reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

Cześć :-)

Dziewczyny, nie chciałabym wprowadzić nikogo w błąd, ale o ile dobrze pamiętam, to w USC dostaniecie od razu 3 odpisy skrócone aktu urodzenia i na jednym z nich jest nawet pieczątka "do zasiłku macierzyńskiego" czy jakoś tak. Ale nie pamiętam, bo ostatnio taki odpis widziałam w okolicach czerwca :-)
A dodatkowo - coś mi się wydaje, że zawieszono chwilowo obowiązek dostarczania do becikowego zaświadczenia o opiece medycznej od 10 tygodnia, ma być tylko ogólne, że w ogóle było się pod opieką lekarza.
Ale powtarzam - nie wiem, czy to pewne info, bo w ogóle się do tej pory jakoś dokładniej nie interesowałam :-)

A nas wczoraj mały porządnie przestraszył - przez 4 godziny miałam skurcze mniej więcej co 20 minut. Nie bolało bardzo, ale jednak bardziej niż normalnie. Ale wlazłam pod prysznic i przeszło. Reakcja tatusia - no, to mogę sobie już to piwko wypić? :-) Biedaczek, czekał prawie do północy :-)

No i jak do tej pory nie narzekałam na żadne dolegliwości, czym byłam nawet zdziwiona - tak mi się od wczoraj zaczęło... Najpierw te skurcze, potem w środku nocy pobudka ze skurczem obu łydek, rano to samo... Czyli faktycznie zbliżamy się powoli do mety :-)

Miłego dnia Wam życzę, bez zbędnych "atrakcji" ;-)

reklama
najlepiej zadzwonić albo się przejść..i zapytać jakie dokumenty są potrzebne aby nie latać,ja pamiętam ze dzwoniłam...a słyszałam ze becikowe ma byćdo końca grudia...ale tez nie wiem co Ci nasi rządzący wymyslili,czy to przejdzie czy zostanie,jedna wielka niewiadoma.

martusia29 co Ty opowiadasz i straszysz?????:-(

Ustawa jest ustawą i gdyby ją znieśli czy wprowadzili jakies nowosci to na pewno opinia publiczna w tym temacie nie milczałaby i byłoby głosno

Bo co prawda to nie olbrzyyyyyyyymie pieniądze ale tysiąc to zawsze coś:-)
Zwłaszcza jak sie takie grosze zasilku rodzinnego na dziecko dostaje- coś ok 50 zl/ na mies, na początek i to tez nie wszyscy:wściekła/y:
:-)

Ustawa jest ustawą i gdyby ją znieśli czy wprowadzili jakies nowosci to na pewno opinia publiczna w tym temacie nie milczałaby i byłoby głosno
Są plany, żeby znieść becikowe, tak samo jak ulgi prorodzinne w podatku dochodowym, ale w razie pogłębienia się kryzysu gospodarczego - więc miejmy nadzieję, że tylko na głupim gadaniu się skończy :-)

Spokojnie, tak od razu nie zabiorą becikowego i tej ulgi podatkowej, jesli nawet wchodziły jakies zmiany to przeważnie obejmowały kobiety które dopiero zachodzić miały w ciążę a nie te które juz na finiszu. Zdążymy wszystkie należące się nam świadczenia odebrać.

Są plany, żeby znieść becikowe, tak samo jak ulgi prorodzinne w podatku dochodowym, ale w razie pogłębienia się kryzysu gospodarczego - więc miejmy nadzieję, że tylko na głupim gadaniu się skończy :-)

Tak, tak są plany ale z dnia na dzień nie moga wprowadzic nowej ustawy:-)

Najpierw musi "ktos" złożyc taki wniosek a potem przejsc przez głosowanie sejmowe i podpisac prezydent a więc droga daleka:-)...a do tego czasu to my juz raczej urodzimy i becikowe odbierzemy:-)

W przyszłym roku ulga podatkowa na pewno będzie, bo wszelkie zmiany w podatkach dochodowych muszą być uchwalone do 30 listopada. Tym się nie martwcie :-)

A jeśli będą zmiany w becikowym, to na pewno będą musiały być jakieś przepisy przejściowe, bo prawo nie może działać wstecz - tak jak mówi Tonia :-)

Witam się :-)

u nas na południu jest trochę inaczej, bo w szpitalu podaje się nazwisko pediatry, albo przynajmniej przychodnie, i oni sami wysyłają karte szczepień itd
Nie martwcie się na zapas, kazdy będzie nam przypominal juz w szpitalu beda nam mówić kiedy mam sie zgłosić i gdzie, jakie szczepionki i kiedy itp, także w różnych rejonach jest różnie...

Becikowe, maja zabrać, ale kiedy to nie wiem, podobno, PO uważa że dużo dzieci się już rodzi więc nie potrzebne już, a było przyznanane bo mało dzieci się rodziło... ach dość, ze gów,,,, dadzą to jeszcze zabierają:-(

Idę jakieś ciacho zjeść :p

reklama
Do góry