Nie masz nad czym dywagować ;-) bo u mnie brzuszek już widoczny bardzo (jestem niska raczej i drobna :-)) a i tak nie zwraca na to większej uwagi. Nawet gdybyś miała pięcioraczki i bebechy jak stąd do Krakowa, to wszyscy siedzieliby z gębą w szybie ;-)mnie to chyba nigdy nikt nie będzie ustępować, jeśli brzuch mi będzie rosnąć w takim tempie jak teraz... pewnie w 9 miesiącu będę wyglądać jakbym miała co najwyżej wzdęcie tak więc pewnie nawet jeśli trafiłabym na kogoś uprzejmego, to sięnie domyśli i nici z miejsca siedzącego
reklama
HA! W moim przypadku z Rudy Śl. :-)hehe jak stąd do Krakowa czyli skąd? bo ja właśnie w Krakowie siedzę )
KalaKRK
KOCHAM MOJE SKARBY:*
mnie to chyba nigdy nikt nie będzie ustępować, jeśli brzuch mi będzie rosnąć w takim tempie jak teraz... pewnie w 9 miesiącu będę wyglądać jakbym miała co najwyżej wzdęcie tak więc pewnie nawet jeśli trafiłabym na kogoś uprzejmego, to sięnie domyśli i nici z miejsca siedzącego
tak znam to ja tez mam mały brzuch i w 1 ciqzy mialam tez w zimie i jak sie naubierałam ciepło to do konca nie wiadomo czy w ciazy czu ubrana bo niektore kobity wygladaja jakby to one były w ciazy a nie ja
Mój brzuch zaczął wyłazić dopiero ok 6 miesiącamnie to chyba nigdy nikt nie będzie ustępować, jeśli brzuch mi będzie rosnąć w takim tempie jak teraz... pewnie w 9 miesiącu będę wyglądać jakbym miała co najwyżej wzdęcie tak więc pewnie nawet jeśli trafiłabym na kogoś uprzejmego, to sięnie domyśli i nici z miejsca siedzącego
Ja bylam co prawda w ciazy 9 lat temu, ale nie moglam narzekac - ustepowano mi w srodkach komunikacji publicznej zawsze i chetnie.
Teraz znowu jestem w ciazy, ale mieszkam w UK i to w dodatku w malutkiej miescinie, gdzie kursuja 2 autobusy na caly dzien wiec nie moge sie wypowiedziec na ten temat... Ale przyznam, ze wiem i pamietam az nazbyt dobrze ten wyscig starszych pan szczegolnie (panow mniej) do siedzenia. Smiechu i politowania warte.
Teraz znowu jestem w ciazy, ale mieszkam w UK i to w dodatku w malutkiej miescinie, gdzie kursuja 2 autobusy na caly dzien wiec nie moge sie wypowiedziec na ten temat... Ale przyznam, ze wiem i pamietam az nazbyt dobrze ten wyscig starszych pan szczegolnie (panow mniej) do siedzenia. Smiechu i politowania warte.
Przeczytałam ten watek i wywołał on we mnie mieszane uczucia.
Strasznie dużo tutaj jadu,złości, narzekania na "polska rzeczywistość".
Mieszkam za granica, tutaj 11 miesięcy temu urodziłam swoje dziecko.
Nikt nigdy nie ustępował mi miejsca w środkach komunikacji miejskiej,
bo nikomu (łącznie ze mną) by do głowy nie przyszło, ze należny ustąpić miejsce kobiecie tylko dlatego, ze jest w ciąży. Oczywiście, jeśli kogoś poprosić o ustąpienie miejsca, gdyż źle się czujesz, to każdy Ci pomoże z uśmiechem na twarzy i jeszcze będzie pytał czy aby na pewno nie wezwać pogotowia, albo pomocw inny sposób.
W sklepach czy na poczcie nie ma czegoś takiego jak kolejka dla ciężarnej.
Wszystko działa tak jak opisałam powyżej. Jeśli masz powód, należny grzecznie poprosić innych czekających i liczyć na ich życzliwość i zrozumienie.
Sporo podróżuje i jakoś nie widziałam, żeby w wielu krajach
praktykowano taki kult ciężarnej jak to ma miejsce w Polsce.
Przepraszam, ale wg mnie robienie z siebie kaleki jak tylko pojawi się mała wypukłość na brzuchu jest trochę śmieszne..
Moze jakby zlikwidować te wszystkie przywileje autobusowo-kolejkowe dla ciężarnych i osób starszych. ludzie bardziej by patrzyli na faktyczny stan
rzeczy tj. czy dana osoba potrzebuje usiąść, bo źle czy słabo się czuje, a nie tylko na metrykę i centymetry w brzuchu, gdyż może się zdarzyć, ze zdecydowanie bardziej siedzące miejsce jest potrzebne nieciężarnej 20stolatce, bo akurat ma okropna miesiączkę niż pani w 7miesiacu ciąży, czy
żwawej 60+.
saleminka8
Fanka BB :)
HA! W moim przypadku z Rudy Śl. :-)
ja też :-)
jak ostatnio jechałam do Gliwic to 3 starsze panie mówiły mi bym usiadła a nie stała,bo to niebezpieczne stać w autobusie w moim stanie.Raz to stał sobie jakiś chłopak z dziewczyną a koło nich siedziała jakaś dziewczyna,a ja stałam koło niej.Po chwili oni do niej "nie widzisz dziewczyny w ciąży,może byś zeszła łaskawie" no i zeszła i powiedzieli mi bym usiadła,a ja burak i podziękowałam-że wogóle ktoś tak zareagował to byłam w szoku,ale i są sytuacje w których marze by dupą siedzieć a stoje;-)
Ale w sklepach jest super,bo w mojej okolicy wszyscy proszą mnie do przodu :-)
Leila77 ale w komunikacji miejskiej wypada ustąpić ze względu na to,że niektórzy kierowcy to barany i hamują jak nie powiem kto...
Ostatnia edycja:
fanta20062
Mamusia Kubusia 2009
Drogie Panie ale tu nie chodzi tylko o środki komunikacji miejskiej... Choć nie mogę narzekać na to, by nie ustępowano mi miejsca np.: w autobusie :-) i zazwyczaj robią, to panowie. Najgorzej jest w przychodniach. Nie zapomnę tego gdy czekałam na pobrane krwi po wypiciu glukozy. Czułam się strasznie źle, a na pobranie krwi (po wypiciu glukozy) weszłam zamiast po godzinie, to po 1,5 godziny. Podrodze urzerając się z emerytkami. Nawet nie wyobrażacie sobie jakich ciekawych rzeczy się dowiedziałam. Po pierwsze, to wszyscy starsi ludzie musieli siedzieć i nikt mimo usilnych próśb nawet tyłka z miejsca nie ruszył (ja stałam oparta o ścianę bo ledwo stałam), po drugie to nasłuchałam się, że kiedyś to kobiety w szczerym polu rodziły i nikt się tym nie przejmował, a po za tym przed wojną, a nawet po to na ciężarne nikt uwagi nie zwracał i takie tam rewelacje... Więc naprawdę, to nie było sympatyczne
Ciekawa jestem tylko dlaczego ludzie starsi wymagają grzeczności i ustępowania sobie miejsca na każdym kroku skoro sami nie dają dobrego przykładu...
Ciekawa jestem tylko dlaczego ludzie starsi wymagają grzeczności i ustępowania sobie miejsca na każdym kroku skoro sami nie dają dobrego przykładu...
reklama
fanta20062
Mamusia Kubusia 2009
Mój brzuch zaczął wyłazić dopiero ok 6 miesiąca
U mnie też brzuszek pojawił się dopiero tak ok 5 miesiąca. Nie wymagam ustępowania sobie miejsca w środkach komunikacji miejskiej ani w sklepach (w takich sytuacjach czuję się niezręcznie i nie lubie być traktowana jak inwalidka). Bo wiadomo jak dobrze się czujesz to stoisz. Tylko fajnie by było, jakby ustępowano Ci miejsca jak o to poprosisz. Niestety nic z tego...:-(
Podziel się: