reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2013 :))

Witam nowe styczniówki. Niestety z suwaczkiem nie pomogę.

Gizmowa nie mam doświadczenia w karmieniu, więc nie doradzę. Trzymam kciuki, by udało się oduczyć synka.

U mnie też ciężko ze sportem. Za to codziennie parę razy czeka mnie wchodzenie na 5 piętro, co też jest niezłym wysiłkiem.

Właśnie zastanawiam się nad szkołą rodzenia. Ile takie szkoły kosztują?

Deszczyk dziękuję za poradniki :-)

reklama
Gizmowa spróbuj z tym zmniejszaniem mleka, to działa, bo tak naprawde dziecko w nocy je z przyzwyczajenia a nie z głodu ( w tym wieku juz oczywiscie) budzi sie o stałych porach kiedy dostaje jedzenie tez z przyzwyczajenia. Do smoka masz racje nie ma co wracac.
Cóż ci moge powiedziec, zazdraszczam ze masz takiego żarłoczka, jak mój odrzucił mleko to se pomyśl jak musiałam kombinować zeby mu przemycac mleko jakoś, i wogóle co dawać na sen jak on tez po kapieli przed spaniem mleczko pił. Teraz jest tak że o 19 zjada kaszke na 180-210ml mleka ( z łyżeczki oczywiscie), przed 20 jest kapiel a po kąpieli dostaje wode w kubku niekapku, ewentualnie z odrobina herbatki i tak sie jakos przyzwyczaił :tak:

Marzenixx, będę próbowała. Teraz nie daliśmy przed spaniem jedzenia, jak się obudzi to najwyżej spróbuję oszukać herbatką, jak się poraz kolejny nie uda, dam 180ml mleka. ;-) Dziękuje CI bardzo za pomoc, oby pomogło! :-p

Na razie też on jest za mały to też trzeba wziąć pod uwagę on ma 10 miesięcy więc cudu sie nie spodziewajmy. Ale po malu dojdzie sie do celu. Jest też na tyle duży by mógł przyjmować normalne. Pożywienie oczywiście w dzień. Gdyby mnie to czekało to jeżeli je w dzień mleko likwidowala bym je a potem stopniowo do celu. Ale też jak urodzi sie drugie dziecko może być trudno i twój syn nie zapomni o butelce a jest możliwość że przy drugim ta butelka będzie sie pojawiać. Dużo siły kochana i dasz radę. Nie chce cię dolowac ani nic takiego ale możliwe że będzie ciężko

CZarni, oj będzie bardzo cieżko, ja to wiem. :)
Synek je normalne posiłki w ciągu dnia, śniadania, obiady, podwieczorki, kolacje. Ale butla się pojawia, bo on jest żarłok i jemu nie starcza to co zje.
10 miesięcy to już wystarczajaco by jednak rzucić żarcie nocne, bo co za dużo to nie zdrowo. :-pA tak serio, to myślę, że tu faktycznie chodzi o przyzwyczajenie, bo on ma stałe godizny o których wstaje, nie wazne ile przed jadł.

Jeszcze raz Wam dziękuje, już mam plan na dzisiejszą noc, a czasu mam conajmniej do grudnia! :-)

Cześć dziewczyny:-)
Dziś mi dzień zleciał bardzo przyjemnie. Rano sobie posłuchałam serduszka mojego maleństwa u położnej, więc humor miałam od razu super. Pogoda była dziś u nas świetna.Nie za gorąco, ale słonecznie, więc całe popołudnie spędziłam z dziećmi w ogrodzie:happy: Mam nadzieję, że jutro też tak będzie.

januarka
ale mówisz o 3d, czy 4d? Bo jak 3d, to dla mnie bez sensu robić.Nie dało mi to jakiś specjalnych wrażeń, a diagnostycznie nie jest podobno wcale lepsze. Jak 4d, to jestem za i w tej ciąży będę robić ok 26 tygodnia.

M@linka udanego odpoczynku życzę:happy:

natal84 ja w żadnej z ciąż nie brałam ani żelaza, ani żadnych innych suplementów. Wyniki miałam super, więc nie widziałam takiej potrzeby. Teraz też mam dobre wyniki.

rysia77 witaj na forum i życzę spokojnej ciąży;-)

Gizmowa podobno najlepszy na poprawę krwi jest sok z buraków. Moja kumpela tak się ratowała z ciężkiej anemii:tak:
Co do oduczania dziecka budzenia na jedzenie, to ja polecam zmniejszanie ilości miarek mleka. Wody tyle samo, a mleka mniej. Moje obie córki tak oduczyłam. Kiedy dostawały 150ml z 1 miarką mleka, to same przestały się budzić w nocy.Po prostu chyba przestały głód odczuwać. Młodsza szybciej, bo po ok roku, ale tylko dlatego, że była smoczkowa. Starsza troszkę dłużej, bo bez smoka. Mleko przed spaniem starsza piła do 3 roku życia. Z kubeczka, tak normalnie, potem mysie ząbków i lulu. Piła, bo lubiła, a ja nie widziałam potrzeby zabraniania. Młodsza pije do dziś. Też już z kubeczka i też przed myciem ząbków. Ona ma alergię na mleko krowie, więc w jej przypadku daję tyle ile tylko chce.
Aha! I to rozcieńczone mleko dawałam na śpiocha. Wstawałam zanim się obudziły i w ten sposób udało mi się wyeliminować jedno nocne karmienie.Z drugiego same rezygnowały. Mleka w dzień nie ograniczałam, bo nie widziałam takiej potrzeby.

Alice88 u mnie aktywności fizycznej poza zajmowaniem się dziećmi brak:baffled: Jak poprawi się stan mojego kręgosłupa będę chodzić na basen, tak jak w dwóch poprzednich ciążach. Polecam, bo to świetna sprawa dla zmęczonych pleców;-)

Magda29 witaj wśród nas.:happy: Ja nigdy nie robiłam echa serca płodu. Mimo wszystko uparłabym się, dlaczego.

I oczywiście pozdrawiam Was wszystkie!

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny
Od jutra nie będzie mnie ok tygodnia jadę do mamy do częstochowy na parę dni. :-) Z czego się okropnie cieszę. Mam nadzieję, że zrelaksuję się u niej i rozerwę towarzysko.
Dostałam pakę ubranek dla mojej córci i były też tam niemowlęce ubranka, a więc garderoba dzidziusia wzbogaciła się o 3 pary spodni, bluzeczkę i ogrodniczki.
Szkoła rodzenia jest świetną sprawą, u nas prowadziła położna ze szpitala, za zupełną darmochę. Wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, m.in. pokazywano jak kąpać niemowlę, przewijać.

Dorotqua Pytałaś czy mamy już wszystko przygotowane dla dziecka. Kompletnie nie mam nic przygotowane i nawet jeszcze o tym nie myślę, żeby prać i prasować ubranka na tym etapie. Prać to zacznę w grudniu, ale nigdy ubranek nie gotowałam i nie zamierzam.
maonka a mój M to chybana odwrót, bardziej się teraz przejmuje.... ale to chyba dlatego bo miałam to krwawenie i teraz się martwi, codziennie do brzuszka mówi i pyta sie dzidzi czy wszystko w porządku:)) a z synkiem jakoś tak mniej przeżywał :p
---------

aaa no i jeszcze znalazłam ciekawy tekst na temat karmienia mm i kp:-) mozna się uśmiać i jest bardzo prawdziwy i pozytywny moim zdaniem:-)
Bachor mag. CYC STORY
Mój przeżywał pierwszą ciążę, bo miałam zagrożoną, więc martwiliśmy się przez cały czas, a teraz jest wszystko dobrze, może stąd to jego podejście.
Tekst o cycu świetny

Martinek to nic mamie nie mów, że kupujesz ubranka, skoro taka przesądna. U mnie było na odwrót moja jak się dowiedziała to co chwilę latała do sklepu i coś kupowała z ubranek.

Deszczyk, synek ostatnio zasypia koło 21:30 góra. Wcześniej o tej to w pełni szaleństw był...

Marzenixx, smoczek odpada, synek bezsmoczkowy od 1,5 tygodnia i już smoczkowy nie bedzie na pewno...
Ale zaciekawił mnie sposób z mniejszą iloscią mleka, nie wiem czy się sprawdzi, bo mały mógłby co godzine jeść całą butle jakbym mu tylko podawała, eh. :p

Czarni, synek ma swój pokój w którym śpi. Ma 10 miesięcy. Pisałam właśnie, że niestety picie odpada, bo synek pluje piciem w nocy, dopóki nie dostanie butli jest wrzask...
Na kubek jeszcze za wcześnie, on nie chce nawet trningowego kubka, ani 360st. :p

Milusia, to co mogę dawać niemowlakowi przed snem, zeby go nasyciło i nie musiała dawać mleka? Bo z małym jest tak, że on przykładowo zje butle o 20, ale przed snem o 21 i tak musi zjeść kaszkę inaczej płącze, kręci się, nie chce spać...

I naprawdę dziękuje Wam za zainteresowanie i rady :) :*

Gizmowa ja polecam kaszkę na noc, która zapewnia dziecku poczucie sytości. U nas ta kaszka spisała się na medal, mała przesypiała prawie całe nocki od 5 miesiąca życia. Jak zasnęła o 20.30, to budziła się ok.5 rano.
Kaszka wygląda tak
SK-brzo_d.gif

reklama
witam z rana:-)
i koleny tydzien zlecial.odkad jestem na zwolnieniun czasem mam problemy z rachuba dni tyg;-),ale daje rade.
odkad upaly sie skonczyly odrazu lepiej mi sie spi i wstaje bez problemow.dzis wielki dzien-zmiana image-fryzjer:-)

udanego wypoczynku tym co maja okazje sobie gdzies wyjechac.moj pracuje i narazie nie mamy mozliwosci na jakis wypad,ale jeszcze sobie to odbijemy.

co do usg 3d czy 4d tez sie zastanawiam czy nie skorzystac,ale cena mnie troche odstrasza-ok.300zl,ale jeszcze sie wstrzymam.

witam nowe mamuski i zycze bezproblemowej ciazy!

milego dnia:-)

Do góry