reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Stopa końsko-szpotawa

Witaj. U mnie na usg nie bylo widac wady do konca ciazy, przynajmniej lekarz nic mi nie mowil, a malenstwo urodzilo sie z wada stopek. Tylko u nas wada jest lekka to tez moze byla trudna do wylapania, bo sama po porodzie nie widzialam tej deformacji, dopiero pozniej jak lekarz powiedzial to zwrocilam uwage.
Mam nadzieje ze jednak twoje malenstwo urodzi sie zdrowe a w kazdym razie masz troche czasu zeby sie rozgladnac za dobra opieka ortppedyczna.

reklama
Anabanana dziękuję za wsparcie postaram się już tak nie zaglądać na tą grupę chociaż nie powiem dają dobre rady można się dużo dowiedzieć ale faktycznie ostatnio tylko widzę same nawroty i się boję najwyższy czas chyba zmienić nastawienie do samej SB

Napisane na XT1562 w aplikacji Forum BabyBoom

Witamy wszystkich :) widzę, ze grono grupy się powiększa, więc super. Im nas więcej tym lepiej ;) ja już dawno usunelam się z grupy na fb bo to czego się tam oczytalam to maskara. Nic tylko nawroty operacje itd.

Kasiekkasiek: U nas dopiero po porodzie powiedziano mi że synek ma sks prawej stopki. Najważniejsze jest to żebyś miała odpowiednie nastawienie i żebyś się nie zamartwiala bo niepotrzebnie dzieciątko się stresuje. Wiem ze to nie jest proste i życzę Wam z celego serca zeby dziecko urodziło się zdrowe ale nawet jeśli będzie tak ze będzie miało sks pamiętaj o tym ze jest to wada w 100% wyleczalna i ze wszystko będzie dobrze.

U nas Pani dr wspomniała że między 3/4 rokiem życia synka może być potrzebny drugi zabieg przeniesienia ścięgna przedniego bo synkowi paluszki szczególnie duży palec uciekają do środka a podczas biegania zawija ten paluszek do środka i powiem Wam tak zmartwilam się bardzo ale teraz minął miesiąc od wizyty i powiem Wam że przyswoilam sobie tą wiadomość i chociaż nie wiem jak przeżyje kolejny zabieg jeśli był by potrzebny to muszę się zgodzić na zabieg gdyż nie chce zeby w przyszłości synek mówił mi mamo mogłaś mnie całkiem wyleczyć a nie zrobiłaś tego. Ufam naszej pani dr i wiem ze ona nie skrzydzi synka tylko mu pomoze w razie koniecznosci zabiegu. Na razie czekam bo podobno czesto u dzieci do 2 roku życia paluszki same wracaja na swoje miejsce no i oczywiscie ubieramy buciki na odwrot podobno to bardzo pomaga. Tak więc kochani najważniejsze dobre psychiczne nastawienie. Pozdrawiamy wszystkich ;*

Ja dowiedziałam sie o sks syna w 20 tygodniu ciąży. Bylam u 3 lekarzy na usg i kazdy powiedzial mi to samo. Byli pewni na 100%. Tydzien pozniej mialam juz spotkanie z fizjoterapeutka, ktora powedziala mi o metodzie Ponsetiego, wszystko mi wytlumaczyla, jak bedzie wygladalo gipsowanie, naciecie ścięgna, pokazala buty z szyna. Tydzien po urodzeniu moj syn mial zakladane pierwsze gipsy. Mysle, ze lepiej wiedziec wczesniej i sie odpowiednio nastawic i przygotowac.

My juz jestesmy w domku po zabiegu podciecia sciegna. Lekarz powiedzial ze wszystko sie udalo i pieta ladnie sie skorygowala, takze odetchnelam z ulga
Teraz tylko szyna i tu wlasnie chcialam sprostowac, bo pytalam tu na forum o szyne Dobbsa, a to jest to samo co szyna DB , tylko chyba inne okreslenie , bo sie pytalam lekarza i powiedzial ze to jest to samo wiec prostuje zeby kogos w blad moje posty nie wprowadzaly

1510416185-f2c9259aea122c10-aaaaaa.jpeg
tak wygląda szyna Denisa browna

Napisane na XT1562 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
No to teraz juz sama jestem zdezorientowana ale w kazdym razie my bedziemy zamawiac ta co wrzucilam
ale tez mi sie tak wydawalo ze dobbs i db to rozne szyny

Do góry