reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczen 2011

reklama
przy skurczach wlasnie napierd... doslownie! bo sie poryczalam kilka razy.. z kregoslupa idzie w podbrzusze.. wlasnie sie hustam na podkladzie i zdecydowanie slabsze sa- tzn mniej bola ale sa juz co 4min nawet... kurde.. nic nie spalam.. szkoda ze wody nie odeszly.. dobra..

ide sie myc i czesac, spakowac do konca torbe.. 3majcie kciukasy..
blondi 3mam za ciebie kciuki.. ale beka jak we 2 wyladujemy:)

powodzenia Klaudoos!!!
- mi jakoś rzadziej występują co 8 min teraz, i trwaja 30sek, czekam dalej!

Znalazlam na necie:
Kiedy do szpitala?

Kobiety, które rodzą po raz pierwszy, zwykle bardzo się denerwują i przyjeżdżają za wcześnie. Położne radzą, by przyjechać wtedy, gdy regularne skurcze pojawiają się co 4–5 minut przez co najmniej godzinę i trwają od 45 do 60 sekund. Pewną wskazówką może być rada, że do szpitala trzeba się wybrać wtedy, gdy skurcze stają się na tyle silne, że w ich trakcie nie będziesz w stanie rozmawiać. Gdy nie jesteś pewna, czy to skurcze porodowe, czy przepowiadające – możesz zrobić prosty test: spraw sobie kąpiel w ciepłej wodzie. Jeśli po takiej kąpieli skurcze osłabną, to znaczy, że nie jest to jeszcze poród, jeśli natomiast nasilą się – wszystko stanie się jasne. Skurcze są odczuwane jako bóle brzucha i podbrzusza. Mogą też pojawić się dolegliwości pleców w okolicy krzyżowej, które prawdopodobnie będą się nasilały wraz z postępem porodu.
Na pewno sygnałem, że pora jechać na porodówkę, jest odejście w tym czasie wód płodowych. Poczujesz to jako nagłe wypłynięcie z pochwy ciepłego, wodnistego płynu. Jeśli wody odchodzą podczas regularnych skurczów –dziecko urodzi się zapewne w ciągu 24 godzin.
Co innego, gdy pęknięcie pęcherza płodowego nastąpi wcześniej, zanim rozpocznie się akcja skurczowa – to jeszcze wcale nie musi oznaczać szybkiego porodu (decyzja, czy go wywoływać, należy do lekarza). Przedwczesne odejście wód zdarza się w 8–10 proc. porodów, w ogromnej większości dzieje się to dopiero w fazie zaawansowanej, dlatego nie trzeba wyolbrzymiać obaw, że może ci się to zdarzyć nagle i w miejscu publicznym – to mało prawdopodobne.
Uwaga: jeśli jednak wody płodowe odeszły i mają podejrzany kolor (zielonkawy, brązowawy, żółtawy), jedź do szpitala jak najszybciej, bo wymaga to konsultacji lekarza!

---------------
i znów skurcze co 5 min.....

Ostatnia edycja:
witam, zaczyna się coś dziać

klaudoos, Martus trzymajcie się -dużo siły

Może i na laptopa bym nie miała siły, ale żeby do Was zajrzeć i napisać ,że żyję to tak :tak:

idę jeszcze leżeć z moim chociaż już nie zasnę

No i czekam na wieści od dziewczyn

czesc mamcie!

jakie newsy :-D moze wreszcie bedzie Szymonek klaudoosa na swiecie jeszcze w starym roku:-)
i martus tez na porodówie:-)
blondi - a jak u ciebie?

ja znów zmagałam się wczoraj z wieczornymi skurczami przepowiadajacymi:/ do polnocy mnie meczyly i myslalam ze oszaleje... ale taki urok... mam nadzieje ze macica juz jest na tyle wytrenowana ze nie bedzie mnie za bardzo bolec przy porodzie :-D (wiecie... łudzę się...)

claudia - a jak twoje przeziebienie? bo powiem ci ze ja od wczoraj rana nie kaszlnelam ani razu i katar nie leci... tylko musze co jakis czas wydmuchiwac jeszcze nos... moze zdecydujesz sie na moj syrop? ja pilam Stodal i mysle ze on w polaczeniu z mascia rozgrzewajaca na noc dal efekt. syrop pilam chyba z 5 razy dziennie.... na katar bralam krople Euphorbium a pod nos smaruje caly czas masc majerankowa (koszt 3 zł)... to sa specyfiki zalecane przez mojego wujka... i odpukac pomogly...

Cały czas mam skurcze już ósmą godzinę, ale jakoś nie spieszno mi do szpitala, boje się też żeby nie jechać za późno... ach
wydaje mi się że jak się utrzymują skurcze i ból jest obecny przy nich to raczej zaczyna sie akcja, ale czemu ten kręgosłup przy tym tak boli?

Klaudoos,
wykąpna, jak bóle utrzymują się, powodzenia i daj znać:-)

blondi - u nas na sr mowili ze czesto sa bole krzyzowo-miesiaczkowe przy porodzie i dzieki temu mozna je odroznic od przepowiadajacych... skoro boli cie kregoslup przy nich to moze akuratnie cos sie rozkreca?! ja mialam jeden dzien przez 11 godzin takie bole ze skurczami ale przeszlo... choc z bolu juz plakalam momentami...

reklama
a widzisz czyli to mogą być tylko bóle przepowiadające i tego się obawiam... dlatego tak opóźniam wyjazd:-(

dokładnie w zeszłą środę tak mi się zdarzyło... a czekałam tylko na odpłyniecie wód płodowych albo na jakąś krew czy coś takiego... wtedy bym od razu jechała na IP... a tak brałam chyba z 5 razy kapiel i czekałam na rozwój wydarzeń... ale przeszło...

Do góry