strasznie mi przykro się zrobiło, jak pisałyście,że psa trzeba oddać...psa trzeba przygotować do nowego członka rodziny, tak samo jak np. starsze rodzeństwo...przez pies to członek rodziny...
tu są trzy artykuły jak to zrobić:
Przygotowanie psa na pojawienie się dziecka cz. 2 - WegeMaluch.pl
Dziecko a pies – co każdy rodzic wiedzieć powinien | SOSrodzice.pl
Pies, wózek i dziecko - WegeMaluch.pl
jeśli pies nie jest agresywny , a zakładam,że nie, to trzeba z nim popracować sama mam rocznego psa i zaczynamy już go przyzwyczajać do zmian. gdy byliśmy na tresurze, trener powiedział nam,żebyśmy poszukali jakiś nagrań na yt płaczu dziecka i włączali psu. tak długo, aż przestanie reagować, np raz dziennie - do stycznia mamy dużo czasu dzięki temu jak nasze dziecko zacznie płakać pies nie będzie się denerwował,że coś się dzieje bo już będzie przyzywczajony do tego dźwięku.
niestety wymaga to od nas- właścicieli - sporo pracy, ale myślę,że warto, bo przecież lepiej wychowywać się z psem-przyjacielem
tu są trzy artykuły jak to zrobić:
Przygotowanie psa na pojawienie się dziecka cz. 2 - WegeMaluch.pl
Dziecko a pies – co każdy rodzic wiedzieć powinien | SOSrodzice.pl
Pies, wózek i dziecko - WegeMaluch.pl
jeśli pies nie jest agresywny , a zakładam,że nie, to trzeba z nim popracować sama mam rocznego psa i zaczynamy już go przyzwyczajać do zmian. gdy byliśmy na tresurze, trener powiedział nam,żebyśmy poszukali jakiś nagrań na yt płaczu dziecka i włączali psu. tak długo, aż przestanie reagować, np raz dziennie - do stycznia mamy dużo czasu dzięki temu jak nasze dziecko zacznie płakać pies nie będzie się denerwował,że coś się dzieje bo już będzie przyzywczajony do tego dźwięku.
niestety wymaga to od nas- właścicieli - sporo pracy, ale myślę,że warto, bo przecież lepiej wychowywać się z psem-przyjacielem