reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Starsi ludzie i ciężarne w autobusie...

:confused:ja jestem chyba wyjatkiem-ZAWSZE milo traktowana przez ludzi,nie pamietam syt. zeby ktos miejsca mi nie ustapil, nie zaproponowal przepuszczenia w kolejce itp.-- za to "z buta" potraktowana zostalam wlasnie przez ciezarną. Niestety nie raz.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny ja rozumiem Wasze zbulwersowanie, ale z drugiej strony aż żal czytać jak się wyrażacie o starszych ludziach. Wiadomo, starsi ludzie potrafią nieźle wkurzyć, ale niestety Wasze zachowanie i Wasze zwroty stawiają Was na równi z nimi. Wymagacie szacunku od kogoś to szanujcie też innych :sorry2: Niestety niektórzy ludzie zachowują się prostacko, ale to nie znaczy, że również macie się tak zachowywać :sorry2:Ciężarne niestety też często wyolbrzymiają swój stan i chcą usiąść tylko dlatego, że są w ciąży chociaż znakomicie się czują, a często jest tak, że ludzie mają choroby, których nie mają wymalowanych na twarzy, bądź po nich chorób nie widać, a ich stan jest znacznie poważniejszy niż stan ciężarnej. Dobra rozumiem, boicie się upadków itp., ale upaść można wszędzie, nie tylko w środkach komunikacji miejskiej:sorry2:
Gdy byłam w pierwszej ciąży jakoś nie spotkałam się z nienawiścią starszych osób, a komunikacją jeździłam codziennie. A tu widzę, że non stop te same osoby non stop mają jakieś dziwne przygody ze starszymi osobami, a ich posty aż sączą jadem w stronę starszyzny:cool2:

No właśnie, czyli wiele zależy także od naszego podejścia :blink:
A spójrzmy się też na siebie, czy na pewno zawsze ustępowałyśmy miejsce potrzebującej osobie:confused: Mnie rodzice uczyli, żeby ustępować, więc ustępowałam i do tej pory ustępuję, ale nie powiem, niejednokrotnie zdarzyło mi się, że przez zmęczenie udawałam, że nie widzę :sorry2: Wiem, niegodne to jest pochwały, ale taka jest prawda, więc zanim kogoś zmieszamy z błotem i oczernimy to zastanówmy się czy my byliśmy zawsze w porządku:confused:

Kacha, nie zaprzeczysz że są ludzie i ludziska jak to się mówi. Widocznie masz szczęście jeździć z takimi co są w porządku, ja jakoś nie mam. No ale w moim miasteczku jest ilość ludzi nieporównywanie mniejsza niż w Wawie i ciągle spotykam te same panie z "kółka różańcowego" którym się wydaje że maja więcej do powiedzenia niż ksiądz proboszcz i sam Pan Bóg. A jak ciężarną nerwy poniosą to niech lepiej wrzaśnie a nie dusi w sobie, bo to nie jest dobre dla dziecka. Zanim zaszłam w ciążę to rzadko kiedy się zdarzało żebym usiadła w autobusie i zawsze ustępowałam starszym. Teraz wolę usiąść, bo kierowcy jeżdżą jak wariaci i jak ma mi się taka sama sytuacja przytrafić jak pisałam parę stron temu że mnie przygniotą brzuchem do barierki... Na samo wspomnienie mnie zimny pot oblewa:szok:
Piszesz ze są tacy u których nie widać choroby na pierwszy rzut oka. Owszem, są. Ale nie biegają po autobusie jak tamta opisana przez artystkę:dry:
A jak Twoim zdaniem powinna była zareagować Beata? Chciała stanąć na miejscu wyznaczonym. Nie dość że jej nie zeszli to ją jeszcze obrażali. O takich ludziach jest mowa w tym wątku!:wściekła/y: Nikt tu nie twierdzi że wszyscy tacy są, po prostu o takich tu rozmawiamy. Można się tu poskarżyć i od razu robi się lżej.

A nie można z kultura?
Wyzywajac, obrazajac, podstawiajac nogi (to juz mnie zszokowalo :o) nie jestecie od nich lepsze. Nie jestescie obronczyniami ucisnionych ciezarnych, nie macie misji zbawiania swiata.
Sorry ale ja napotkalam tyle razy chamskie ciezarna , swiete krowy co to "im sie nalezy", ze . nie uwazam tej grupy za szczegolnie sympatyczna i empatyczna.
Juz nie mowiac o jakiejkoliek asertywnosci (chyba, ze ktos uwaza, ze wyzywanie i krzyki to asertywnosc)

krzyki to hormony, poprostu mamy prawo nie wytrzymac, jak kazdy z reszta.... !!!

przykro mi ale ja jeszcze nie trafilam na ciezarna-swieta krowe ----> no chyba ze liczysz do tego takie, ktore korzystaja z kas uprzywilejowanych czy miejsc takich w tramwajach, a stara baba wezmie ci z torby predzej pizgnie i zbeszta niz pomysli o kims innym...

czy my piszemy ze zajmujemy miejsca starszym ludziom im na zlosc??
ze robimy to taki staruszkom, naprawde staruszkom??....
nie.
ale jak przyjdzie taka pindrowa z 50-tka na karku w futro odpindrzona odmalowana i wezmie cie zacznie torebka walic zebys jej zeszla z miejsca to taka ja najchetniej bym zbesztala - TO JEST SWIETA KROWA! - ja korzystam z mpk bardzo rzadko tylko jak jade na wizyte, tesco mam pod nosem, i czesto zdarza mi sie stac w srodkach komunikacji, tylko jak juz naprawde jest mi zle i wogole (a ma parwo tak mi juz byc, jak kazdej z nas z reszta) to se siade i nie ustapie starej pindrowie ale dziadkowi czy babci o lasce tak!!!

o tym tu piszemy, i mamy prawo sie wyzalic i wogole, a poprostu jak komus sie to nie podoba to go nie zmuszamy do czytania tego ;)....
jestesmy tylko ludzmi :), mamy cierpliwosc, ale do pewnych granic....

P.S. tez zawsze ustepowalam dziadkom i wogole!!!!

tak, wlasnie takie ciezarne zaliczam do tego grona-"swiete krowy", co to zle sie czuja ale o....ic kogos sa pierwsze. Wlasnie z takimi mialamstycznosc, fajnie ze Ty nie ale to nie znaczy ze nie istnieja.
A jesli ktos nie potrafi nad nerwami zapanowac to musi sie przerzucic na wlasny transport :p
Forum jest ogolnodostepne i czytac moze kazdy, a ze nie kazdy przyklaskuje Waszym zachowaniom... coz taki life.

Ja wierze ze uwazacie ze kobiea w ciazy jest naj naj najwazniejsza... i dla Was i Waszych rodzin tak jest, ale nie dla wszystkich. Ale podstawienie starszej kobiecie nogi uwazam za gruba przesade.
To moze ja przy...e jakiejs ciezarnej w brzuch jak sie sie wepchnie przede mna do kasy?:eek:

Poza tym chodzi o sam Wasz ton-staruchy, stare dziady, baby.... CZy Wasze matki/babcie/tesciowe to tez stare baby, staruchy?
Fajne podejscie...

I nie, niezrozumiem czemu od razu trzeba wyskakiwac z buzia na kogos.Przekupy na straganie, takie same jak i te "staruchy"a
A tlumaczenie ze kobieta w ciazy "ma prawo" wybuchnac i zrugac kogos uwazam za conajmniej smieszne.

Carolans myślę, że my mamy taki sam tok rozumowania i wiemy w czym sęk, ale widocznie niektórzy nie widzą w swoim chamskim zachowaniu problemu:sorry2: Ciekawe jak Wasi dziadkowie zachowują się w środkach komunikacji miejskiej, raczej tego nie wiecie:no: I czy o nich też się wyrażacie w taki sposób?
Dlaczego tylko ciężarna ma prawo wybuchnąć? Starsi ludzie nie mają takiego prawa? Owszem są ludzie i ludziska, ale ludziska można zwalczyć dobrem i kulturą, przyniesie to o wiele lepszy skutek niż podobne zagrywki z naszej strony.
Też jestem teraz osobą ciężarną, właściwie każdego dnia jeżdżę autobusem i jak widzę kogoś bardziej potrzebującego to dlaczego mam nie ustąpić? Dlatego, że jestem w ciąży i mi się należy?:szok:
Piszecie o paniusiach około 50-tki w futerkach itp, a czy np. osoba chora nie ma prawa elegancko wyglądać, tylko ma założyć jakieś stare szmaty i wzbudzać litość:confused:
Na niektóre osoby lepiej w ogóle nie reagować, wkrótce będziecie matkami i chcecie dać taki przykład dzieciom, żeby na chamstwo odpowiadały chamstwem:confused: Do niczego dobrego to nie doprowadzi, ale to Wasza sprawa, tylko, żebyście później nie musiały płakać z tego powodu i, żebyście nie miały pretensji do całego świata.
Beacie się nie dziwię, mogła się zdenerwować, ale to co pisze jestesaniolkiem, że tylko szuka pretekstu do awantury, bo nie chce się w domu wyładowywać to już przegięcie. Podstawianie nogi starszej osobie co zrobiła artystka to też zachowanie karygodne:no: A co jeśli kobiecinie by się coś stało? Też byście się hormonami tłumaczyły:confused: Lepiej czasami przemyśleć co się robi i co się mówi, a już tym bardziej co się pisze na forum publicznym, bo mam wrażenie, że obie jesteście z natury mocno sfrustrowane:sorry2:

reklama
Carolans, po prostu miałaś szczęście że nie natrafiłaś na takie starsze baby o jakich rozmawiamy w tym wątku, tylko na normalne. I życzę Ci żebyś nigdy na taką nie trafiła.:dry:

Do góry