reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Stopa końsko-szpotawa

katatek my tez nie chodzimy na rehabilitacje i nie wiem czy powinnismy? tez mamy cwiczyc nozke sami w domu, w ten sposob w jaki napisalas.
Dzalwia chyba 6 godzin bez szyny hmmm?? kiedy macie ta kontrole? napisz co i jak, jak juz bedziecie po. Moja Oliwka tez spi na pleckach, ale z wyprostowanymi nozkami, czasem troszke na bok sie przeklada, no i oczywiscie mimo tego ze ma juz 5 miesiec, uwielbia spac na mnie wlasnie jak taka mala "żabka"

reklama
Nie 6 godzin w ciągu dnia i cała noc i za miesiąc krócej o godzinę, My już po kontroli następna w maju. Wszystko ok. Rehabilitacji nie trzeba tylko naciągać te ścięgno wystarczy.

Dzalwia a dlaczego macie tylko 6 godzin szyne i od kiedy tak ? to jak mielicie na poczatku noszenia szyny? my mielismy 21 godzin szyne i z miesiaca na miesiac o godzine krocej, teraz mamy 19 godzin szyne i 5 godzin przerwy, a leczymy sie tez u doktora Czopa:)

Ale my zaczeliśmy od 9 godzin w dzień i w listopadzie założona szyna była. Widocznie inny stopień wady. Pierwszy gips mieliśmy założony we wtorek a młody urodzi się w sobotę czyli 3 dobie życia., może to też miało wpływ.

rozumiem:) he he to inna sprawa, a jak dlugo macie nosic szyne w ciagu dnia? kiedy bedziecie miec szyne tylko na noc?he he suma sumarum jakby tak pomyslec ze noc ma 12 godzin to na poczatku tez nosiliscie szyne 21 godzin a teraz nosicie 18 godzin:)

Ostatnia edycja:
dziewczyny mam pytanie. jak wasze maluchy trzymaja paluszki w "krzywej" nozce? dzis zauwazylam, ze synek prawie caly czas ma paluszki podwiniete? czy u was tez tak bylo?

tak, i takie jakby do wewnątrz zawinięte, ale lekarz mowil, ze to normalne i dojdą do siebie - i faktycznie jest juz OK:)

U nas też tak jest - paluszki podwinięte, a do tego jeszcze niektóre malutek ma tak skręcone do wewnątrz (że paznokietki są bardziej od strony następnego, większego palca niż od góry stopy). Mam nadzieję, że to się ułoży z czasem. Dzięki za wszystkie odpowiedzi o rehabilitacji (tudzież jej braku) - już myślałam, że tylko my nie chodzimy na żadne specjalistyczne ćwiczenia... Miłego dnia!

reklama
Cześć.
Jeżeli chodzi o naszą rehabiltację to nie miało to nic wspólnego z sks ale rehabilitantka do której (mam nadzieję) będziemy chodzić powiedziała, że zajmie się Błażejkiem kompleksowo ;-)

Mały śpi w każdej pozycji :-) oststnio już mniej na boku. Teraz woli na brzuszku. W nocy ze 100 razy zmienia pozycję..
Mały tak rozluzował buta, ze bez przerwy go zdejmje i 2 dni jest bez. Dziś dopiero coś zorganizujemy. Mam nadzieję, że nie będzie bardzo źle bo się przyzwyczaił. Ale przez to, ze nie miał szyny próbował coraz więcej na nogi stawać.

Ostatnia edycja:
Do góry