Alka, w którym szpitalu bedziesz rodzić? na Polnej moze?
si - jestem optymistka i idę na Polną
lajt ja niestety mieszkam w tej części Polski, że nie dość, że szpital dzieciątka nie zgłasza to jeszcze nawet śnieg nas olał i postanowił tu nie padać
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Alka, w którym szpitalu bedziesz rodzić? na Polnej moze?
My nie oglądamy Zielonej Mili.
Poprawiliśmy za to Plan Porodu.
-------------------------------------------------------------
PLAN PORODU
Imię i Nazwisko: Strzyga
Termin porodu (wg. ostatniej miesiączki): 15 stycznia 2012 roku
Lekarz prowadzący ciążę: dr Elżbieta Napewnourodziszprzedterminem.
Podczas porodu będzie towarzyszył mi partner – ~P.
Zależy mi, żeby personel szpitala informował mnie o wszystkich zabiegach (nawet rutynowych) zanim zostaną wykonane.
Nie wyrażam zgody na obecność studentów/stażystów podczas żadnego z etapów porodu.
PRZYGOTOWANIA DO PORODU
1. Proszę o wykonanie lewatywy.
2. Chciałabym mieć możliwość swobodnego poruszania się, zmieniania pozycji i korzystania z toalety oraz prysznica w trakcie pierwszego okresu porodu. W związku z tym proszę o nie podawanie mi kroplówek, jeśli nie ma ku temu medycznych wskazań.
3. Proszę o zminimalizowanie ilości zabiegów i badań ginekologicznych.
4. Nie zgadzam się na obecność podczas badań wewnętrznych nikogo poza lekarzem wykonującym badanie oraz moim partnerem. Jeżeli w trakcie trwania porodu nie nastąpi zmiana personelu, życzę sobie, by badała mnie za każdym razem ta sama osoba.
5. Chciałabym mieć możliwość picia podczas porodu, jeśli taką poczuję potrzebę.
6. Chciałabym uniknąć farmakologicznego wywoływania porodu, chyba że ze względów medycznych będzie to konieczne.
CESARSKIE CIĘCIE
1. Wolałabym uniknąć cesarskiego cięcia i jeśli będzie ono konieczne, proszę poinformować mnie o przyczynach takiej decyzji.
2. Chciałabym, aby partner mógł być obecny podczas zabiegu.
3. Wolałabym znieczulenie zewnątrzoponowe zamiast całkowitej narkozy.
4. Chcę po porodzie pierwsza wziąć dziecko na ręce - jeśli nie będzie to możliwe proszę oddać dziecko partnerowi.
PORÓD I OCHRONA KROCZA
1. Proszę o przygaszenie świateł (oraz wyproszenie zbędnych osób), gdy dziecko będzie przychodzić na świat.
2. Chciałabym, by umożliwiono mi poród w wybranej przeze mnie pozycji.
3. Jeśli nie będzie to konieczne wolałabym nie mieć nacinanego krocza. Wolę naturalne pęknięcie, niż nacięcie.
4. Jeśli popękam w trakcie porodu, proszę o znieczulenie w trakcie zszywania pęknięć.
PO PORODZIE/OPIEKA NOWORODKOWA
1. Życzę sobie pełnego, nieprzerywanego kontaktu z dzieckiem minimum dwie godziny po porodzie i wszelkie zabiegi na dziecku proszę wykonywać w czasie kontaktu skóra do skóry.
2. Proszę pozwolić, aby pępowina samoistnie przestała pulsować zanim się ją przetnie.
3. Proszę zaszczepić dziecko.
4. Jeśli konieczne będzie przetransportowanie dziecka do innego pomieszczenia w celu wykonania badań itp. chcę, aby partner mógł być z nim cały czas.
5. Proszę opóźnić podanie antybiotyku na oczy do czasu nawiązania więzi pomiędzy mną a dzieckiem.
6. Prosiłabym o podanie dziecku witaminy K poprzez aplikacje doustną w zamian za zastrzyk.
7. Korzystając z przysługującego mi ustawowo prawa do dodatkowej opieki ze strony osoby bliskiej, proszę o umożliwienie mojemu partnerowi, ~P., sprawowania w ciągu dnia pieczy nade mną i nad naszym nowonarodzonym dzieckiem (kąpiel, przewijanie i przebieranie, doglądanie dziecka podczas gdy ja będę pod prysznicem itp.)
KARMIENIE PIERSIĄ
1. Chcę zacząć karmić piersią od razu po porodzie oraz uzyskać konsultację specjalisty od laktacji.
2. Nie chcę, aby moje dziecko było w jakikolwiek sposób dokarmiane albo pojone butelką.
3. Nie chcę, aby dziecku podawano smoczek.
si - jestem optymistka i idę na Polną
lajt ja niestety mieszkam w tej części Polski, że nie dość, że szpital dzieciątka nie zgłasza to jeszcze nawet śnieg nas olał i postanowił tu nie padać
to jest szansa, że się spotkamyno to rodzimy w tym samym Czyli nic nie będą wysyłać - i dobrze.
Co do pepkowego, mój tez ciągle o tym - jakies szczegoly chce ze mna ustalac, podczas, gdy mnie to w ogóle nie obchodzi, powiedzialam mu, ze moze ma poczekac, az dziecko się urodzi, dowie se w jakim stanie dopiero wtedy zacznie myslec o pierdołach. No ale fakt, ze koledzy tylko o to pytają
I w zwiazku z tym postanowiłam (m jeszcze nie wie), ze jak wroce ze szpitala postanowiłam urzadzic "pepkowe" z dziewczynami w jakiejs knajpie - zostawie mu mleko i niech sobie radzi, a ja ide odreagować!