Claudia4you i Mooncia a jakie macie wartości hemoglobiny, bo ja mam 9,9 i spada. Lekarz jakis nieprzytomny chyba był bo dał mi Feminenetal 800 metafolin, w których nie ma ani grama żelaza i bierze sie je tylko do 12 tygodnia ciąży. Sama kupiłam sobie Ascofer, bo chyba z tych bez recepty ma najwieksza dawkę żelaza, ale w pierwszej ciąży brałam Tardyferon i Sorbifer Durules i te tabsy mają o wiele więcej żelaza. Jak będę na wizycie 8 października to poproszę o receptę, bo żelazo jest bardzo ważnym składnikiem w czasie ciąży, dostarcza z krwią tlen więc nie ma żartów.
Ponad miesiąc temu moja hemoglobina była na poziomie 7, więc lekarz bez wahania przepisał mi Ascofer 3 razy po 1 tabletce. Po miesiącu kuracji moja hemoglobinka podskoczyła do 11 :-) teraz jest tylko tyci za niska. Jak dla mnie Ascofer jest świetny. A co do Feminatalu 800 to ja to brałam ale tylko do 12 tc a dawka żelaza, która tam jest to nic w porównaniu z tym, ile teraz potrzebujemy. Oprócz Ascoferu biorę także Matruelle (jako suplement diety dla ciężarówek).