reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Agutka Jak Zuzia po nocce? Moja mała wymiotowała w nocy i wogóle znowu ma kaszel i idziemy do lekarza na 11.

No to zdrówka dla córci!
My już dziś po dwóch dawkach leków,HuH. Jakoś poszło. ;-)

Aby otrzymać zasiłek macierzyński w wysokości 6000zł, a dokładniej 5700zł musi kobieta opłacać przed porodem najwyższą składkę od 6000zł, ale nie podali jaki to jest procent...pewnie ok 30% więc nie jest tak że płaci minimum i otrzymuje później maksymalny zasiłek.
Tak ja to zrozumiałam.

Coś w tym jest,bo inaczej to trochę niesprawiedliwe by było. :no:

Kto mi posprząta w domu? :-p

reklama
Cytat z jednego z portali:
Jak podaje wczorajsza Rzeczpospolita, przepisy pozwalają kobietom prowadzącym działalność gospodarczą zapewnić sobie bardzo wysokie zasiłki przed urodzeniem dziecka.
Co trzeba zrobić, aby z tego skorzystać?
Po pierwsze przed przejściem na urlop macierzyński należy przystąpić do ubezpieczenia chorobowego (jest ono dobrowolne w przypadku przedsiębiorców).
Po drugie należy podnieść do maksimum wysokość składek. Można w ten sposób uzyskać prawie 6 tys. zł miesięcznie przez cały okres urlopu macierzyńskiego (obecnie jest to 20 tygodni). Z kolei po powrocie do pracy młoda mama może obniżyć składki do minimum.

No ale ile wynosi taka najwyzsza stawka ubezpieczenia chorobowego?
Pozniej spytam sie mamy - ona troszke siedzi w takich rzeczach, wiec moze wie...

Znalazalm jeszcze cos takiego:
Składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne osób prowadzących działalność gospodarczą oraz osób z nimi współpracujących:
ZUS w roku 2010:
Podstawę wymiaru składek stanowi kwota 1 887,60 złotych.
Składki na ZUS dla prowadzących działalność gospodarczą
Rodzaj konta kwota Jeśli płacisz bez chorobowego przelej pieniądze na:
Konto 83..1 513,24 zł* Jeśli płacisz z chorobowym przelej na:
Konto 83..1 559,49 zł*

Czyli wychodzi, ze trzeba placic prawie 600 miesiecznie...

Z tego co oni tam pokazywali to w sumie tej składki trzeba by płacić coś nawet ok 3000zł, bo zamego chorobowego było chyba 2200zł...ale nie zwróćiłam dokładnie uwagi na te cyfry więc nie wiem czy czegoś nie przekręcam.

Maćku więcej...bo trzeba tą najwyższą składkę opłacać a właściwie tą od 6000zł.
To 1500zł to chyba minimum.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry