reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

a do skarbówki trzeba jakiś wniosek składać i gdzie to się załatwia u nich? Płatne to jest? bo nawet nie wiem czy się łapiemy na rodzinne.
O ile się nie mylę, zaświadczenie z urzędu skarbowego o dochodach do zasiłków rodzinnych jest wydawane bezpłatnie. A jeśli coś się zmieniło, to kosztuje to najwyżej 17 zł, bo taka jest urzędowa opłata za wydanie zaświadczenia.
W skarbówce pewnie mają gotowy druczek do wypełnienia wniosku, najlepiej iść i wypełnić na miejscu. Na takie zaświadczenie czeka się oficjalnie do 7 dni - ale z doświadczenia wiem, że czasem udaje się uśmiechem załatwić wcześniej ;-)

reklama
biała - znalazłam coś takiego "Od nowego roku także tatusiowie otrzymają prawo do płatnej przerwy w pracy zawodowej, którą będą mogli poświecić swoim dzieciom. Prawo do urlopu i zasiłku za ten okres będzie odrębne od praw matek oraz niezależne od ewentualnego korzystania z podstawowego i dodatkowego zasiłku macierzyńskiego.
Urlop tacierzyński będzie przysługiwał wszystkim osobom, które są objęte ubezpieczeniem chorobowym, nie tylko pracownikom. Prawo do zasiłku nabędą więc tak zleceniobiorcy, jak i pracownicy, czy przedsiębiorcy. Ważne więc będzie, czy ojciec jest ubezpieczony, a rzeczą wtórną pozostanie z jakiego tytułu.
Wymiar urlopu ojcowskiego i zasiłku za ten okres będzie wynosił odpowiednio:
  • od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011r. – 1 tydzień,
  • od 1 stycznia 2012 r. – 2 tygodnie."

................
Malta - z tego co wiem dostajesz 3 odpisy aktu urodzenia odrazu, i płacisz tylko 5zł za znaczek skarbowy. A do becikowego i zasiłku to nie wiem ale wydaje mi się ze powinni mieć do wglądu i zrobić sobie ksero. A masz już zaświadczenie od ginekologa o odbytej wizycie do becikowego? bo nie wiem czy teraz się pytać czy dopiero po porodzie

Nie mam jeszcze zaswiadczenia, chociaz moglam juz wlasciwie wziasc bo bylam u niego az 2 azy w tym tygodniu, gapa ze mnie:szok:

Ale dziewczyny dopiero co wspominaly cos na ten temat, ze podobno juz nie trzeba tego zaswiadczenia??? Nie wiem, na pewno nam powiedza jak bedziemy brały wnioski.

Co do Twojego snu ariska, to usmialam sie- zwlaszcza z tego ustawienia bobasow jak w wojsku....:-D

giovannessa- ostatnio (w październiku)załatwiałam rodzinne na mojego starszego syna, bo okres zasilkowy na rodzinne jest teraz od listopada danego roku do konca pażdziernika nastepnego roku, i za takie zaswiadczenie z US nic nie placilam.

W MOPSie otrzymalam gotowy druczek z wnioskiem o wydanie zasw o dochodach za rok 2009. Wypelnilam, wyslalam i przyslali po okolo 2 tyg. Nic nie placilam.

Natomiast jak biore jakies zaswiadczenie od nich , z US, do innych spraw, np zwiazanych z moja DG to wlasnie placilam 17zł.

Ostatnia edycja:
biała - znalazłam coś takiego "Od nowego roku także tatusiowie otrzymają prawo do płatnej przerwy w pracy zawodowej, którą będą mogli poświecić swoim dzieciom. Prawo do urlopu i zasiłku za ten okres będzie odrębne od praw matek oraz niezależne od ewentualnego korzystania z podstawowego i dodatkowego zasiłku macierzyńskiego.
Urlop tacierzyński będzie przysługiwał wszystkim osobom, które są objęte ubezpieczeniem chorobowym, nie tylko pracownikom. Prawo do zasiłku nabędą więc tak zleceniobiorcy, jak i pracownicy, czy przedsiębiorcy. Ważne więc będzie, czy ojciec jest ubezpieczony, a rzeczą wtórną pozostanie z jakiego tytułu.
Wymiar urlopu ojcowskiego i zasiłku za ten okres będzie wynosił odpowiednio:

• od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011r. – 1 tydzień,
  • od 1 stycznia 2012 r. – 2 tygodnie."
To ja dodam tylko, że tatuś prowadzący działalność musi opłacać składki na ubezpieczenie chorobowe (bo jest dobrowolne i nie wszyscy je płacą) i nie mieć zaległości w opłacaniu składek ;-)

Witajcie!!:-)

Od wczoraj dużo naklikałyście, więc idę czytać żeby być w temacie..

Ja po zakupach, mąż w pracy, zupka się grzeję więc mam chwilę:-D..
Po południu miała kumpela do mnie wpaść, ale nie wiem czy w taką pogodę dojedzie.. - musi korzystać z komunikacji miejskiej:baffled:

moniaivoy - z tym drugim tygodniem dobrze piszesz ale zaznacze tylko tyle że trzeba wybrać ten urlop w całości więc nie wiem czy jakiś tatuś wytrwa cały rok czekając na to by wybrać 2 tygodnie a nie tydzień :)

Ariska- czyli ojcowie nie moga teraz wykorzystać 1 tygodnia, a w styczniu 2? Bo w sumie, jesli ma byc ciągłość, no to bez sensu...

Klaudoss - 1. PESEL w niektórych miejscach po złożeniu papierów można uzuskać telefonicznie
2. Tu trzeba się dowiadywać jak w szpitalach jest bo u mnie np. książeczke szczepień odrazu wysyłają do wybranej przychodni
5. Nie potrzebne jest już zaświadczenie o odbyciu wizyty lekarskiej przed 10 tygodniem. Przepis ten jest zawieszony narazie i potrzebujemy tylko zaświadczenie od lekarza lub położnej o odbyciu 1 wizyty.

No tak jak pisałam wczesniej, u Nas też książeczkę szczepień szpital wysyła, wszędzie pewnie będą róznice w zalezności od regionu, więc każda w Was u sibie musi pytać, w szpitalu po urodzeniu pielęgniarki i połozne nawpewno nam o wszystkim powiedzą, u Nas np trzeba powiadomic połozną, same nie przychodzą, bo ustawa sie zmieniła jeszcze 2 lata temu szpital informował połozną , że urodziło się dziecko i połozna szła, a teraz połozne mozna wybierać z różnych przychodni i dlatego sami musimy powiadomić lekarza pierwszego kontaktu a on powiadomi połozną, a jak mamy kontakt z połozna to do niej dzwonimy i tyle:-)

u nas na południu jest trochę inaczej, bo w szpitalu podaje się nazwisko pediatry, albo przynajmniej przychodnie, i oni sami wysyłają karte szczepień itd
Nie martwcie się na zapas, kazdy będzie nam przypominal juz w szpitalu beda nam mówić kiedy mam sie zgłosić i gdzie, jakie szczepionki i kiedy itp, także w różnych rejonach jest różnie...

Becikowe, maja zabrać, ale kiedy to nie wiem, podobno, PO uważa że dużo dzieci się już rodzi więc nie potrzebne już, a było przyznanane bo mało dzieci się rodziło... ach dość, ze gów,,,, dadzą to jeszcze zabierają:-(

Dokładnie tak, jak mówi Blondi, mówili nam na SR. Nawet uczulali, żeby idąc do porodu mieć już wybrana przychodnie, do której będą mogli przesłać kartę szczepień, bo do ręki nikomu nie wydadzą.

Co do becikowego, to proponuję sprawdzić na stronach internetowych waszych urzędów miast lub gmin, bo na naszej jest opisana cała procedura.

Ostatnia edycja:
reklama
martusia,b_iala on nam proponował , że zrobi tą ścianę, ale mój uznał że lepiej sobie to zrobić samemu

właśnie zdzieraliśmy tapetę a dziury zostały zagruntowane, a kawałek ściany pomalujemy na biało - tam akurat będzie stała kanapa, więc połowę tego zasłoni
i są to żadne koszty, więc nie podaruje nam 900zł jakie płacimy co miesiąc

gdynianka - to trzeba kupić o jeden prezent więcej pod choinkę ;-)

nie pokazywałam się bo pomagałam właśnie mojemu tapetę zdzierać, teraz też uciekam patrzeć co on tam robi z tą ścianą - nie na daremno skończyłam BUDOWLANKĘ

Do góry