reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

Nulini - fajnie, że w domku i jeszcze bardziej fajnie, że brzuszek śpi, a nie wrzeszczy ;-) :-D

A moja mama właśnie po raz kolejny podarowała mi życie... zadzwoniła zapytać, czy czegoś nie potrzebuję, a jak zbolałym głosem odpowiedziałam, że owszem, dyżurnej apteki - od razu wsiadła w auto i jedzie :-)
Chyba zjem całe opakowanie tych czopków, jak już mi tu z nimi dojedzie :-D :-D :-D
Sama świadomość, że je będę miała, już mi pomogła :-)

reklama
Nulini super , ze juz w domku :)

giovanessa to mama Ci z nieba spadla hehehe Fajnie, ze juz wiezie te czopki :)

A Ariska dalej sie nie odzywa,patrzylam, ze ostatni raz w nocy sie logowala, moze faktycznie juz cos sie dzieje i wreszcie rodzi :-D

dziękuje za zainteresowanie dziewczyny :) fajnie że ktoś sie interesuje takim żuczkiem jak ja hehe ;) nie mam siły siedzieć przy kompie bo mała mi nie daje i w każdej pozycji niewygodnie.

Dziś biorę mojego na mega długi spacer a potem do wyrka i może coś to da :D:D

Idę na obiadek miłego dzionka i święta 3 króli :)

dziękuje za zainteresowanie dziewczyny :) fajnie że ktoś sie interesuje takim żuczkiem jak ja hehe ;) nie mam siły siedzieć przy kompie bo mała mi nie daje i w każdej pozycji niewygodnie.

Dziś biorę mojego na mega długi spacer a potem do wyrka i może coś to da :D:D

Idę na obiadek miłego dzionka i święta 3 króli :)

No to dzisiaj nie siedź z nami tylko molestuj męża :-)
a potem daj znać czy działa
niby pozycja od tyłu pomaga, ale to pewnie tylko gadanie

Nulini super że już w domciu, a my tu czekamy i czekamy aż coś się u nas zacznie konkretnie dziać i nic:wściekła/y: Sex nie działa, olejek tylko na Ciebie tu podziałał, bo Ariska miała tylko po nim sr...kę:-D No chyba że coś się dopiero teraz rozkręciło bo się nie oddzywa. A gdzie w ogóle się kupuje ten olejek? W aptece? Nie wiem czy bym się odważyła to wypić, ale pytam tak na wszelki wypadek.
giovanessa tylko sie rzeczywiście nie pomyl z tymi czopkami i z drugiej strony zaaplikuj :-D:-D:-D

Kolejna megawyczekiwana dzidzia na styczniówkach, a mamusia się zainteresowaniem dziwi ;-) Działaj, Ariska, działaj :-)

Madlen
- no, spadła mi z nieba, żebyś wiedziała, bo miałam do wieczora czekać... a mogę siedzieć tylko w jednej pozycji i tak sobie właśnie siedzę, chodzenie, stanie, leżenie i inne takie ekscesy zdecydowanie odpadają... a na obiad tylko rosół z makaronem będzie, bo wszystko poza tym wymaga stania przy garach... :-D

Gogi - mam nadzieję, że się z rozpędu i radości nie pomylę ;-)

ariska jesteś a już myślałam;ppp
nulini ale fajnie masz że maluszek spokojny:) pozazdrościć:)
to znalazłam na innym forum o przyśpieszeniu porodu:
Pewne ziola i olejki maja zdolnosc tonowania miesni przed porodem. Oto kilka z nich:

galka muszkatolowa - kobiety w Malezji bardzo czesto dodaja ja do posilkow podczas ciazy
Mozna ja dodawac do potraw badz do olejku do masazu. Oto jego sklad:

Olejek do masazu
3 krople olejku z galki muszkatolowej
2 krople olejku z szalwi
1 kropla olejku z kwiatu pomaranczy
4-5 lyzek olejku migdalowego
Masaz jest zalecany na ok 3 tyg przed planowanym rozwiazaniem

Lisc malin- herbatka z lisci malin ma takie same wlasciwosci jak powyzej. Dodatkowo moze rowniez zastartowac
porod jesli jest to w okolicy potencjalnego rozwiazania i organizm kobiety jest gotowy na ten fakt.
herbatka z lisci malin
3 lyzki suszonych lisci malin
1/2 litra wody
zagotowac-ok 3 min. Zostawic pod przykryciem. Pic 3 razy dziennie z
dodatkiem miodu (dowolnie). herbatka jest wskazana ok 4 tyg.
przed terminem (choc istnieja na ten temat `rozne szkoly`. Niektore zalecaja nawet
stosowanie przez caly okres ciazy a inne od 32go tyg niepatologicznej ciazy
Uwaga: Mozna rowniez stosowac tabletki z lisci malin

UWAGA - pojawila sie informacja, ze procz wywolania porodu, herbatka moze tez spowodowac krwawienia...

masaz krocza- powinno sie go rozpoczac na co najmniej 1-2 miesiace przed terminem porodu. Ma on na celu
uelastycznienie odcinka miedzy pochwa a odbytem,ktory podczac porodu szczegolnie narazony
jest na pekniecia. Ponizsza procedura pomoze rowniez uniknac naciecia krocza(epizjotomii) i
przykrych odczuc zwiazanych z gojeniem sie szwow.

Olejek do masazu krocza
1/4 olejku z kielkow pszenicy
3/4 olejku migdalowego
2 kapsulki wit E
Dobrze wymieszac. Masowac 1-2 razy dziennie(najlepiej po kapieli). W pozycji w
przysiadzie, uzywajac odrobiny olejku,masujemy krocze w nastepujacy sposob-chwytamy blone
pomiedzy pochwa a odbytem miedzy kciuk a palec wskazujacy-masujemy lekko rozciagajac

Wapn i magnez-dodatkowa dawka tuz przed porodem i juz w trakcie zmniejszy bol
poprzez oddzialywanie na miesnie
Arnika-przyjmowana przed porodem, w trakcie i tuz po przyspieszy gojenie sie.Wiecej na ten temat

Naturalne metody wywolania porodu:

Przed odwolaniem sie do tego typu metod nalezy pamietac o kilku rzeczach. Przede wszystkim nalezy je zastosowac idealnie w okolicy terminu porodu, gdy to istnieje duze prawdopodobienstwo, ze wydarzenia potocza sie zgodnie z planem i dziecko nie urodzi sie przedwczesnie.

W sytuacji gdy istnieje zagrozenie zastosowania sztucznych metod indukcji (z pewnoscia nie bez negatywnego wplywu na zdrowie matki i dziecka jak tez na przebieg porodu) tego typu metody moga sie okazac zbawienne i zadzialac zanim zostanie podana oksytocyna. Warto z pewnoscia rozpatrzec wszystkie za i przeciw naturalnego i sztucznego wywolywania porodu i zapoznac sie ze szczegolami.

szalwia- jest to olejek,ktory moze spowodowac bardzo silne skurcze. Mozna go stosowac do masazu :

Olejek do masazu
10-15 kropel olejku szalwii
1 kieliszek olejku migdalowego
Dokladnie wymieszac. Masowac tak dlugo jak wygodnie.

wiesiolek- najczesciej dostepny w kapsulkach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia szyjki macicy co sprawi,ze porod
bedzie postepowal szybciej. Nalepiej brac max. 5 kapsulek dziennie od 38-go tygodnia ciazy.
Czasem polozne zalecaja stosowanie wiesiolka dopochwowo

liscie malin -herbatka z lisci malin dziala stymulujaco i sprawia,ze sam porod postepuje szybciej

UWAGA - jak powyzej, moze spowodowac krwawienia.

olej rycynowy - moze nie najprzyjemniejszy ale skuteczny (przynajmniej w moim przypadku) sposob
wywolania porodu . Oto kilka sposobow na `przelkniecie` tego specyfiku:

1) 3/4 szkl soku pomaranczowego lub napoju imbirowego
1/4 szkl oleju rycynowego
Wymieszac dobrze i wypic natychmiast

2) 1/4 szklanki oleju rycynowego.
mieta lub sok do popicia

spacery -jak rowniez wchodzenie po schodach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia(jesli porod sie nie zaczal)
Jesli juz przyszly skurcze,wowczas przyspiesza cala akcje

akupresura- punkty znajduja sie w kilku miejscach.
***na czubkach kciuka i palca wskazujacego-powinno zabolec przy ucisku. Uciskaj do
momentu uzyskania skurczu. Przerwij na chwile. Gdy skurcz ustapi zacznij ponownie
***w okolicy wewnetrznej kostki-4 szerokosci palcow w gore od kostki-punkt przy ucisku powinien
zabolec. Postepuj jak z punktami na dloni.

stymulacja sutkow - bardzo efektywny sposob wywolywania skurczow. 15 minut po kazdej stronie przez godzine.
Ogolem 3 godz/dziennie

Seks- jeszcze bardziej efektywny sposob. Obecnosc spermy powoduje rozwarcie, natomiast orgazm wywola skurcze
W moim przypadku zadzialalo perfekcyjnie 3 razy (za czwartym nie probowalismy-olej rycynowy byl szybszy

Ostre curry - rowniez wywoluje skurcze-najlepiej dziala w okolicy terminu porodu

Wertepy - przejazdzka po wertepach rowniez moze sie przyczynic do wywolania porodu -w wyniku wibracji

chlodna kapiel - zimna woda moze spowodowac dosc silne skurcze

Olejek rozany -kapiel z dodatkiem paru kropel olejku rozanego

reklama
A Ja sie wyspalam jak polozylam sie po 8 wstalam teraz po 12.Fajnie macie ze macie swieto u nas dzien jak codzien maly w przedszkolu maz do pracy na 16 do 1.Ale kupil mi dzisiaj paczka mniam bo to wszystko przez Was ze wczoraj tyle slodyczy jadlyscie i Ja tez chcialam :)Ale byl pyszny idealny no czego chciec od zycia wiecej :) No to teraz uciekam zupe robic bo u nas 13 a ja musze po 14 wyjsc malego odebrac wczoraj ledwo po niego doszlam bo jak na zlosc mam przedszkole pod gorke i jeszcze nigdy mi sie tak ciezko nie szlo.Pierwszy raz szlo mi sie tak jak Wy to piszecie jak pingwin :)Odezwe sie pozniej a w sprawie kolegi jeszcze nic nie wiem ale czekam cierpliwie.Mam 16 dni wiec mam nadzieje ze zdarzy :)

Do góry