reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

U nas Gabi tez daje popalic przez zeby. W nocy wierci sie jak szalona. Mam czopki viburcol i sadzice ze mam jej podawac na noc! W dzien jest okej, a wnocy, budzi sie wstaje, przekreca na brzuch - meksyk! Narazie ma dwa dolne i widac juz powoli wychodzacy trzeci dolny.
Pozdrawiam

reklama
Witam po powrocie z weekendu od rodziców. Już Was przeczytałam od piątku. My po pół dnia na dworze spędzaliśmy koło domku. zawsze to inaczej niż wyjście na spacer z bloku. szczególnie że mieszkamy na 3 piętrze. jak się czegoś zapomni albo Mała zrobi kupę na dworze trzeba wracać, chować wózek, potem się wspinać na 3 piętro, a koło domku inaczej.

Witam po powrocie z weekendu od rodziców. Już Was przeczytałam od piątku. My po pół dnia na dworze spędzaliśmy koło domku. zawsze to inaczej niż wyjście na spacer z bloku. szczególnie że mieszkamy na 3 piętrze. jak się czegoś zapomni albo Mała zrobi kupę na dworze trzeba wracać, chować wózek, potem się wspinać na 3 piętro, a koło domku inaczej.

A czemu nie przebierasz małej na dworze? Klara dalej robi kilka kupek na dzień (myślę, że to przez te zęby, bo śpi też niespokojnie) i przebieram ją na dworze jak jest kupka (oparcie w wózku na płasko i działamy). Do parku mamy jakieś 15 minut i nawet szkoda by mi jej było jakby miała z tą kupą w pieluszce jechać...

A czemu nie przebierasz małej na dworze?
Nigdy nie karmiłam piersią Małej na dworze i nie zmieniałam pieluchy. Jak była malutka i tylko na piersi to jak już zgłodniała na spacerku wracałyśmy do domu. Nie mogłam się przełamać żeby cyca wyciągnąć. A kupę na dworze zrobiła tylko kilka razy więc tez wracałam żeby przebrać. raczej robi jak wracamy z dworu. boję się żeby się nie przeziębiła jak wystawię gołą pupę na powietrze.

Jak jest zimno, to też nie wystawiam, ale jak powyżej 20 stopni,to ja przebieram, bo w domu jak nie ma upału, to nie ma cieplej.

Co do czopków, to ja nie wiem co to za jakie... Klara bardzo niespokojnie śpi. Ostatnio prawie całą noc z nami śpi, bo wtedy jest lepiej.

Czy Waszym dzieciaczkom zdarza się że mają potówki? moja Marysia ma wysypaną klatkę piersiową i plecki. wykąpaliśmy ją dziś w nadmanganianie potasu. zobacze czy przejdzie do jutra. jak nie to pójdę do pediatry bo może to jednak nie potówki tylko coś innego. dziś była ubrana w body i cienkie spodenki z długimi nogawkami więc za goraco jej raczej nie było.

dziewczyny basen super, Zosi też się podobało, bardzo fajny pan je prowadzi, wszystko dokładnie pokazuje, koryguje jak żle się trzyma dziecko. zajęcia trwają 30 minut ale małej w zupełności wystarczy bo po nich padła nieprzytomna.
u nas też grillowy dzień i większość czasu spędziliśmy z mężem i małą na powietrzu, w taką pogodę szkoda siedzieć w domu tym bardziej że byliśmy calą rodzinką i prenie ostatnie dni słonka :-(

mi.nu mi wiele razy zdarzyło się karmić mała na dworze, jak Zośce zachciało się jeść to nie było mowy by iść do domu bo chciała cyca już! tym bardziej że zawsze dłuższe spacerki robiłyśmy szukałam ławki , a czy się to komuś podoba czy nie to mało mnie interesowało. Poza tym zawsze tak ją układałam że nie było w ogole widać piersi. co do przebierania podobnie, nie wyobrażam sobie wracać się do domu by przebrać mała - ja mieszkam na 4 piętrze więc też pewnie z wygody, bo to żadna przyjemność zasuwać po schodach w jedną i zaraz drugą stronę, zima oczywiście ale jak już zrobiło się ciepło zawsze przebieram małą na dworzu, chociaż ona załatwia się bardzo żadko więc zmiana pieluszki poza domem zdarza się sporadycznie
potówek to raczej nie mamy więc nie pomogę w tym temacie

Zosia nadal ma problemy z zasypianiem, często się budzi w nocy nie wiem czy to zęby - narazie nic nie widzę, dziąsełka też są takie jak zawsze. Chociaż ona zawsze utnie sobie drzemkę ok 18,00 - 30-35 minutową i może przez nią tak się dzieje, chyba bedę musialą coś zrobić z jej spaniem podczas dnia bo tak nie może być dalej. A ile Wasze dzieci śpią w ciagu dnia i w jakich godzinach?

Nam zdarzało się przewijać Miśka na dworze, oczywiście jak było wystarczająco ciepło. Co do karmienia na powietrzu, to dopóki karmiłam synka piersią to również bez oporów to robiłam. Starałam się jedynie osłonić pierś. Zdarzyło mi się dwa razy, że usłyszałam niewybredne komentarze, ale stwierdziłam, że mnie to nie obchodzi, a problem mają ci co widzą w tym coś zdrożnego. Ale zdarzały się również miłe spojrzenia, a kiedyś stanęła koło nas pani i powiedziała, że nie ma piękniejszego widoku niż matka karmiąca dziecko:-) i ja się z tym zgadzam.
Co do snu mojego Miśka to na szczęście (odpukać) ma regularnie ustawione godziny drzemek. 9.00 - drzemka około 30-40 minutowa, 13.00 - drzemka około 1-1,5 h, 17.30 - drzemka 30-45 minutowa, a potem 20.30-21.00 i śpi do 5.30-6.00 (z tym, że około 1.00 w nocy podaję mu jeszcze butlę, ale zazwyczaj nie rozbudza się).
Mi.nu mam nadzieję, że u was to potówki, ale jak faktycznie Marysi nie znikną to idź do lekarza. Ja nie chcę straszyć, bo nie widzę jak wygląda ta wysypka, ale ja pomyliłam potówki z wysypką alergiczną.

Ostatnia edycja:
reklama
Gabi dała czadu w nocy dzis!!!
Ale trzeci zabek na dole jest!!!! Swoja droga, jej chyba jakos tak nie pokolei te zeby wychodza!!!
Gabi spi dwa razy po pol godziny. Zawsze tak spala, czasami ma 3 drzemke. Ale zawsze spi tylko pol godziny. Ja nie wiem skad ta kobieta ma tyle sily! Raczkuje (w zasadzie caly cas jestesmy na podlodze i sie bawimy), wstaje, rwie sie do chodzenia i w ogole nie jest zmeczona!
A te krople camillla to dobre sa??? Ile kkosztuja??
Mi kilka razy trafilo sie brzebieranie malej na dworzu a to dlatego ze bylysmy na spacerze i nie bylo gdzie ja przebrac, a kupka w pampersie byla :)
Pozdrawiam

Do góry