reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

joasiab - mi też się zdarza ból okresowy, ale on trwa kilka chwil i puszcza (wystepuje 1-2 razy dziennie od około tygodnia). Jeżeli cię twój ból niepokoi to dzwoń - takie nasze prawo. Lepiej raz za dużo zadzwonić niż raz za mało...

reklama
joasiab wypoczywaj duzo i przede wszystkim obserwuj czy bol ustepuje czy nie. Kazda z nas inaczej przechodzi ciaze i rozne mamy dolegliwosci. A do lekarza mozesz zadzwonic, lepiej zawsze zapytac.
Ja takich boli w ciazy nigdy nie mialam , teraz tez nie mam i pewnie gdyby mnie bolal brzuch to zadzwonilabym do lekarza.

Czesc dziewczyny!
i ja dzisiaj musze troche ponarzekac:) znowu nieprzespana noc.. rano czuje sie zmeczona i niewyspana a zasnac nie moge. Zaraz sie poloze na troche to moze chociaz z godzinke uda mi sie zlapac drzemke. Musze tylko pranie wywiesic:)
Mimblusia ja raczej poszlabym do tego dokladniejszego lekarza. A ze malo mowi.. to trudno.. najwyzej pytaj ;)
Joasiab - tez proponuje nospe i odpoczynek a jak nie przejdzie to dzwon do lekarza.

Ide po herbatke i wskakuje z ksiazka pod koc. Trzymajcie sie zdrowo!

giovanesa- Ty kochana sie orientujesz w tych kadrach! jesli nal4 bylam od konca kwietnia to srednia do macierzynskiego jak beda mi liczyc? od kiedy do kiedy? i czy np jesli srednia wyjdzie mi powiedzmy 2500 brutto czyli ok 1800 na reke to tyle beda wyplacac czy mniej bo cos tam beda odliczac? aha i czy jak jestem na macierzynskim to zbieraja mi sie dni urlopu czy na macierzynskim nie obowiazuje? z gory dzieki
Miesiące, w których się było cały czas na chorobowym nie wchodzą do podstawy wymiaru zasiłku - a jak chorobowe trwało krócej niż pół miesiąca, to jakoś się to tam zaokrągla w górę - ale tak dokładnie to Ci nie powiem, bo ja tak naprawdę w tych zasiłkach nie siedzę, do mnie "należy" jedynie dostarczanie zwolnień do ZUS, a w naliczaniu są takie różne haczyki, że nie wszystko wiem :-)
Jak średnie wynagrodzenie brutto wychodzi 2500, to od tego odejmuje się 13,71% zapłaconych składek społecznych i dopiero od tej podstawy liczy się zasiłek. Czyli 2500 - 13,71% = 2157,25.
Wychodziłoby mniej więcej 2157 - 18% podatku dochodowego = 1768,74.
Ale to takie wyliczenia "na oko" ;-)

Przy macierzyńskim urlop wypoczynkowy "leci" normalnie. Obniża się urlop za dany rok dopiero przy wychowawczym - czyli np. jak ktoś ma 26 dni urlopu i wraca z wychowawczego w maju, to do końca roku przysługuje mu 26:12=2,17 x 8 miesięcy= 17,36 - czyli 18 dni urlopu wypoczynkowego - bo dni urlopu zaokrągla się zawsze w górę :-)

Hej mamuski
Ja jestem po wizycie. Z mala wszystko dobrze,ale moja szyjka jest miekka i lekarz kazal mi duzo lezec i odpoczywac. Zadnego sprzatania! Mam sie oszczedzac. Po powrocie z przychodni padlam ze zmeczenia na lozko i wstac nie moge. Ledwo chodze mimo ze brzuch nie jest taki duzy,ale ciagnie mnie jakos tak dziwnie. Kochane pocztam Was pozniej, jak nabiore troche werwy.

czesc dziewczyny:-)
ja znowu sama w domku, męzus do pracy na 14 a ja w domku. o 18 przejezdza do mnie mama i sporo rzeczy od swojej siotry dla mnie i dla dzidziusia:-D hurra:-)
jakis kosz, ktory wkłada sie do lozeczka i moze byc do 6 miesiaca dla dzidzi:-)
wyparzacz do smoczków i do butelek:-)
jakieś ubranka i zabawki dla maluszka:-) juz sie nie moge doczekac jak to wszytsko zobacze:-)

ja tez mam tak jak Wy. Ciagle jestem zmeczona....po nocy jestem tak zmeczona jkabym na jakiejs imprezie byla. plecy bola, boki brzucha bola....porazka....jak leze zle jak siedze zle jak chodze tez zle. Juz nie wiem co robic ze sobą. Dobrze ze to normalne bo widze ze Wy tez tak macie.

Ja jutro zaczynam 33 tydzien:-) coraz bliżej spotkania z maluszkiem:-)

a własnie o tym trzęsieniu po porodzie tez slyszalam, ze niektore kobitki tak maja...ale to pewnie adrenalina, kobieta pewnie sie poci, potem ten pot chlodzi i taki efekt...dobrze, że to tez nie jest jakims zlym objawem:-)
z tym marudzeniem dziewczyny to nie chciałam nikogo obrazić,ale tak jest że raczej wszystkie mają jakieś dolegliwości. Tak jak pisałam myślałam, że mnie to ominie,bo ja taka ruchliwa jestem....a tutaj jak na złość....ale to ciąża poprostu:)

oj ja ciagle marudzę jak stara babulinka:-) ale naparwdę ciagle cos mi jest i teraz rozumiem stwierdzenie ze kobiecie w ciazy nie dogodzisz, kiedy smyslalam ze to tylko zartem sie tak mowi teraz wiem ze to ma sens;-)

Dziewczyny boli mnie brzuch tak jakby na okres. Czy myślicie, że to cos poważnego. Nie wiem czy dzwonić do gina aby nie pomyślał, że jakaś panikara jestem :(

takie bole to sa podobno te braxtona-hicksa (nie wiem czy dobrze napisalam) wieć zupelnie normalne na naszym etapie ciazy.

cześć dziewoczki :-)
dawno mnie tu nie było. naskrobałyście tyle że chyba ze 3 godz. będę czytać. zanim nadrobię lekturę chcę was poprosić o radę w międzyczasie. w przyszłym tyg. muszę się umówić na usg bo to będzie już 32tydz. i nie wiem do kogo. dziwny dylemat hihi wiem wiem, ale kwestia polega na tym, że w przychodni do której chodzę jest dobry sprzęt i kilku dobrych specjalistów.
na pierwsze usg poszłam do polecanej babeczki która wszystko zbadała co potrzeba ale była bardzo małomówna, tzn wyglądało to tak: cisza 3 min. potem komentarz "brak rozszczepu podniebienia", następne 4 min ciszy " czaszka prawidłowo wykształcona" itp itd. bardzo dokładnie za to i długo mogłam sobie pooglądać dzidzię na ekranie w 2d i 3d bo mam w cenie wizyty oba typy.
na drugie usg moja lekarka poleciła mi iść do faceta bo on się zna dokładnie na budowie serca u płodu i ten gość gadał bez przerwy prawie, wszystko wyjaśniał co widzi i kontakt z nim był o niebo lepszy ale gdybym go nie poprosiła to na 3d by w ogóle nie przełączył. a jak to zrobił to widziałam dzidzi buzię tylko przez jakieś 30 sekund i to tyle, skończył badanie.
teraz nie wiem czy na trzecie usg iść do niej czy do niego. myślę że teraz w sumie podadzą wagę dziecka i ułożenie i już nic się nie może przegapić więc może ona? chociaż się porządnie zobaczę z synusiem? a może się mylę? co wy byście zrobiły??

z tego co piszesz to oboje byli dokladni tylko mieli rozny sposob przekazywania inf. ja bym poszla do tego co wiecej mowil ( o ile mowil z sensem) i najwyzej poprosila o przelaczenie. No chyba ze placilas jak za zwykle usg a nie 3 D to moze dlatego nie przelaczyl....

Miesiące, w których się było cały czas na chorobowym nie wchodzą do podstawy wymiaru zasiłku - a jak chorobowe trwało krócej niż pół miesiąca, to jakoś się to tam zaokrągla w górę - ale tak dokładnie to Ci nie powiem, bo ja tak naprawdę w tych zasiłkach nie siedzę, do mnie "należy" jedynie dostarczanie zwolnień do ZUS, a w naliczaniu są takie różne haczyki, że nie wszystko wiem :-)
Jak średnie wynagrodzenie brutto wychodzi 2500, to od tego odejmuje się 13,71% zapłaconych składek społecznych i dopiero od tej podstawy liczy się zasiłek. Czyli 2500 - 13,71% = 2157,25.
Wychodziłoby mniej więcej 2157 - 18% podatku dochodowego = 1768,74.
Ale to takie wyliczenia "na oko" ;-)

Przy macierzyńskim urlop wypoczynkowy "leci" normalnie. Obniża się urlop za dany rok dopiero przy wychowawczym - czyli np. jak ktoś ma 26 dni urlopu i wraca z wychowawczego w maju, to do końca roku przysługuje mu 26:12=2,17 x 8 miesięcy= 17,36 - czyli 18 dni urlopu wypoczynkowego - bo dni urlopu zaokrągla się zawsze w górę :-)

nieźle...czarna magia dla mnie z tego co napisałaś;-)

giowanessa- dziekuje Ci dobra kobieto- Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi;)
aniwar-wiedzialam ze ktos jeszcze jest ze mna i ariska, ale nie mialam sil szukac na forum kto;) juz powinnam zapamietac,że nasza "swieta trójca" jedzie tak amo tygodniami;)
joasiab- to typowe skurcze przepowiadajace- tylko sa 2 rodzaje wlasnie te miesiaczkowe i bezbolesne sciagajace w pepku i do tego twardnienei brzucha!

fakt dziś 33 tydzień. Ojoj masakra coraz bliżej. po wypłacie jadę zrobić ostatnie zakupy jakieś pierdołki itp i bedę się pakować bo nigdy nic nie wiadomo a nuż Michaśka w połowie grudnia wyskoczy;)

A na obiad żurek mniam zaś sie objem i zgaga mnie zabije po kwaśnym ale co ja zrobię że uwielbiam :D

reklama
ribi nie jestem pewna czy to Ciebie bolą plecy.. ale na " ciężarówce .. w tyg 29 było cos o łagodzeniu tej dolegliwości...
a ja własnie sobie siedze i wypisuje na karteczce.. co mam ze starych zapasów ( zostałosci z ciazy Tomaszkowiej ) a co musze dokupic do kliniki i do domu... :)

Do góry