reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Stopa końsko-szpotawa

kasiulaaa - u nas prawie wgole nie ma sladu na stopce. trzeba sie dobrze przypatrzec i wiedziec gdzie jej szukac, zeby zobaczyc te 2 kropeczki :)
ja bym sie na twoim miejscu starala o rehabilitacje - napewno nie zaszkodzi dziecku. ja skierowanie na rehabilitacje mam od pediatry- nie od ortopedy.

a tak co do butkow. to sie zdziwilam, jak mowiecie, ze dzieciaki sciagaja buciki. nasz szkrab sciagnal buciki tylko raz (jak mu je za slabo zapielam). my w naszych butkach mamy w srodku taki dodatkowy "jezyczek" ktory dociaga sie dodatkowym paskiem. wiec dziecko po prostu nie ma mozliwosci wysunac noge z butow.

reklama
Agóla - Dziękuje za odp a ile Ma twoje dzieciątko ??
My mamy teraz te nowe buciki i jest tak jak ty piszesz że jest dodatkowy jęzor i na to zapinam pasem.
Poprzednie były na rzepki i moze dla tego.
Moja Julka jest strasznie ruchliwa i naprawdę tak tarmosi tymi nogami że u niej to nie problem jedną nogę pcha (prostuję nogę) a drugą nogę ciągnie do siebie i takim i tak na przemian - w taki sposób je ściąga. Zazwyczaj wyciąga tą zdrową nóżkę ....

Margolla i Asica a ile czasu w ciagu dnia macie wolnosci bez butkow? My 4 godziny i z kazdym miesiacem godzine mniej. Nie wyobrazam sobie miec szyny cala dobe do ukonczenia 1 roku, bo przeciez dziecko sie juz bedzie podnosic...
agugula mam nadzieje ze my jak pojdziemy na konsultacje w marcu dostaniemy takie same dobre wiesci jak Ty...:) wtedy tez bedzie 3 miesiace jak nosimy szyne...nozka jest piekna:) marze o tym aby na lato juz mala nie miala szyny na dzien, bo juz teraz strasznie jej sie poca nozki...tez mamy butki z takim paskiem na jezyku do sciskania, w ogole nie spadaja:)

kasiulaaa- kacper ma 5,5 m-cy. w szynie byl rowno 3 m-ce. a teraz juz tylko do spania ma miec zalozone. w jego przypadku to i tak 12 godz/dobe :)

Agula - to ładnie my mamy 9mies i 21h na dobę :( (wcześniej 24h)
Moja już raczkuje i może dlatego spadają bo ciągle w ruchu. Nam lekarz powiedział że mamy jeden z gorszych przypadków, i na gołe oko widać jeszcze nie doskonałości - niestety.

Paula- ja też sobie nie wyobrażałam Małej w szynie tak jak wspomniałam Julka już raczkuje i to naprawdę jest dla niej nie wygodnie tak z szyną- nie jest w stanie usiąść z pozycji raczkującej wiec muszę za każdym razem ją sadzać kiedy ma na to ochotę. Ale nauczyła się w szynie obracać z pleców na brzuch ...
Julka ma jeszcze wiotkie nóżki więc późno zacznie chodzić - może nawet w 14mies - wiec to jest plusem , bo puki nie chodzi możemy szynę nosić dłużej.
My mamy wizytę na początku Kwietnia - zobaczymy ile lekarz nam odejmie godzin....

asica to faktycznie niezly rygor... a w jakim stopniu miala chora nozke Twoja dzidzia? My na szczescie z miesiaca na miesiac mamy szyne coraz krocej... mam nadzieje ze jak mala zacznie sie podnosic to bedziemy mieli szyne tylko na noc...
Dżalwia daj znac jak juz bedziesz po kontroli u dr Czopa, ciekawa jestem co Ci powie...

No wlasnie tak od kilku dni tu zagladam i cisza...he he chyba naprawde snieg mocno przysypał:)u nas ok, za dni bedziemy juz mieli 5 godzin wolnosci od butkow:) a za miesiac kontrola. Poki co mala coraz bardziej kopie szyna, a ja mam coraz wieksze siniaki. Zastanawiam sie kiedy zacznie brac nozki do buzi:)

reklama
Witajcie!
My za tydzień na kontrolę. Czekam jak na wyrok w napięciu. Mały złości się na szynę płacze jak ją zakładam i ze złością macha nogami. Na boki się nie przekręca, nóg do buzi nie bierze, leży na plecach i macha rękami i nogami jak marionetka. Lubi natomiast na brzuchu leżeć i zaczyna obracać się wokół własnej osi, oraz podnosi tyłek i mam wrażenie jakby zaczynał raczkować, ponieważ czasami się przemieści w łóżeczku i główką stuka o szczebelki. Niech ta zima się kończy bo już mam dość tych infekcji, podawałam już nawet antybiotyk. Czekam do wiosny jak na zbawienie. Chociaż z drugiej strony dobrze że całe leczenie przebiegało zimą i nikt nie widział na dworze bo te spojrzenia na spacerze byłyby okropne. Ale wiosna zbliża się i będzie dobrze nóżka już jest prawie zdrowa.

Do góry