reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Stopa końsko-szpotawa

reklama
takie orzeczenie to latwiejsze zycie dla dziecka, bo nalezy sie swiadczenie pielegnacyjne, ale rowniez mozna starac sie o rehabilitacje czy tez sanatorium
elwiwas foty wysle jutro bo mam w iinnym kompie

Magda korzyści są takie jak piszą dziewczyny,jeszcze np. karta parkingowa, dofinansowanie do sprzętu. a jeśli stopień umiarkowany zostanie przyznany na stałe to jest zabezpieczenie w postaci renty po 18 roku i jeśli nie będzie pracować. mi taka renta dużo pomogła na studiach. i na studiach też można ubiegać się o stypendium z tego tytułu, w szkole chyba też. i jeszcze ważne jest taki program dla studentów w PFRON, też można ubiegać się o dofinansowanie studiów itp. nawet kilka tysięcy na semestr. więc jak widzisz to takie zabezpieczenie na przyszłość.

i dodatkowo tak jak ja moglam rozliczyc wizyty i zakup butow w picie i z tego tytulu tez jest zwrot.
wiec jezeli dziecko posiada takie cos to dla niego plus

No faktycznie jeszcze rozliczenie PIT. Jeśli chodzi o ten zasiłek pielęgnacyjny, to miesięcznie może nie jest dużo, ale my Bartusiowi odkładamy na książeczkę i tam zbiera się już spora sumka ;)

Rozumiem. To ja w takim układzie wole odkładac po 5 zł do skarbonki. Nie zrozumcie mnie zle laseczki i nie miejcie do mnie zalu o to ze zapytałam :( Ja uważam, ze skoro szpotawa jest w 100% uleczalna to nie zrobie z mojego dziecka osoby niepełnosprawnej :(

stopien niepelnosprawnosci nie koniecznie jest do konca zycia.
a skoro mozna w ten sposob ulatwic dziecku droge np do sanatorium to dlaczego mam nie skorzystac tym bardziej, ze ja lecze go prywatnie i full kasy na to wydaje. to od panstwa tez mi sie cos nalezy i bede z tego korzystala tak dlugo jak to mozliwe.
ludzie zdrowi kombinuja wiec dlaczego ja mam nie wykorzystac skoro mu sie to nalezy.
i teraz musze wyrobic jeszcze karte oparkingowa

Magda teraz Ty się nie obraź. Twoje dziecko jest chore, na pewno wyzdrowieje, ale teraz orzeczenie może ułatwić sobie i Wam życie. Nikt na czole Aneczce nie wybije pieczątki niepełnosprawna i nie musisz tym papierkiem legitymować Małej. Nie chcesz nie musisz korzystać z przywileju, ale Ani potrzeba trochę więcej niż innym dzieciom i po to istnieje taka instytucja jak Orzecznictwo.

reklama
kalinka masz rację, państwowe ubezpieczenie zdrowotne co miesiąc "obcina" nam sporo pensji, więc dlaczego z tego nie skorzystać. Ja również jak długo to będzie możliwe będę się starać o orzeczenie dla Małego. Na pewno kiedyś nie będzie miał nam tego za złe.

Do góry