reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Na szczescie wczoraj wieczorem go zgwalcilam. Ale dzisiaj poprawimy.
Dobrze - znaczy, ze wlasnie pekl i ma miejsce owlacja. W czartek byl okragly, a dzisiaj jakby w podkowe... Widocznie nie jest tak, ze peka i od razu znika, tylko sie powoli wchlania...

gratuluje i męcz męza :p
pecherzyk po pęknieciu nie zanika robi sie taki sflaczały a potem robi sie ciałko żółte :) trzymam kciukolki

reklama
Mam nadzieje, ze cos z tego bedzie... ale nawet jesli nie to i tak sukces, ze w koncu owulka jest taka jaka powinna...
Wczoraj wieczorem bolal mnie jajnik. Dzisiaj jak na razie nic...

Pytam bo na monitoringu w 10 dc mój pęcherzyk miał 16 mm, niby rośnie 2 mm na dobę ale na "28 dni" przeczytałam że niby 3 mm na dobe różnie to pewnie bywa. Gin mówił przytulanki za 5 dni wieczorem czyli 15 dc ale mnie bardzo bolał ten jajnik 13 i 14 dc i wydaje mi się że wtedy pękał, wtedy były przytulanki, reszte dni sobie podarowałam bo juz miałam dość i zero ochoty na seks.
U mnie to również jedna z pierwszych prawidłowych owulacji.

widze ze tu cacy staranka trwaja :) u mnie dzisiaj tez beda staranka przy kolacji z deserkiem i z kapiela ciepla... a co ...
po tych drakach trzeba sie wyluzowac. robie nalesniki na ostro i deserek malinowo jogurtowy :) fajne przepisy znalazlam i nawet blender specjalnie kupilam :pzobaczymy cyz wyjdzie a na razie zabieram sie za zolta sukieneczke dla dzidzia :)

widze ze tu cacy staranka trwaja :) u mnie dzisiaj tez beda staranka przy kolacji z deserkiem i z kapiela ciepla... a co ...
po tych drakach trzeba sie wyluzowac. robie nalesniki na ostro i deserek malinowo jogurtowy :) fajne przepisy znalazlam i nawet blender specjalnie kupilam :pzobaczymy cyz wyjdzie a na razie zabieram sie za zolta sukieneczke dla dzidzia :)

No to będziesz mieć uroczy wieczór!
Ja właśnie szukam na allegro ciekawej kanwy i postanowiłam haftować dla uspokojenia i wyciszenia.

Witam się nareszcie w domku.... :-):tak:wczoraj padlam wiec juz nie zagladalam....:zawstydzona/y:
dzis male tulance z malzem... bo wczoraj bylam jak nieprzytomna... :tak:

Co tam u Was kochane bo raczej nie ram rady nadrobic...??????

mam pytanie jak to jest z ta faza lutelna kiedy /od kiedy sie ona zaczyna???? ile moze trwać

Ostatnia edycja:
Witam się nareszcie w domku.... :-):tak:wczoraj padlam wiec juz nie zagladalam....:zawstydzona/y:

mam pytanie jak to jest z ta faza lutelna kiedy /od kiedy sie ona zaczyna???? ile moze trwać

Witaj Betusia

Cisza tu dzisiaj i prawie nikogo nie ma, od czasu do czasu ktoś wpadnie.
Ja nie jestem na bierząco bo wpadam tu z przerwami i nie mam kiedy wszystkiego nadrobić, fasoleczki u dziewczyn sobie rosną, u inych przytulanki albo początek cyklu.
A faza lutealna to ta z pęcherzykiem dojrzewającym czy ta po owu?

Znalazłam coś takiego:

Różnice długości trwania fazy niższych temperatur decydują o różnicach w długości obserwowanych cykli i to czasem niepokoi. Jednak pewna nieregularność w długości cykli miesiączkowych u dojrzałej kobiety w pełni jej zdolności rozrodczych jest najzupełniej normalna.
eśli różnica między najdłuższym a najkrótszym cyklem wynosi do siedmiu dni, traktujemy je jako cykle regularne. Jeśli różnica ta mieści się w granicach 8 do 20 dni, to takie cykle traktujemy jako cykle umiarkowanie nieregularne. Dopiero gdy różnice w długościach wynoszą ponad 20 dni, możemy mówić o cyklu nieregularnym. Powyższe uwagi nie dotyczą pierwszych kilku cykli po porodzie i w premenopauzie czy w okresie dojrzewania.

Nieregularności te spowodowane są różną długością okresu poprzedzającego jajeczkowanie, ponieważ poowulacyjna faza temperatur wyższych (tzw. faza lutealna) trwa w każdym cyklu tyle samo, chociaż różnie u różnych kobiet. Normalna (to znaczy nie wpływająca na płodność) długość fazy lutealnej waha się pomiędzy dziesięcioma a szesnastoma dniami.

Dlaczego faza temperatur wyższych powinna wynosić co najmniej 10 dni?
Przypomnijmy, że po jajeczkowaniu, w miejscu pękniętego pęcherzyka, w którym dojrzewała komórka jajowa, powstaje ciałko żółte. Można obrazowo powiedzieć, że ciałko żółte troszczy się o nowe życie, które może się począć. Wydzielając progesteron, podtrzymuje błonę śluzową macicy w gotowości na przyjęcie zapłodnionej komórki jajowej. Ciałko żółte funkcję swą pełni właśnie przez około dwa tygodnie. Stąd też fazę temperatur wyższych często nazywa się fazą ciałka żółtego. Ponieważ po łacinie nazwa ciałka żółtego brzmi corpus luteum, fazę tę nazywamy fazą lutealną.

Dlaczego mówimy o nieregularności, w przypadku krótszej niż 10-dniowa fazy lutealnej?
Dziecko poczyna się w jajowodzie. Jego wędrówka do macicy trwa około 7 dni. Rozgoszczenie się w macicy, zwane zagnieżdżeniem, to następne dwa dni. Jeśli rozwinięta śluzówka macicy utrzymuje się krócej niż 10 dni, to poczęte dziecko ma niewielkie szanse na zadomowienie się w łonie matki. Krótka faza lutealna może więc być jedną z przyczyn niepłodności, chociaż zdarzają się wyjątki od tej reguły.

Może to ci Betusia pomoże.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
cześć
wpadłam na chwile zobaczyć jak Wasze dzisiejsze wizyty

Na szczescie wczoraj wieczorem go zgwalcilam. Ale dzisiaj poprawimy.
Dobrze - znaczy, ze wlasnie pekl i ma miejsce owlacja. W czartek byl okragly, a dzisiaj jakby w podkowe... Widocznie nie jest tak, ze peka i od razu znika, tylko sie powoli wchlania...
to świetna wiadomość :) mam nadzieje, ze razem bedziemy na grudniówkach :) &&&&&&&

hej witamy w domu ;)

&&&&trzymam, zeby były skuteczne :)

Asiucha mam nadzieję, ze i u Ciebie wyszło i wsytzrliliście sie...mnie jajnik bolał w dzień pekania, nieraz od rana, a jeszcze był...

Czy lopop zaglądała po wizycie? wiadomo co u niej?

reklama
oklale jestem nie wyłączaj sie jeszcze już piszę ale super ten ginek jeszcze nigdy się tak nie naśmiałam jak dzisiaj

hej witamy w domu

Czy lopop zaglądała po wizycie? wiadomo co u niej?
Betusia witamy w kraju

olakle naprawdę super podejście świetny doktor i już w poczekalni widziałam że pisze że specjalista w leczeniu niepłodności

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry