reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

starania się - watpliwości..

reklama
melduje z rana że teścior negatywny... no nic przynajmniej @ przylezie na czas bo nie bedę sie stresowac... Mam pażdziernikowych nie otworze , ale napewno tu kilka z was tak:tak: buziaki, ja lece do pracy, zajrze wieczorkiem.

kochana moze jeszcze nic straconego, trzymam kciuki :tak:

Witam dziewczyny! Przyznam szczerze że nie udzielam się w tym roku na forum ponieważ brakuje mi tego ubiegłorocznego forum...:zawstydzona/y:
Dziwnie wybierać między dwoma panującymi wątkami...:-(
Tutaj jest więcej osób które kojarzę :-D

Mam takie pytanko czy któraś z Was miała robioną drożność jajowodów?!:confused:

Przyznaję, że strasznie się tego boję. Jestem po kuracji duphastonem, CLO, po badaniach na prolaktyne, tarczyce, bakteriologie...:baffled::baffled::baffled: Mój M wczoraj robił badanie nasienia - dzisiaj wyniki i wizyta u gin... Niestety nadal nam się nie udało:-(
Gin powiedziała, że w następnym cyklu będę miała robioną drożność - a co jeżeli i to nie pomoże??:confused::-(

Co jeszcze mnie może czekać?? Proszę pomóżcie... :blink:

Poza tym robiłam test z krwi i wyszedł negatywnie :frown: a nadal nie dostałam @@@.... a w dodatku od kilku dni strasznie boli mnie prawy jajnik...

HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie wiem dlaczego wy sie tak boicie tego badania :confused: poboli i przestanie ;-) a wogole przed badanie mozesz wziasc sobie odplatne znieczulenie , fakt faktem ze badanie jest nieprzyjemne ale da sie podobno przezyc :tak:
Mnie to badanie tez czekam w maju i jakos sie go nie boje, jak trzeba to trzeba napewno nie zaszkodzi a moze pomoc :tak:

Pysia, Kingus i W.Kropeczka dziekuje Wam za mile slowo :)

Mam takie pytanko czy któraś z Was miała robioną drożność jajowodów?!:confused:

Gin powiedziała, że w następnym cyklu będę miała robioną drożność - a co jeżeli i to nie pomoże??:confused::-(

HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aga, ja mialam robione HSG, czyli badanie droznosci jajowodow. W moim przypadku, to nie bylo nic przyjemnego. Bolalo jak cholera, nie dostalam nic przeciwbolowego :/ Wynik tez mnie zwalil z nog, bo jeden jajowod jest totalnie zablokowany a drugi moze bedzie dalo sie odblokowac bo zrosty, nie sa az tak duze :((((
Powiedzialas, ze bedziesz miala robiona "droznosc jajowodow", czyli co dokladnie? HSG, czy moze juz laparoskopie albo cos? Samo HSG, nie ma za zadanie udrozic jajowod ale w niektorych przypadkach, przy niewielkich zrostach udaje sie je kontrastem rozkleic (te zrosty :p).
Pzdr

Kaprycha ma racje samo sprawdzenie drożności jajowodów to co innego a "udrażnianie" co co innego, przynajmniej lekarka tak powiedziała i czytałam gdzieś o tym.

Jestem dopiero przed badaniem czyli HSG, ale niestety jestem niepoważna bo oczywiście przetrząsnęłam wszystkie fora i opinie, i tyle się naczytałam o bólu (a muszę się przyznać że jestem straszną panikarą...:zawstydzona/y:)
Na czym polega to badanie wiem (wstrzyknięcie kontrasu i zdjęcie RTG), ale o co chodzi w samym udrażnianiu skoro o tym już wspomniałyście?:confused:

Samo badania drożności jajników czyli HSG to wlanie kontrastu do maciciy jajników i sprawdzenie zdjęciami samej drożności.
A to jest opis zabiegu laparoskopi jaki znalazłam.
W ginekologii laparoskopię stosuje się najczęściej w diagnostyce i leczeniu endometriozy oraz niepłodności, które są ze sobą niekiedy powiązane. Endometrioza jest to choroba polegająca na występowaniu endometrium, czyli błony śluzowej macicy, w innych miejscach niż jama macicy, tj. na jelitach, więzadłach miednicy mniejszej, ścianach miednicy i w jajnikach. Endometrioza objawia się dolegliwościami bólowymi w podbrzuszu, zaburzeniami krwawień miesiączkowych, niepłodnością. Za pomocą laparoskopii elektrokoaguluje się ogniska endometriozy (przyżeganie elektrodą wytwarzającą wysoką temperaturę), uwalnia zrosty powstałe w jamie brzusznej, a podając kontrast do macicy przez aparat Shultzego można sprawdzić drożność jajowodów. W dalszym leczeniu pacjentka poddawana jest terapii hormonalnej przez 3-6 miesięcy. Po tym czasie wykonuje się powtórną laparoskopię nazywaną "second look" i stwierdza, czy leczenie było skuteczne. Jeśli ogniska endometriozy nadal występują, postępuje się z nimi tak jak przy pierwszej laparoskopii.

Strasznie to brzmi...
Ale czego się w życiu nie robi...:)
Ciekawa jestem czego nowego dowiem się dzisiaj i jak badania M...

Dziękuję dziewczyny!
Odezwę się wieczorem po wizycie!!!!

Pysiu masz racje poczulam sie bardzo zle i teraz juz nikomu nic nie mowimy. Tak jest lepiej. A przypomnij mi dlaczego zaczynasz ponowne staranka od kwietnia czy tak Ci zalecil lekarz czy po prostu Ty tak chcesz?

mari ja zaczynam dopiero w kwietniu, bo poroniłam i lekarz zalecił 3 miesiące przerwy w starankach.:nerd:
Ale już nie mogę wytrzymać bardzo chciałabym sie znów starać:happy:

A propos laparo, to bardzo bym chciala miec ten zabieg. Wydaje mi sie, ze to bedzie moja ostatnia deska ratunku. Lekarz w Polsce w ogole mi tego nie proponowal. Nie rozumiem czemu. Teraz we wtorek ide do mojego GP, co znaczy ze za 4 tyg we wtorek bede miala wizyte z ginem. Niestety w tym pochrzanionym kraju, nie mozesz sobie sama zadecydowac, ze potrzebujesz wizyty z danym specjalista - musisz zostac skierowana :crazy:Wtedy, zapytam gina o laparo, zapytam o badania hormonalne (przez te moje plamienia). Moze tutaj ktos sie zainteresuje..Juz nie moge sie doczekac tej wizyty, daje mi to cien nadziei na moja mala, ukochana, wyczekana fasolke :tak:

P.S. A swoja droga, to musze miec straszne problemy z hormonami, bo jest to moj szosty dzien cyklu (liczac od plamienia jako @ ) i dzis rano mialam ciagle wysoka tempke (37.21), piersi ciagle duze a szyjka macicy miekka - prawie jak w owulke. Mysle, ze moge miec za duzo progesteronu ?

Ostatnia edycja:
reklama
Kaprycha - co do temp. Mi spada ostatnio dopiero koło 10 dnia cyklu by po jakiś dwóch, trzech dniach ponownie wzrosnąć. Ale u mnie najprawdopodobniej węzły chłonne tak namieszały - oj ta grypa.
Może u ciebie to hormony:confused:

Do góry