reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

reklama
Ja będę musiała siedzieć 2 godziny z glukozą, koszmar...
dasz radę :-)

O barszczyk też bym zjadła - ale na dziś już zaplanowałam ruskie, no to może jutro (zwłaszcza że wczoraj była grochówka a pan mąż się zupkami nie najada )

ooo ruskie mniam ... albo pyzy :-)

mój mąz też nie jada zup tz zupa dla niego to nie obiad no chyba ze rosół ;)

Hej ja biorę juz od jakiegoś czasu po 2 tab. 2 razy dziennie. Może to za mało...W czwartek mam wizytę, to zapytam lekarza o to.

koniecznie!!

wiesz macica się szykuje po mału do porodu ;-)

dziewczyny jeśli chodzi o anemię to anemia nie grozi dziecku tylko wam a szczególnie po porodzie. Dziecko dostaje wszystko co najlepsze z naszego organizmu i dlatego czasami brakuje dla nas. Lekarz mnie uspokoił że przy porodzie dziecko napewno nie będzie miało anemii tylko jedynie ja się mogę z tym męczyć. Więc dbajcie o siebie ale nie martwcie się o dziecko :)
jasne że anaemia bardziej szkodzi nam ale byłoby lepiej jakby jej nie było

ja kupiłam sobie Biofer i już dzisiaj sobie wzięłam

kupiłam sobie też kilogram truskawek nie wiem na ile jest w nich witamin i żelaza ale jak je zobaczyłam musiałam je kupić ;-)

No właśnie hemoglobina dostarcza tlen a ja jej mam
hemoglobina 10,4 (N:12,0-16)
czyli też nie dużo,
hematkryt 31,4 (N: 36-45)
krwinki czerw 3,27 (N: 4,0-5,20)

słabiutko też :-(

nie jest tak źle :-D:-D

łykać witaminki i musi się poprawić :biggrin2:

Ribi
ostatnio jak lerzałam w szpitalu z bólami brzucha to mi własnie podawali i przepisali relanium, to wpływa ma uciszenie i rozluznienie macicy.. jest czesto podawane w ciązy

Ja właśnie zjadłam barszczyk, mniam :-)
Wiem, że żelazo z warzyw się gorzej wchłania, ale może się lepiej wchłonie z barszczu...
W czosnku też jest żelazo:-)

do roboty dziewczyny !! Pokonamy anemię

elfa relanium? To chyba bardziej na uspokojenie niż skurcze....czy ma to wpływ na dzidzię?
Relanium wpływa uspokajająco i rozkurczowo - wiadomo, że jak się nie musi, to lepiej nie brać... ale czasem nie ma innego wyjścia, to środek, który powinien być podawany jedynie w stanach wyższej konieczności... :-)
Ja też dostawałam relanium w szpitalu, na szczęście nie było długo potrzebne. No i narkoza, jeśli jest w ciąży konieczna (np. do założenia szwu), też jest wywoływana relanium. I atropiną ;-)

to teraz menu dla anemiczek ;-)
barszczyk z krokietem szpinakowym
wątróbka z buraczkami
i sok z czarnej porzeczki

coś Wam wkleję

Podstawowym i najlepiej wykorzystywanym przez organizm źródłem żelaza w diecie są mięsa i wędliny. Dodatkowo aby żelazo z tych produktów było dobrze wchłaniane, do każdego posiłku proszę dodać warzywa i/lub owoce o dużej zawartości witaminy C.
Najlepszym źródłem tej witaminy są: papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki.
Kofeina z kawy i herbaty blokuje wchłanianie żelaza, dlatego należy zrezygnować z tych napoi.
Produkty zawierające sporo żelaza to także: ryby, jaja, razowe produkty zbożowe, rośliny strączkowe, rośliny o zielonych liściach (np sałata, kapusta, brokuły, rzeżucha) oraz nasiona i pestki, a także niektóre owoce np czarne porzeczki, jagody, jeżyny, ciemne winogrona. Jednak żelazo z tych produktów jest w dużo mniejszym stopniu przyswajane przez organizm

Ostatnia edycja:
Witam!!:-D

Monciaa, zielona, Claudia
- współczuję Wam tej anemii i życzę wytrwałości w diecie!!

Fogia - miłego czekania no i powitania!!

klaudoos, b_iala - dużo zdrówka dla Was i dla bliskich:happy:

A ja odebrałam wyniki wczorajszej glukozy no i jak dla mnie są zaskakujące:

- na czczo 67mg/dl wart. ref. [ 60 - 100]

- po 2h 75g glukozy 62mg/dl wart. ref. [60 - 100]

czyli po glukozie mniej, miała tak któraś z Was???!!!

Wiecie co dziewczyny, ja już mam dość....
Wszędzie piszą co innego i nie wiadomo czego się trzymać...
Wątróbki podobno w ciąży nie można i wyczytałam że nawet cytrusów nie powinno się jeść dużo.
Wszyscy mówią, jedz buraki , marchewkę, soki...
Marchewka ma za dużo witaminy "A"
A żelazo z buraków słabo się wchłania, to co jeść a co nie jeść??
O to jest pytanie....
Mnie to już wkurza..... wszędzie co innego piszą

Moj stracił pracę, szef wywalił całą brygadę, bo jeden gościu okradał go. Stwierdził, że jeden za wszystkich, wszyscy za jednego...po prostu zajeb... Tym bardziej, że ja ciągle nie mam decyzji z ZUS-u co do mojego świadczenia rehabilitacyjnego, więc w tym miesiącu znowu nie dostanę pensji...a rachunki nie zapłacone nadal rosną...
Przez te nerwy spadła mi goraczka do 35stopni i mega kręci mi się w głowie...
A podobno ciąża miała byc najpiękniejszym okresem mojego zycia, hmmm a ją ciągle czymś się denerwuję

reklama
gdynianka będzie dobrze...wszystko sie ułóży...swoja drogą może możesz jakoś wpłynąć na ten Zus bo przecież człowiek za coś żyć musi.

Do góry