reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2009

Płukanie wodą z sola podrażnia i wysusza zalecane jest płukanie letnią woda z olejkami . ja mam taki specjalny robiony w aptece... Lepiej też stosować leki na gardło w spraju ale ja uzywam tez isle porzeczkową .. (To rady pani foniatry) i wit a +e (rozgryzać kuleczki)
Popieram! Swojego czasu miałam (już na studiach) mononukleozę i potem bardzo często miałam zapalenia gardła, migdałków itp. Często po nich suchy kaszel ciągnął mi się miesiącami, bo śluzówka gardła mi się wyniszczyła. A im bardziej była podrażniona, tym bardziej kaszlałam. A im bardziej kaszlałam, tym bardziej zdzierałam sobie śluzówkę. I tak w kółko.
I dopiero jedna lekarka przepisała mi robiony w aptece płyn do płukania, właśnie na bazie rozpuszczonej wit. A+E. Genialnie natłuszcza gardło i hamuje podrażnienie, które wywołuje odruch kaszlowy. Teraz używam tylko tego :)

reklama
Na przeziębienie stosuje zazwyszaj cholisep to znieczuja gardło, a noangin - ten smak jest dla mnie tragiczny. Wszytko zalezy co gardłu dolega, czasami wskazane jest płukanie solą, ale w przypadku wysuszonej śluzówki - bioparox pogorszy jego stan.
Na tym etapie ciąży - w przypadku stanu poważnego - podaje się antybiotyk w razie konieczności np. dumox, który jest bezpieczny.

Najgorsze co można zrobić dla chorego gradła jest picie gorących napoji, wówczas stawarzamy idelane środowisko dla rozwoju bakterii, a to zmino wpływa na to iż sa zamrażane, dlatego przy anginie zalecane są lody. To takie na odwrót działanie :tak:
Np. Latem pijemy chłodne napoje - błąd, organiz potrzebuje więcej energi na ogrzanie wyziębionego ciała - efekt - pocimy się jeszcze bardziej, a jak nas owije łapiemy przeziębienie:sorry2:

U laryngolaga jestem kilka razy w roku, choruje non stop na gardło, ale mam to związek z alergi, która nasila się zima podczas okresu grzewczego :no:

Kuleczka, ale Ty jestes obstukana w tym temacie :tak:

Wszytko zalezy co gardłu dolega, czasami wskazane jest płukanie solą, ale w przypadku wysuszonej śluzówki - bioparox pogorszy jego stan.

A zawsze sie zastanawialam, czemu u mnie po bioparoxie sie robi od razu o wiele gorzej! W rezultacie zawsze musialam odstawic.
Woda z sola tak samo - u mnie masakra, bol gardla ze zdwojona sila po pierwszym plukaniu.

Oby nas ominely te wszystkie ,,jesienne przyjemnosci,, grypowo-katarowo-gardlowe! Tego Wam i sobie zycze :tak:

na przeziębienie domowe sposoby, mleko z miodem i czosnek. Wygrzać się w wyrku, sok z malin, na gardło tantum verde do psikania lub do ssania. Bioparox można stosować w ciąży gdy inne domowe sposoby nie pomagają.
Ja w I trymestrze miałam anginę to brałam antybiotyk rovemecyna (jakoś tak) bo na penicylinę jestem uczulona.

Natalie garulki 100-dnióweczki :)

ja nigdy wody z solą nie używałam bo na sam smak mam odruch wymiotny. Niektórzy sobie chwalą ale to trzeba na sobie przetestować.

Pewnie, ze bioparox mozna stosowac w ciazy, tylko ze ja nie widze sensu stosowania antybiotyku na bol gardla. Neo-angin na pewno mozna brac w ciazy.
Jesli ktos ma suche gardlo, to rzeczywiscie mozna ssac lub rozgryzac zwykle tabletki wit. A+E- bardzo fajie nawilzaja gardlo.
Wlasnie nie jestem pewna co do rutinoscorbinu. On obkurcza naczynia-astanawiam sie,czy to moze jakos wplynac na plód. Nie zastosowalam go ostatnio,jak bylam chora, bo nie bylam zbyt pewna,ze jest on bezpieczny.
Najlepsze i najbezpieczniejsze sa inhalacje z sola. Ja sie tak abdzo szybko wyleczylam :-)

A mi ostatnio mój boski mężczyzna powiedział przy okazji mojego marudzenia o to ze sie juz taka wielka zrobilam, że kilogram przytyłam a już panikuję hehe wiec przynajmniej wiem ze on widzi to inaczej - widzi tylko 1kg a to juz 10kg :szok: no ale co zrobić w końcu mam dwa razy tyle w brzuchu co Wy :-)

Jestem po wizycie u gina no i już po kolacji :-D. Z córcią wszystko ok, pięknie rośnie :tak: waży już ok 739g. Wierci się masakrycznie :szok:, lekarz nie mógł jej zdjęcia zrobić :-). Jak chciał uchwycić profil to mała myyyk buziaczkiem odwracała się w naszą stronę :-D i koniec :shocked2:.
Wszystko ładnie się rozwija: mózg, serduszko, piękny sznureczek kręgosłupa itd. :-)
Już nie mogę się jej doczekać, kiedy zobaczę buziaczek i ucałuję brzuszek :-).
Termin porodu mi się poprzesuwał ale nie będę już mieszać. Jak urodzę to dam znać hehehe

reklama
Do góry