reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Stopa końsko-szpotawa

Witajcie, my dziś byliśmy na ostatniej zmianie gipsu....za dwa tygodnie zalożymy szynę. Pan doktor bardzo dzis pochwalił naszą "sks-ową" stópkę. Pięknie wygląda po nacięciu. Teraz zaczynam walkę z NFZ, żeby przyznali nam orzeczenie o niepełnosprawności. Kasa z zasiłku przyda się przynajmniej na zmianę bucików. Czy któraś z Was miała jakieś klopoty z NFZ'tem, że nie chcieli przyznać?

Palula - czy Ty zamawiałaś szynę i buty w Otwocku?? Jak wygląda sprawa zmiany bucików na większy rozmiar??To doktor decyduje o tym kiedy potrzeba większe, tak? i znów trzeba będzie zadzwonić i zamówić a potem odebrać z Otwocka?

reklama
Tak, my tez mamy szyne i buciki z Otwocka. Jestesmy bardzo zadowoleni, ale buciki sa o tyle za duze ze jeszcze nie zastanawialismy sie nad zmiana:) wiec nie wiem jak bedzie:) ale wiem ze trzeba zmienic wszystko, i buty i szyne, tak nam powiedziano.

Czy ja dobrze rozumiem, że to 530 zł, to jest dopłata do szyny i butów, czy w tej kwocie jest też część refundowana przez NFZ?

My płaciliśmy 480 zł, moze po Nowym roku ceny wzrosly...i to jest cena bez refundacji, a Panstwo zwraca 70 zł... tyle prawie trzeba wydac na paliwo, jezdzac i to wszystko zalatwiajac:/ Maciejka niestety za kazdym razem trzeba placic tyle kasy, a buciki zmienia sie tak mniej wiecej raz na pol roku....wiem ze to zalamka, ale coz to jest w porownaniu ze zdrowiem naszych dzieci. Jak to doktor powiedzial: "nie kupicie wersalki, nie wyrzadzicie swiat ale buty na pewno kupicie, zapewniam Was". A czy ktos moglby mi powiedziec co krok po kroku trzeba zrobic zeby dostac ten zasilek ze wzgledu na niepełnosprawność?

Margolla-530zl to cena aktualna za szynę + buty w Otwocku. My płacimy -70zł czyli 460zł. Żeby mieć tę "wielką" zniżkę, trzeba wziąć od doktora zaświadczenie i podstemplować w NFZ (my należymy do mazowieckiego, więc NFZ znajduje się w Wawie na ul. Chałubińskiego 8 (koło Mariotu)
Palula- ten zasiłek pielęgnacyjny w kwocie ok 170zł przyznawany jest w momencie, gdy dziecko ma orzeczony stopień niepełnosprawności. Udajesz się do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie, bierzesz od nich formularze i jedziesz z nimi do swojego lekarza, aby wypelnił (dr Czop wypełnia bez problemu i nie trzeba go o to błagać). Część wypełnia lekarz, część rodzice...i uzupełnione wnioski przedstawiasz w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie....i czekasz aż komisja przyzna stopień niepełnosprawności.....może się zdarzyć, że poproszą o wstawienie się chorego dziecka na komisję ale podobno u naszych dzieci choroba widziana jest gołym okiem i rzadko żądają, by przyjeżdżać.
Jeśli macie jeszcze jakieś pytanie, chętnie odpowiem.
A z tymi butami to koszmar !!!! szyna i buty zmieniane co kilka tygodni....nasze chore państwo! To powinno być w 100% refundowane. A oni dają 70zł na odczepne... Aczkolwiek słyszałam, że jeśli ma się orzeczenie o niepełnosprawności, to można ubiegać się o zwrot całości za szynę i buty. Nie wiem ile w tym prawdy, ale jak się dowiem, na pewno napiszę.

Z pomocy społecznej zwracają niby tyle co NFZ jeżeli mają środki w danym roku i od podatku można też odliczyć zakup szyny. A co do komisji to u nas dziecko musiało być osobiście na 18 godzinę i orzeczenie na rok, potem znów tę całą makulaturę trzeba zbierać ale trafiliśmy na małpę a nie lekarza a całość to 4 minuty góra.

Dzieki maciejka za odpowiedz. Musze sie postarac o te pielegnacyjne. A jesli chodzi o zwrot wszystkich kosztow za szyne i buty to dr Czop powiedzial ze jest to wrecz niemozliwe i ze kiedys jak wystawil taki wniosek to go pozwali do sadu, ze jak moze zadac zwrotu za buty dla takiego niemowlaka skoro takie niemowlaki nie nosza butow...ach absurd i smiech na sali...nasze kochane panstwo....

reklama
Do góry