reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

Hej dziewczynki.
Dopiero wstałam, czyli idzie się domyśleć, że mam wolne dzisiaj :-)
Zaraz idę robić śniadanko.
a poza tym dzisiaj zaczynam 11 tc :-D
Idę też zapobiegać rozstępom i wsmarować wczoraj zakupiony krem

reklama
Co do opieki lekarskiej to ja chodzę państwowo do lekarza ale usg robię prywatnie - jest dużo lepiej, ostatnio byłam w gabinecie 40minut bo tak maluszek się wiercił i nie dał się zmierzyć, ale w końcu się udało =] wszystko mi pokazywali na monitorze, słyszałam serduszko, chyba ze 3 razy łezka ze wzruszenia mi poleciała :-) o mężu nie wspomnę - na początku bał się wejść a jak zobaczył gwiazdkę na monitorze to oczu nie mógł oderwać :-)

Dzień dobry :)

Ja do lekarza chodzę wyłącznie prywatnie. Mam niemiłe doświadczenia z poprzednimi ciążami, kiedy nie mogłam sobie na to pozwolić, a były różne problemy, jedno z dzieci jest nawet wcześniakiem, więc od razu teraz - kiedy już mnie na to stać - zdecydowałam... Bez kolejek, USG na każdej wizycie, można wejść z tatusiem i o wszystko zapytać. Jedynie badania prenatalne zrobiłam na NFZ, bo akurat mi przysługiwały - ale ledwo znalazłam miejsce w odpowiednim terminie, gdybym nie znalazła, to też bym zapłaciła.

Witam kochane Ciężaroweczki :-)
Znowu kilka dni mnie nie było, a tu proszę do naszego grona przybyło kilka kolejnych Mamuś:-) Serdecznie Was wszystkie witam :-)
Kurcze niby drugi trymestr a ja wymiotuję jakbym dopiero co zaszła w ciążę. I trymestr tylko mdłości, a teraz mam poranny i nie tylko (czasami całodniowy) przegląd menu;-) Wczoraj będąc na spacerze z psem złapało mnie i niestety byłam zmuszona zwymiotowac na zieloną trawkę... Jakiś straszy facet skomentował na głos, że to wstyd, aby kobieta w jasny dzień była do takiego stopnia pijana... Brakowało żeby na mnie splunął...
Nie wiem jak Wy, ale mi ciężko jest znieśc te upały, serce mi wali, skacze ciśnienie...koszmar
Poruszyłyście temat stosunku i czy sperma szkodzi dziecku... Z tego co mi na początku ciąży mowił moj ginek to sama sperma nie ma nic do rzeczy, bardziej chodzi o orgazm u kobiety w pierwszych miesiącach ciąży, ponieważ powoduje skurcze macicy, a co za tym idzie u niektorych kobiet może wywołac poronienie. Dlatego wielu lekarzy odradza stosunek w pierwszym trymestrze, a zaleca w ostatnim miesiącu.
Ciekawa jestem jak u was z wagą, moja stoi od ponad miesiąca, ale widzę, że schudły mi nogi, biodra, ramiona i twarz, a za to dosyc mocno urosł sam brzuszek. Wyglądam na 6 miesiąc ciąży.
Pozdrawiam Was kobitki

Ja jestem spod Bielska, to w sumie niedaleko :-)

Blondi - średnia z 12 miesięcy :-)
A jeśli zmienił Ci się wymiar czasu pracy, np. z połowy etatu na pełny, to bierze się podstawę wg nowego wymiaru.

A w ogóle to dzień dobry wszystkim i miłego dnia :-)
Dziękuje za poradę i odpowiedź, ja miałam pół etatu i nadal mam tylko miałam aneks na dwa miesiące na cały etat i pewnie to mi średnia poprawiło i wiadomo jak pracowałam miałam dodatkowe profity a nie tylko czysta wypłatę, więc mam teraz więcej super;-)

Opieka jest ważna - ja miałam poważne problemy ze zdrowiem,nawet do teraz jeszcze nie jestem całkiem zdrowa, więc potrzebuję lekarza, który będzie się nami interesował i dobrze opiekował.
Wolę zapłacić i odmówić sobie rarytasów, wakacji i superciuszków ciążowych - ale donosić ciążę i urodzić zdrowego Michasia:-)
To dla mnie teraz najważniejsze

Mam coś dla nas
Jak zapobiegać rozstępom w ciąży? Skuteczny sposób na rozstępy | Dla Kobiet - Wyspa Kobiet

Ja będę korzystać z tego, albo męża poproszę

Ja nie planuję raczej nic na weekend.

Dzisiaj sobie kupiłam krem zapobiegający rozstępom z firmy pharmaceris mam zamiar go rano stosować, a przy wieczornej kąpieli stosuję oliwkę w żelu z Jonsona, też fajnie nawilża. Strasznie boję się rozstępów a Wy?

Ja też się boję rozstępów,bo juz kilka mam. Ale powiem z doświadczenia (skończyłam szkołę kosmetyczną) że nie ważne jest jaki preparat stosujesz tylko jak go wcierasz. Możesz używać samej oliwki i jeżeli wciierasz go odpowiednimi ruchami (masujesz) to nie będziesz miała rozstępów. Mocny masaż możesz stosować na uda i pośladki. Piersi masuj delikatnie omijając brodawki. Ruch okrężny od mostka, w doł , pod piersiami i przy ramionach do góry. (mam nadzieję, że dobrze to określiłam). Nigdy w drógą srtonę, bo wtedy piersi nie idą do góry tylko opadają. :) Brzuszek też delikatnie ruchy okrężne dookoła pępka-jesteś w ciąży więc trzeba się z nim delikatnie obchodzić:) Pozdrawiam i życzę wytrwałości bo powiem szczerze, że mimo tego że dobrze znam teorie ciężko u mnie z praktyką ale to z lenistwa :zawstydzona/y:

Ja też się boję rozstępów,bo juz kilka mam. Ale powiem z doświadczenia (skończyłam szkołę kosmetyczną) że nie ważne jest jaki preparat stosujesz tylko jak go wcierasz. Możesz używać samej oliwki i jeżeli wciierasz go odpowiednimi ruchami (masujesz) to nie będziesz miała rozstępów. Mocny masaż możesz stosować na uda i pośladki. Piersi masuj delikatnie omijając brodawki. Ruch okrężny od mostka, w doł , pod piersiami i przy ramionach do góry. (mam nadzieję, że dobrze to określiłam). Nigdy w drógą srtonę, bo wtedy piersi nie idą do góry tylko opadają. :) Brzuszek też delikatnie ruchy okrężne dookoła pępka-jesteś w ciąży więc trzeba się z nim delikatnie obchodzić:) Pozdrawiam i życzę wytrwałości bo powiem szczerze, że mimo tego że dobrze znam teorie ciężko u mnie z praktyką ale to z lenistwa :zawstydzona/y:

O widzisz.Dziękuję Ci bardzo postaram się to robić jak najdokładniej :-)
No wiesz wieczorem się właśnie smaruję oliwką w żelu na mokrą skórę, a rano wcieram ten balsam co kupiłam i wcieram go wg tamtej instrukcji.
Myślisz , że to wystarczy?
Ten krem jest drogi więc szkoda mi go trochę stosować 2 razy dziennie, a oliwka zawsze tańsza jest :-)

Opieka jest ważna - ja miałam poważne problemy ze zdrowiem,nawet do teraz jeszcze nie jestem całkiem zdrowa, więc potrzebuję lekarza, który będzie się nami interesował i dobrze opiekował.
Wolę zapłacić i odmówić sobie rarytasów, wakacji i superciuszków ciążowych - ale donosić ciążę i urodzić zdrowego Michasia:-)
To dla mnie teraz najważniejsze

Masz 100% rację, ja rownież stwierdziłam na początku ciąży, że wolę sobie pewnych rzeczy odmowic, ale zapewnic pewną opiekę podczas ciąży i w czasie porodu. U nas się nie przelewa, ale odmowienie pewnych przyjemności sobie i Mirkowi nie było dla nas żadnym wyzwaniem ;-) Zdrowie Dziecka najważniejsze
Widzę rownież, że wybrałaś to samo imię dla swoje dziecka co i ja :-) Pełne imiona mojego synka to Michał Jan a coreczki Zuzanna Teresa (ale i tak najważniejsze, aby urodziło się zdrowe).
Całusy

reklama
Jejka, u nas jest jeden wielki ukrop :szok::wściekła/y: Nie ma czym oddychać, ani grama wiatru :no: My musimy jeszcze się do końca wykurować, więc nawet nie możemy jechać nad jezioro się wykąpać :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Z dzieckiem nawet nie idzie wyjść na spacer, bo pot leje się po czterech literach :baffled: Dziś termometr pokazuje nam w słońcu 54 st.C :szok::szok::szok::szok::szok::szok:

Joasiab, jak masz nawet lekkie plamienia to musisz się oszczędzać. Na pewno nie wolno ci dźwigać i wskazane jest leżenie. Ja zawsze wolę dmuchać na zimne i poszłabym do gina sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Uważaj na siebie.

Julka Wymiary dziecka powinnaś mieć wpisane w kartę ciąży. To są oznaczenia CRL, NT itp. W karcie powinnaś też mieć zapisane jakie jest tentno dziecka :tak: Wiem, że to nie zastąpi ci zdjęcia z USG, ale lepsze to niż nic ;-) Ja też jak na razie nie mam żadnego zdjęcia, ale doczytałam się jaka duża jest moja fasolinka :tak:;-)

Ribi, pod koniec czerwca byłam w Poznaniu w H&M (u nas nie ma) i tam mieli rewelacyjną promocję na ciuchy ciążowe. Kupiłam sobie lniane spodnie z ciążowym pasem za raptem 40 zł :tak::-D:-D:-D, były też dżinsy za 30 zł, ale niestety nie było mojego rozmiaru :baffled: Bluzki ciążowe też były za ok 15 zł, ale mnie żadna nie przypadła do gustu. Z tego co rozmawiałam z ekspedientką to mówiła, że kolejna taka przecena będzie w grudniu ;-)
Ja swoich spodni jeszcze nie noszę, bo mieszczę się w swoje stare ciuchy ;-)

Claudia4you, ten pas ciążowy jest rewelacyjny :tak:;-) Może jak będę większa to kupię sobie coś takiego ;-)
http://moda.allegro.pl/item1096939803_zabawny_pas_ciazowy_super_baby_14_kolorow.html

Do góry