reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

reklama
Witaj Betusia

Cisza tu dzisiaj i prawie nikogo nie ma, od czasu do czasu ktoś wpadnie.
Ja nie jestem na bierząco bo wpadam tu z przerwami i nie mam kiedy wszystkiego nadrobić, fasoleczki u dziewczyn sobie rosną, u inych przytulanki albo początek cyklu.
A faza lutealna to ta z pęcherzykiem dojrzewającym czy ta po owu?

same tulance to dobrze :tak::-)

ufff ulżyło mi ...uwierzysz lub nie myslałam o Tobie :)
nie wyłączam sie, pooglądam Gesler i bede czytała barzdo się cieszę
no słuchaj nawet dzisiaj mogłam mieć ten zabieg ale mi nie zależało specjalnie bo to by było ok19-20 godzina, miała usg dopochwowe i zwykłe i badanie ginekologiczne i badanie sutków więc od razu jak przychodzisz do niego bada od stóp do głów(plus dla niego), pęcherzyk pękł więc owu było(100%) nie podoba mu sie u nie endo... chociaż mówił nie jest złe ale może ciuteczek za niskie-zapisał kuracje od nastepnego cyklu dupka clo(pól tableteczki) i pengyl(chyba dobrze zapisałam nie chce mi się sprawdzać) i najważniejsze mówiłyście mi żeby sprawdzić progesteron i muszę sprawdzić też bo jest właśnie duża szansa że dochodzi do zapłodnienia tylko nie zagnieżdża się tam gdzie ma
ginek mówił że jest duża szansa że zajdę bez inseminacji zależy od wyniku badania krwi

Znalazłam coś takiego:

Różnice długości trwania fazy niższych temperatur decydują o różnicach w długości obserwowanych cykli i to czasem niepokoi. Jednak pewna nieregularność w długości cykli miesiączkowych u dojrzałej kobiety w pełni jej zdolności rozrodczych jest najzupełniej normalna.
eśli różnica między najdłuższym a najkrótszym cyklem wynosi do siedmiu dni, traktujemy je jako cykle regularne. Jeśli różnica ta mieści się w granicach 8 do 20 dni, to takie cykle traktujemy jako cykle umiarkowanie nieregularne. Dopiero gdy różnice w długościach wynoszą ponad 20 dni, możemy mówić o cyklu nieregularnym. Powyższe uwagi nie dotyczą pierwszych kilku cykli po porodzie i w premenopauzie czy w okresie dojrzewania.

Nieregularności te spowodowane są różną długością okresu poprzedzającego jajeczkowanie, ponieważ poowulacyjna faza temperatur wyższych (tzw. faza lutealna) trwa w każdym cyklu tyle samo, chociaż różnie u różnych kobiet. Normalna (to znaczy nie wpływająca na płodność) długość fazy lutealnej waha się pomiędzy dziesięcioma a szesnastoma dniami.

Dlaczego faza temperatur wyższych powinna wynosić co najmniej 10 dni?
Przypomnijmy, że po jajeczkowaniu, w miejscu pękniętego pęcherzyka, w którym dojrzewała komórka jajowa, powstaje ciałko żółte. Można obrazowo powiedzieć, że ciałko żółte troszczy się o nowe życie, które może się począć. Wydzielając progesteron, podtrzymuje błonę śluzową macicy w gotowości na przyjęcie zapłodnionej komórki jajowej. Ciałko żółte funkcję swą pełni właśnie przez około dwa tygodnie. Stąd też fazę temperatur wyższych często nazywa się fazą ciałka żółtego. Ponieważ po łacinie nazwa ciałka żółtego brzmi corpus luteum, fazę tę nazywamy fazą lutealną.

Dlaczego mówimy o nieregularności, w przypadku krótszej niż 10-dniowa fazy lutealnej?
Dziecko poczyna się w jajowodzie. Jego wędrówka do macicy trwa około 7 dni. Rozgoszczenie się w macicy, zwane zagnieżdżeniem, to następne dwa dni. Jeśli rozwinięta śluzówka macicy utrzymuje się krócej niż 10 dni, to poczęte dziecko ma niewielkie szanse na zadomowienie się w łonie matki. Krótka faza lutealna może więc być jedną z przyczyn niepłodności, chociaż zdarzają się wyjątki od tej reguły.

Może to ci Betusia pomoże.

bardzo dziękuje :) tez szukalam w necie ale to co podalas to jasne dla mnie teraz tylko musze chyba isc na monitoring aby ztwierdzic jak wyglada moja owulka :)

cześć dziewczyny a ja już po wizycie ale buro dzisiaj brrrrrrrr

I jak, i jak opowiadaj bo ciekawa jestem!

Asiucha mam nadzieję, ze i u Ciebie wyszło i wsytzrliliście sie...mnie jajnik bolał w dzień pekania, nieraz od rana, a jeszcze był...

Czy lopop zaglądała po wizycie? wiadomo co u niej?

Eh powiem ci że na nic nie liczę, gin że za 5 dni mamy się starać a mówił to w 10 dc a mnie w 13 i 14 dniu jajnik bolał i wtedy przytulanki były a potem daliśmy sobie spokój. Siły już nie mam po prostu na to wszystko.

no słuchaj nawet dzisiaj mogłam mieć ten zabieg ale mi nie zależało specjalnie bo to by było ok19-20 godzina, miała usg dopochwowe i zwykłe i badanie ginekologiczne i badanie sutków więc od razu jak przychodzisz do niego bada od stóp do głów(plus dla niego), pęcherzyk pękł więc owu było(100%) nie podoba mu sie u nie endo... chociaż mówił nie jest złe ale może ciuteczek za niskie-zapisał kuracje od nastepnego cyklu dupka clo(pól tableteczki) i pengyl(chyba dobrze zapisałam nie chce mi się sprawdzać) i najważniejsze mówiłyście mi żeby sprawdzić progesteron i muszę sprawdzić też bo jest właśnie duża szansa że dochodzi do zapłodnienia tylko nie zagnieżdża się tam gdzie ma
ginek mówił że jest duża szansa że zajdę bez inseminacji zależy od wyniku badania krwi

Świetnie że ginek super i tak kompleksowo ciebie zbadał. Teraz wiesz na czym stoisz i wiesz co masz robić, taka wizyta to zawsze nadzieja. Zrób wszystkie badanka i zasuwaj do niego spowrotem. Ja też sobie zrobie teraz progesteron we wtorek.

bardzo dziękuje :) tez szukalam w necie ale to co podalas to jasne dla mnie teraz tylko musze chyba isc na monitoring aby ztwierdzic jak wyglada moja owulka :)

Fajnie że pomogłam.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
ciesze, ja po winiego tez po pierwszej wizycie uspokoiłam sie i wiedziałąm,ze wdobre rece trafiłam...taka podstawowa sprawa i tyle czasu czekasz... no to najpóźniej w nastepnym cyklu zachodzisz ...super się cieszę :) były wczoraj przytulańce? ;)
a pytałaś ile za inseminację by wziął?

lopop od nastenego cylku, jak wtym nie wyjdzie to diatka na endo od pierwszego dnia: migdały, orzechy, siemie lniane, daktyle i rybki tłuste (makrela, śledź, dorsz) :tak: napewno urosnie wieksze...

hej witamy w domu ;)

&&&&trzymam, zeby były skuteczne :)

Asiucha mam nadzieję, ze i u Ciebie wyszło i wsytzrliliście sie...mnie jajnik bolał w dzień pekania, nieraz od rana, a jeszcze był...

Czy lopop zaglądała po wizycie? wiadomo co u niej?
witam witam trzymam kciuki oczywiscie za wszystgkie moje kcohane staraczki
Betusia witamy w kraju

olakle naprawdę super podejście świetny doktor i już w poczekalni widziałam że pisze że specjalista w leczeniu niepłodności
super ze na takiego trafilas doktorak ja tez musze takiego znalezc a nie jest latwo....
super trzymam kciuki!!!!
I jak, i jak opowiadaj bo ciekawa jestem!

Eh powiem ci że na nic nie liczę, gin że za 5 dni mamy się starać a mówił to w 10 dc a mnie w 13 i 14 dniu jajnik bolał i wtedy przytulanki były a potem daliśmy sobie spokój. Siły już nie mam po prostu na to wszystko.

tulam nic sie nie martw ja to nawet nie wiem kiedy owulke mam juz mi sie wszytko porabalo.... :(

idziemy na spacerek z piesiem:tak: bede pozniej.... do zobaczonka kochane

Olkale ale sie cieszę , że Ci się udało :-D:-):tak:

Olkale ale sie cieszę , że Ci się udało :-D:-):tak:

Betusia szukaj gina, któy zrobi monitrig cyklu i zbada hormony...to postawa

trzymam kciuki, zebyś szybciutko zafasolkowała...najpóźniejw nastepnym cyklu:)

witam witam trzymam kciuki oczywiscie za wszystgkie moje kcohane staraczki

super ze na takiego trafilas doktorak ja tez musze takiego znalezc a nie jest latwo....

super trzymam kciuki!!!!

tulam nic sie nie martw ja to nawet nie wiem kiedy owulke mam juz mi sie wszytko porabalo.... :(

zerknełam sobie na Twój wykres, wydaje mi sie,ze miałaś owu 18-19 dc, był spadek przed owu, a później wzrost...21dc miałaś spadek temp mozę progeteron masz słaby? Badałaś? U mnie skoki temp były właśnie z powodu skoków progeterronu...

kochane ja uciekam...mam dziś z mężem pierwszy wieczorek w trójkę ;) zobaczymy jak Nam pojdzie :) :) :)

Żabko boli mnie podbrzusze jak na @ :sorry2: ale jeszcze mam kilka dni do niej tzn nie licząc dzisiejszego 6 dni :-( a z tą tempką to dam sobie spokój bo nie mierzyłam w pierwszej fazie cyklu i nie wiem czy był skok czy nie a nawet przy takiej tem mogło dojść do owulki bo w I fazie mogłam mieć niższą :-( no nie dobrze mówię :sorry2:
najlepiej od poczatku mierzyc bo potem wiadomo co i jak
Heloł!!! Gdzie sa wszyscy?!
Ja bylam wlasnie na usg - jest owulka!!!
Teraz gin dal mi 3 miesiace na zaskoczenie. Jesli nie - stymulacja...
to pracoj kochana pracoj
same tulance to dobrze :tak::-)
a u mnie dzis niebedzie przytulasow zawsze soboty mamy tylko dla siebie bo to jedyny dzien wolny mojego i w dodatku @ sie skonczyla i co??on do pracy dzis musi jechac mazurki robic na swieta :-(
no to super ze fajny i rzeczowy to znaczy ze i ty zachodzisz :-)

ok zmykam eza budzic wroce za godzinke

reklama
olkale i jego super słowa zajdzie pani a ja malutko w tym pomogę a o zabieg nie zapytałam się zadzwonię i zapytam się

zmykam i trzymam kciuki za nowe przytulanka i staranka miłej soboty

Do góry