reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczen 2011

Witam ;)
Co do fotelikow to nie ma co sie spieszyc ze zmiana, dopoki waga dziecka nie przekracza limitu wagowego fotelika i glowa nie wystaje to najlepiej jak dziecko bedzie jezdzic w nim jak najdluzej. Chodzi o to, ze dla dziecka podroz w foteliku tylem do kierunku jazdy samochodu jest najbezpieczniejsza :)

Oto info ze strony fotelik.info

• Czy niemowlę może dotykać nóżkami oparcia fotela?
    Dziecko w foteliku 0-13 kg może dotykać nóżkami oparcia siedzenia samochodowego. Jeżeli jego głowa nie wystaje powyżej górnej krawędzi fotelika, dziecko mieści się w przedziale wagowym fotelika, a pasy dają się prawidłowo zapiąć, to dziecko powinno nadal używać danego fotelika. W żadnym wypadku nie stanowi to kryterium zmiany fotelika na większy.
  • Kiedy zmienić fotelik na większy?

Podstawowe kryteria zmiany fotelika na większy to:

1) waga dziecka przekracza dopuszczalny limit dla danego fotelika

2) dla fotelików 0-13 kg - głowa, a dla pozostałych fotelików - linia oczu wystają ponad górną krawędź oparcia fotelika

3) pasy uprzęży fotelika nie dają się poprawnie zapiąć,
    (problem zbyt krótkich pasów pojawia się głównie w wąskich fotelikach 0-13 kg, najczęściej w okresie zimowym)
  • Ile czasu niemowlę może spędzać w foteliku?

Lekarze pediatrzy zalecają, by niemowlę nie spędzało w foteliku samochodowym więcej niż średnio 2 godziny dziennie. Nie jest to zbyt korzystna pozycja dla zapewnienia prawidłowego rozwoju układu mięśniowo-szkieletowego niemowlęcia. Nie należy więc używać fotelika 0-13 kg ponad konieczne minimum, używając go jako podstawowego miejsca do siedzenia, leżenia i transportu dziecka poza samochodem. Z drugiej strony, nie należy przesadzać i tragizować z tego powodu w sytuacji, gdy musimy odbyć od czasu do czasu podróż dłuższą niż 2-godzinna. Pamiętajmy, że ta właśnie specyficzna, półleżąca pozycja, tyłem do kierunku ruchu, zapewnia dziecku w foteliku 0-13 kg maksimum bezpieczeństwa. Jest to najbezpieczniejsza pozycja do przewożenia dzieci, jaką udało się do tej pory wymyślić.

reklama
Witam się popołudniowo.
Na wczorajszej kontroli u pediatry pani doktor stwierdziła, że Dominik jest już zdrowy a katarek to alergiczna sapka. Oby tylko nie rozwinęło się to znowu w coś więcej. Kazała mu podawać wapno co nie przypadło Dominikowi do gustu. Tylko, że w aptece sprzedali mi takie bezsmakowe (tzn. ulepek o dziwnym smaku). Antybiotyk już lepiej pił niż to ale cóż musimy się przemęczyć bo nie wiem czy to o smaku bananowym bardziej by mu smakowało.

Dziś po raz pierwszy musiałam nakarmić Dominika na spacerze. Wyszłam z nim do parku i niby przed wyjściem jadł ale w parku nie mógł zasnąć tylko marudził. Zabawki niemal połykał tak je wkładał do buzi. Znalazłam więc w miarę ustronną ławkę tyłem do głównej alejki i wyciągnęłam cyca. Zasnął na jakieś 20-30 min po czym się obudził i musiałam dać drugiego cyca. I dopiero wtedy jak zasnął tak śpi do tej pory przy otwartym oknie.
A jak wracaliśmy to mieliśmy jeszcze jedną atrakcję bo w momencie zachmurzyło się i lunął deszcz. Ledwo zdążyłam okryć wózek foliową osłoną, którą na szczęście roztropnie mam zawsze pod wózkiem. Tak więc zmokłam tylko ja. Dominik deszczu nawet nie zauważył.

Mój Dominik też nie chce niczego pić z butelki. Jak jeszcze kiedyś wypił trochę rumianku czy herbatki koperkowej (dosłownie 2-3 razy) tak teraz nic kompletnie, nawet łyka. Tylko cyc i nic innego. Za to faktycznie teraz chce cyca częściej ale czasem tylko trochę się napije i mu starcza.

Joasiab jeszcze nie próbowałam, ale w końcu muszę zacząć bo tak to nic nie chce
Madlen dziękuję za pomoc, w takim razie na razie się wstrzymam

Moja Mała odstawiła taką histerie że szok, nawet nie wiem co jej nei pasowało na szczęście zasnęła, nawet nie będę jej budzić na kąpiel

piękna pogoda dzisiaj
mały spędził dużo czasu na dworze, teraz zasypia...
pomodlę się o spokojną noc

wam życzę tego samego

o widzę, że wiecej dziewczyn ma problem z napojeniem dzidziusiów. Moja Ala tez nie chce niczego pic z butli, nawet mojego mleka. Smoczka tez nie toleruje, a kupiłam chyba 4 różne i żaden jej nie podpasował. No nic trzeba sie bedzie męczyć z wyjmowaniem cycków na wierzch.

ja kupiłam dla Ali kubeczek TT od 4m-ca, nie przyzwyczajam nawet do butelki ze smoczkiem tylko od razu chcę przejść na kubeczek, mam nadzieję że się sprawdzi.
dzieci karmione piersią nie mają potrzeby pić wody ani herbatek ale ja planuję za jakies 2 tygodnie wozić wodę w kubeczku gdyby Alusi chciało się pić, bo dziś miałam taką sytuację, że wracałam do domu i nie było żadnej ławki ani nic żeby przysiąść a mała darła się wniebogłosy i pół drogi spędziła na rękach.
może woda by załatwiła sprawę, poczekam aż skończy 3 miesiące i zobaczymy co z kubeczkiem.
poza tym u nas ok, piękna pogoda to i spacery długie a w domu bałagan.
jutro bym chciała trochę poprasować bo mi z wczoraj zostało i trochę przejrzeć moje rzeczy w szafkach, ale to by mi córka musiała z 2h pospać w domku, żebym porobiła, a jak tak ciepło to nawet jak wracamy już ze spaceru a Alusia śpi, to wolę koło domu na ławce jeszcze posiedzieć żeby była na powietrzu.
miłego wieczorku

joasienka koniecznie daj znac jak Ali spodobał się kubeczek, ja też z butką dałam sobie spokój, oglądałam kubeczki ale te co widziałam były od 6 miesiąca - będę musiała lepiej poszukać :-)

witam:)
my też rozglądamy się już za fotelikiem od 9kg bo Maciuś ostatnio ważył 7200:)
Ja nie daje wody bo karmie piersią w przewadze, narazie powoli odstawiam Maćka bo mam coraz pustsze piersi, wiec w ciągu dnia 2 lub 3 razy butle dostaje a reszta to pierś, wiec sama nie wiem czy mam wodę podawać...

Maciek jak zawsze przed 22:00 zasnął wiec ja też znikam spać to do 6tej się wyśpie:) choć ostatnio 2 razy spał aż do 8:00, on jest niesamowity:)

słodkich snów:)

reklama
Witajcie

A mój Tomcio jakiś dziwnyy, jeść nie chce :( Taki smutek ma w oczach :( Bidulek. Płakać mi się chce. idę na 10:45 do lekarza z nim bo nie podoba mi się ten jego kaszel.

Do góry