reklama
agnieszka.kk
Styczniowa mama Alana :)
suzi1 - dziękuję
agnieszka.kk - ja i tak twierdzę, że razem zajdziemy jeszcze szybciej niż wstępnie planowałyśmy
hehe no zacytuję "nigdy nie mów nigdy" także wszystko może się zdażyc
;-)
R
RiSiA
Gość
Pajeczko, Aniu dziekuje wam... jestescie ze mną czuje to.
Ja dziś byłam na betce rano. Wyniki bede miała dopiero jutro około 11.
Na pewno dam wam znać.
Sikańca też robiłam ale bladzioszek duży
Kingus bardzo mocno trzymam kciukaczki, zeby to było to ojjj az mnie moj stres mija. Ja dzisiaj na badania genetyczne mojego malenswta i tak strasznie sie boje Kingus ja jeszcze nie gratuluje za to mega mocno zaciskam kciuki
Paula25
szczęśliwa :)
Pajkaa już Cie pytałam ale nie odpisałaś na innym wątku...jak będą wyglądały u Ciebie te badania genetyczne w 11 tygodniu? na czym one polegają?
no i oczywiscie mocno trzymam kciuki!!! napewno wszystko jest ok!
suzi1
Kocham Cię synuś
Proponuję abyś się wylogowała odświeżyła bb i zrobiła wszystko jeszcze raz. Jezeli plik uszkodzony to może wina leży w suwaczku... wtedy spróbuj zrobić sobie ale z innej stronki.
NO to pięknie,jak bladzioszek jestTeraz czekamy na potwierdzenie
Kochana a ile juz Ci się spóznia????
R
RiSiA
Gość
Pajkaa już Cie pytałam ale nie odpisałaś na innym wątku...jak będą wyglądały u Ciebie te badania genetyczne w 11 tygodniu? na czym one polegają?
to chyba normalne badanie usg gdzie są pomiary dokładne maluszka + przezierność karkową mierzą. Paula wysyłam Ci na pv zaproszenie do grupy naszej
Antylopka
Potrojna mamuska
nic nie wiemz o badaniach. Uđwiadomisy nas Przeziernosc karkuPajkaa już Cie pytałam ale nie odpisałaś na innym wątku...jak będą wyglądały u Ciebie te badania genetyczne w 11 tygodniu? na czym one polegają?
a mozna spytac dlaczego
R
RiSiA
Gość
nic nie wiemz o badaniach. Uđwiadomisy nas Przeziernosc karku
a mozna spytac dlaczego
tutaj info ponizej
Przezierność fałdu karkowego (ang. nuchal translucency, NT) – parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej; jest to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu. Zwiększenie wartości NT występuje w niektórych zespołach spowodowanych aberracjami chromosomalnymi: zespole Downa, zespole Edwardsa, a zwłaszcza w zespole Turnera.
Fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu w II trymestrze. Niekiedy w jego miejsce rozwija się obrzęk karku (nuchal edema) albo naczyniak limfatyczny torbielowaty (cystic hygroma), którym może towarzyszyć uogólniony obrzęk płodu.
Pomiar NT jest najbardziej miarodajny między 11. a 14. tygodniem ciąży. Norma NT, określona dla danej populacji, obejmuje wartości do 95 percentyla i jest uzależniona od wymiaru ciemieniowo-siedzeniowego (CRL); w praktyce NT nie powinno przekraczać 2,5 mm. NT jest wprost proporcjonalne do ryzyka wystąpienia trisomii u płodu:
- NT = 3 mm wiąże się z 3× wzrostem ryzyka
- NT = 4 mm wiąże się z 18× wzrostem ryzyka
- NT = 5 mm wiąże się z 28× wzrostem ryzyka
- NT > 5 mm wiąże się z 36× wzrostem ryzyka.
Paula25
szczęśliwa :)
Aha czyli to normalne badanie w tym tygodniu ciąży ja miałam już mierzoną przezierność karkową jak byłam 16 stycznia i było ok (1mm) ale niedługo jeszcze raz jedziemy na usg to może jeszcze uda się podejrzeć raz czy wszystko jest wporządkuto chyba normalne badanie usg gdzie są pomiary dokładne maluszka + przezierność karkową mierzą. Paula wysyłam Ci na pv zaproszenie do grupy naszej
dziękuje za zaproszenie :-) wieczorkiem tam zajrze ;-)
i nie martw się Kochana napewno wszystko jest ok z dzidziusiem trzymam kciuki i daj znac na wątku o planowaniu jak już będziesz po Buziaki
Ostatnia edycja:
reklama
R
RiSiA
Gość
Aha czyli to normalne badanie w tym tygodniu ciąży ja miałam już mierzoną przezierność karkową jak byłam 16 stycznia i było ok (1mm) ale niedługo jeszcze raz jedziemy na usg to może jeszcze uda się podejrzeć raz czy wszystko jest wporządku
dziękuje za zaproszenie :-) wieczorkiem tam zajrze ;-)
i nie martw się Kochana napewno wszystko jest ok z dzidziusiem trzymam kciuki i daj znac na wątku o planowaniu jak już będziesz po Buziaki
Tak, ale to jest bardziej szczegółowe badanie bo sprawdzają czy maluszem ma rączki i nóżki mierzą je dodatkowo przeziernosc karkową no i chyba tyle, powiem Ci jak wróce dzisiaj z badan
Podziel się: