania, a potem lekarz mało tego obudziłam się z okropnym bólem gardła, a teraz czuje, ze cos nos mi zatyka :unsure: normalnie płakać mi sie chce, bo pewnie bede chora..
Dziewczyny mam pytanie czy można tamtum verde używać w naszym stanie? W necie wiele osób pisze, że tak. Używała któraś z was? Gina dopytam, ale wieczorem :/

Czy na tym etapie ciąży choroba nie zaszkodzi maluchowi? :no2:martwie się...

Wczoraj wreszcie przywieźliśmy wózek :) Jak nówka normalnie :) Piękny jest i w środku welórwy wkład i w ogóle składa się super i wszystko super hehe :p Mój mąż jak sie podniecał odrazu go rozkręcił na części pierwsze, kółka itp.. masakra:eek::-)

Milusia i dziewczyny dzięki za gratulacje :) Jak już akt nortarialny będzie w ręce i troche ogarniemy się to na pewno wkleje foty :)

kropka koniecznie wklej fotki mieszkania, ja jestem właśnie na etapie urządzania domu, no prawie tzn wczoraj zamówilismy drzwi i teraz mam mega dylemat z podłogą , mamy jasne drzwi w kolorze wiąz i nie wiem jakie dobrac panele czy jasne czy ciemne, poprostu szlak mnie trafi bo ja sie nie nadaje do takich rzeczy, wiem ze kobiety uwielbiaja aranzacje itd a ja poprostu nie znosze :baffled::baffled:
gizmowa ja mam juz 6 kg na plusie :confused2: tez sie obzeralam ostatanio, dlatego musze przystopowac, zaczynam od dzis zobaczymy jak mi pojdzie.....:sorry:

Ja mam isc za tydzien na glukoze, juz sie boje bo nie slodze nawet herbaty nie znosze slodkich napojow, jesli mam ochote na slodycze zjem troche czekolady i mam dosc na tydzien, nie wiem zy uda mi sie wszystko wypic(nigdy nie mialam ale wnioskuje, po waszych opisach,ze cos bardzo slodkiego do picia daja)fe

Tak sobie siadlam teraz przy kompie,i poczulam znowu po chyba dwoch dniach przerwy,ze maluszek sie porusza,bardzo delikatnie chyba to lozysko mi tlumi wlasnie ruchy,ale juz zaczynalam sie martwic,ze nic nie czuje przez dwa dni,eh ten stres i nerwica, do tego ta bezsilnosc,niewiedza i nieznajomosc jezyka, boje sie,ze to ma zly wplyw na maluszka :(

Marzenixx ty weź kobieto nie przesadzaj z tym dietowaniem. Taka już jest tradycja że w ciąży dupa z brzuchem rośnie :tak:. Ja czasem wejdę na wagę ale nie myślę o tym za bardzo. Mam 7,5 kg na plusie i nie stresuję się tym. Spoko po styczniu założymy sobie osobny wątek jak zrzucić ciążowe pozostałości :-D. Przynajmniej wesoło i w znajomym gronie :-D.

Witam, troszkę ogarnęłam i próbowałam nadrobić zaległości w czytaniu. Nie da rady ze szczegółami.

Ada1898 gratuluję synusia. Na pewno najbardziej ucieszy się braciszek. Ja jadę dzisiaj na wizytę i jak potwierdzi się dziewczynka to muszę mojego synka urabiać, bo on strasznie się na brata nakręcił. Stwierdził że siostrę już ma, brata w niebie i drugiegi chciałby takiego do domu. Strasznie mi go szkoda ale nic nie można już na to poradzić. Zapewne jak zobaczy dzidzię to będzie mu już wszystko jedno . Jak spogląda na niemowlaczki z takim rozczuleniem to się wzruszam.

Widzę że zakupowy szał się już wkradł w nasze szeregi. Zazdroszczę trochę bo nawet wózki się już w domu pojawiły. Gratuluję. Ja tylko kupiłam wyprawkę żeby odebrać dzidzię ze szpitala. Wczoraj przejrzałam rzeczy które miałam przygotowane dla Gabrysia i szok. Tak naprawdę to muszę wszystko kupić bo tamte ciuszki są typowo letnie, prawie wszystko z krótkim rękawem bo Gabryś urodził się w czerwcu i tak szykowałam wyprawkę.
Jedynie meble, pampersy, pościel, wanienka i inne rzeczy nie związane z ubiorem odpadną mi z listy zakupów. Cała reszta również i przedemną. Boję się strasznie kupować to wcześniej przed porodem i zupełnie nie wiem co mam robić. Z jednej strony chciałabym pobuszować po sklepach bo t chyba najprzyjemniejsza rzecz związana z ciążą a z drugiej strasznie się boję. Nie wim co mam robić:-(

U mnie na wadze 3 kg na plusie więc chyba nie jest źle, bo obżeram się strasznie. Ale wiem że to się szybko zmieni bo najgorsze są 2-3 ostatnie miesiące.

A..... i mój mąż dostał wczoraj szału. Pisałam wcześniej że popsuł nam się telewizor i wczoraj zadzwonili z serwisu. Naprawa to koszt 4700 złotych. Przekleństwa strasznie nisko latały. Zapłaciliśmy kupę kasy za telewizor który posłużył nam 3 lata i teraz musimy go wyrzucić bo nie opłaca się go naprawiać. Szok:szok:Kiedyś sprzęt działał długimi latami, teraz ledwo kończy się gwarancja i już coś zaczyna się dziać. No ale trudno życie kręci się dalej.

Ja dzisiaj z obiadem poszłam trochę na skróty, krupniczek, skrzydełka w miodzie z pomidorkami i fetą. Śmietnik trochę ale ja w ciąży na nic się nie mogę zdecydować. Mogę zjeść pączka, śledzia, batonik i ogórek kiszony po rząd w tej właśnie kolejności.
Przed wizytą u lekarzą zajadę do McDonalda na wieśmaka bo strasznie za mną chodzi i wciągnę go tuż przed wejściem do gabinetu. Może dzięki temu moje dziecię będzie aktywniejsze i pokaże dokładnie co ma między nogami. Trzymajcie kciuki.

Pozdrawiam.

Dzień dobry kobietki :)

I już wtorek przed nami.
Dzisiaj zabieram się za porządki w domku.
Przyszedł wczoraj kocyk dla mojego dzidziusia, który zamówiłam na allegro.
Gatunkowo bardzo dobry. I wyszedł z przesyłką tylko: 30zł i uważam, że dokonałam dobrego zakupu.

Noc przespana ok. Odpukać nie budzę się o 4 rano:)

januarka ja też mam glukoze do zrobienia. Przed 19 września musze ją wykonać, przed wizytą u ginki. I na razie ją odkładam.
Widzę, że u Ciebie już 23 tydzień ciąży. Super :)

Kropka87 gratki swojego własnego mieszkanka. Cieszę się, że się udało przed rozwiązaniem :)

Marzenixx
ja też się martwie, że mi dupsko się roztyje w czasie ciąży jak na razie mam +3kg.
Ale mojemu M już powiedziałam, że po rozwiązaniu obowiązkowo będę chodzić na basen i dieta. Mówi, że będzie mnie wspierał i opiekował się małym jak będę się gimnastykować :D

Gizmowa to ile ogólnie w poprzedniej ciąży przybrałaś KG do samego końca CIĄŻY?

aDA GRATULACJE SYNUSIA :)

Kropka87. Nie martw się przeziębieniem. Tantum Verde można. Sama w tej chwili jestem chora i go stosuję. I syrop z cebuli., a na dodatek mam tak dużo pracy , że nie mogę na L4 iść. Muszę jakoś przecierpieć.
A jak byłam w pierwszej ciąży to 2 razy chorowałam na anginę, i stosowałam antybiotyk OSPEN. Gorączkę miałam okropną i z tym gorzej, bo Apap nie pomagał. Córeczka zdrowa się urodziła oczywiście.

Hej kobietki,
witam się wtorkowo jakoś tak w bardzo dobrym nastroju - niech to trwa i trwa, bo ostatnio wahania u mnie niesamowite:) więc muszę się rozkoszować chwilami radości:)

Odnośnie dietki to i ja swoje 5 groszy dodam, mam brata dietetyka, który jest bardzo wkręcony w temat:)

Analizując człowieka wiemy, że tak jak żyjemy obecnie - w dobie cywilizacji to sobie żyjemy dopiero przez tysiące lat. Wcześniej jaskiniowiec zupełnie inaczej był przystosowany do funkcjonowania przez setki tysięcy lat, a przecież nasze przystosowanie (materiał genetyczny i funkcjonowanie organizmu) jakoś tak znacząco nie uległy zmianie....

Do rzeczy:

Zawsze musi być śniadanko. To jest taka informacja, że upolowaliśmy sobie zwierzę, albo mamy dostęp do jedzenia i nie ma potrzeby odkładania tkanki tłuszczowej.
Jeżeli chodzi o śniadanie to tylko pełnowartościowe, unikamy cukrów prostych, które szybko nam podnoszą indeks glikemiczny. Tak naprawdę tyjemy od cukrów, a nie od tłuszczów. Poziom cukru w naszej krwi musi być na stałym poziomie i jeżeli zjemy dużo cukrów prostych (np. po obróbce termicznej) to ten cukier szybciutko wchłania się w jelitach, wnika do krwi, wytwarzana jest insulina, która obniża poziom cukru, ale cukier musi być zamieniony na tłuszcz.

Posiłki muszą być w mmniejszych porcjach i częściej. My lubimy sobie pojeśc tak do syta. Wtedy receptory w żołądku są pobudzone i jest wysyłany sygnał do mózgu. Sygnał z krwi (czyli krążąca glukoza jest wysyłana jakieś 20 min. po posiłku). Jeżeli się najemy do syta to po 20 min. czujemy się wręcz "przeżarci":D:D:D Jeżeli się nie najemy tak na full wypas to po 20 min. czujemy się w pełni zaspokojeni:)

Wieczorkiem nie objadamy się, mamy spowolniony metabolizm ze względu na rytm dobowy....

Jeżeli ćwiczymy to pamiętajmy dopiero po pół godz. spalane są rezerwy tłuszczowe, a tak to glukoza z krwi i z mięśni.....Czyli ćwiczenia odchudzające powinny trwać minimum 45 minutek:)

Januarko skoro rośniesz tam gdzie potrzeba:) to nic tylko się cieszyć, zobaczysz, że na końcówce wszystkie będziemy lekko zaokrąglone w różnych miejscach, zwłaszcza ze względnu na obrzęki...

Szylwias to wszystko przez hormony, nastawiły Twój organizm na gromadzenie i tyle.....

Malinko powodzenia

Magda z uk no teraz sezon na jabłuszka więc warto wykorzystywać je w różnych postaciach:)

Afja anetka następnym razem pójdzie lepiej:), ale z tego co wiem, każdy nastęny egzamin jest bardziej stresujący bo chce się już zdać....

Marzenixx ja też z tych co uwielbiają wieczorami zasiadać i wpierdzielać:D:D:D najlepiej wtedy pod ręką mieć coś lekkiego do przegryzania....jakoś oszukiwać te nasze zapędy:)

Gizmowa 7 kromek???:D:D:D łoooł, ale bym zeżarła taką kromkę....Z tą glukozą to jest tak, że bardzo często wynik wychodzi taki niepewny......Dlatego mnie lekarz od razu powiedział o 75g, żebym dwa razy nie piła tego badziewia, bleeeeee, w pierwszej ciąży niestety zwymiotowałam, ale minęło 45 min więc mi już zdążyły pobrać krew....

Kropeczka ja myślę, że tam nie ma aż takiej ilości alkoholu, który w jakimś ogromnym stopniu wchłonął by się przez błony. Ja stosowałam amol na cukier......Sądzę, że nie ma problemu....Polecam Ci dodatkowo sok z czarnego bzu i ogólnie dużo pij.....Mnie na nogi czosnek stawia.....

Dorotqua no pewnie, ze tak w styczniu się weźmiemy do roboty:D:D:D

Mamaga ja też właśnie mam sierpniaka i wszystkie ciuszki jakoś takie lekkie, więc coś muszę pomyśleć o czymś cieplejszym....Odnośnie telewizorów to niestety szybko się psują, właśnie tak wystarczają lampy na 3 lata i finito...echhh. Twój obiad to skróty??? To co Ty gotujesz jak masz wenę:D U mnie skróty. Ja też ostatnio zeżarłam Wieś Maca - oczy mi mgłą zachodziły:D

Biłka na zakupowym jest link do Twojego kocyka?

Gosia zdrówka

Miłego dzionka

reklama
Ada1989- Gratulacje !!! kolejny facet na swiecie!!! :-D
Kropka87- zdrowka zdrowka lez odpoczywaj i wygrzewaj sie!!!!!!
Co do ruchow to dzis maly dawal o sobie zanc pol nocy! , ja wstalam o 4 , i juz zasnac nie moglam, moj pecherz doprowadza mnie do nerwicy, niedlugo chyba wszedzie z nocnikiem bede musiala chodzic albo lepiej- pampersy!!! jest tak ze ide do toalety przed wyjsciem z domu, wychodze jestem na schodach i czuje tak jak bym zaraz zesikac sie miala:wściekła/y:
Milego dnia !!!

Do góry