reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania

Edym181

Początkująca w BB
Witam czy jest tu jakaś Pani co bierze na obniżenie tsh Euthyrox, na prolaktynę zażywa 1/2 tabletki Dostinex tygodniowo oraz miała hsg-drożność jajowodów i nie może zajść w ciążę?
Reszta badań zleconych przez ginekolog jest dobra, mąż też się badał. Co robić?

reklama
Witam czy jest tu jakaś Pani co bierze na obniżenie tsh Euthyrox, na prolaktynę zażywa 1/2 tabletki Dostinex tygodniowo oraz miała hsg-drożność jajowodów i nie może zajść w ciążę?
Biorę leki na tarczycę (bazowo dawka 25), prolaktyna obniżyła się sama po wyrównaniu TSH, miałam badanie na drożność i wiele innych.
Jak długo trwają starania?

Co robić? Diagnozować się dalej:

Badania plodnosc.jpg

Dla starających się najlepiej jak tsh jest w okolicach 1. Ja biorę letrox 75.
Pytanie czy owulacja w ogóle występuje.
U mnie problemem był brak owulacji. Nasze starania trwały dwa lata. Przez te dwa lata miałam stymulowane cykle, brałam full leków, a owulacja nadal się nie pojawiała. W maju odstawiłam wszystkie leki do stymulacji. Po nowym roku mieliśmy zacząć leczyć się w klinice. W sierpniu zaszłam niespodziewanie w ciążę. Tez miałam wszystkie wyniki dobre, jedynie progesteron niski, bo owulacja się nie pojawiała.
Ja bym się wybrała na monitoring cyklu.

Ja brałam na niedoczynność letrox, Dostinex całą tabletkę i metforminę na IO, też miałam drożność.
Brak owulacji - stymulacje, in vitro - obecnie jestem mamą 4 tygodniowej córeczki ☺️

Weszłam w 19cykl starań -> Eutyrox 37,5 mg, prolaktyna w dole stawki czyli b. dobrze, ale badałam po ustabilizowaniu dawki eutyroxu, wiec bie wiem jaka była wyjściowa.
Ft3 i Ft4 w normach, stosunek dobry.
Przeciwciała tarczycowe lekko podwyższone, delikatny stan zapalny tarczycy (hashimoto) - teraz uspokojona.
Jestem świeżo po hsg, teraz 2 cykl.
Monitoring był, pęcherzyk pęka, badanie LH paskami, włączę chyba od przyszłego miesiąca badanie temperatury;)
Tu potrzeba cierpliwości, długo się starasz?

Przed tabletkami 14 miesięcy, po tabletkach 4 cykle, po hsg 3 cykle , ginekolog powiedziała że mam czas do końca roku, a później laparoskopia..
Nic nie mówiła o monitorowaniu cykli

reklama
@Edym181 mój gin stwierdził ze do końca roku naturalnie, a potem włączymy leki i spróbujemy wymusić wczesniej owu i pękanie pęcherzyka.
No zobaczymy jak to pójdzie, teraz jestem spokojniejsza, czasami łza poleci przy początku okresu, ale wczesniej bardziej to przeżywałam, na wszytsko jest czas- każdy ma swój, nic już nie jest zależne odemnie 😉

Do góry