reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

starania się - watpliwości..

WITAM KOBITKI:-)
oj wiem coś o tym mi tez śmierdzi a kupka aż o wymioty i o dziwo nawet mi zaczeły smierdzieć pampersy zawsze mi fajnie pachniały bo jeszcze maja w sobie aloes no i tak zawsze fajny był zapach a teraz:baffled:wogóle duzo rzeczy mi śmierdzi :dry:
BADAICKA śliczny pokój:-)
Ło Matko jak se przypomne te zapachy w ciązy,zwłaszcza dym i smazone mieso-bbbłłłłeeeeee :baffled::baffled::baffled:
DZIĘKUJĘ za komplement :happy2:

U taty dobrze :tak: w srode mial robione badanie i rak pluc z 4 cm zmniejszyl sie na niecale 2 cm :-D:-D:-D wiec widac chemi dziala i mam nadzieje ze na jakies parenascie lat uda sie zaleczyc ta okropna chorobe :tak: w tym tyg ma miec porobione wszystkie badania i zapadnie decyzja jak bedzie leczony dalej :sorry2:
Jak fajnie,że tatulo czuje się lepiej.Oby następna diagnoza brzmiała-GUZA BRAK :tak::happy2:
Andziu niby mowiea, ze "kochanego ciala nidgy nie za wiele"
Ta i że "chłop nie pies i kości nie lubi":-D:-D:-D

Niby tak, ale mówią też, że "co za dużo to niezdrowo":-D:-D:-):-):-D:-D

jakby bylo pieknie wybierac sobie miejsce przytycia :-):-D:-) zarla bym jak swinka i wygladala jak Sabrina hahahahaahahahaha
Oj kazałabym sobie odebrac nadmiar z tyłka,ud i brzucholka a dodac troche w cycole ;-):-D

tak z innej beczki, dziewczyny jak bila was cycuszki przed @ to bola was calymi dniami czy tylko momentami, mnie bola bardziej na wieczor :szok: troche to dziwne
Mnie tez bola wieczorem :shocked2:

przepis na koktaj daje:

pol szklanki mleka 0,5%
1 banan
6 truskawek
- zmiksować na maksa - pyszny i bardzo orzeźwiający :)
Mniam

a i zapomnialabym sie pochwalic ... zaraz wysylam promotorowi skonczona prace inż!!!!
a co to za mąka???? 450?:confused:
SUPER,że pracka skończona :tak::-)
450 to typ maki.Maki maja różne typy 550,650,450(zboku na torebce jest zawsze napisane jaki dana mąka ma typ)
Na ciasto do pierogów najlepsza właśnie 450"pięćsetka"

Mniam Mniam

biszkopt:
np:
7 średnich jaj (ok rozm L)
1 szkl mąki pszennej w tym 4 płaskie łyżki m. ziemniaczanej
niecałe 3/4 szkl cukru
2 płaskie łyżeczki pr do piecz
olejek waniliowy

krem:
1 op kremu adwokatowego
1/2 op bitej śmietany w proszku
300 ml zimnego mleka
100 g masła lub Kasi

masa wiśniowa:
ok 600ml kompotu wiśniowego z owocami bez pestek
2 budynie wiśniowe
cukier

jeden banan pokrojony w kostkę moczony w soku cytrynowym
czekolada utarta do dekoracji

Biszkopt-
białka ubić dodać żółtka cukier przesianą mąkę z pr do pieczenia. Wszystko po ubiciu białka dodawać powoli i delikatnie ubijac żeby ciasto nie siadło piec zależnie od rozmiaru blachy od 30 do 45 min,
ciasto ostudzic, przekroic na pół, najwygodniej będzie biszkopt przewrócic do góry dnem żeby później nie tżeba bylo ściągac wieżchniej warstwy

krem wiśniowy-
ugotowac budyń na kompocie, na koniec dodac wiśnie, gorącą masę wyłożyc w przekrojony biszkopt przykryc odrazu ciastem tak aby obie warstwy biszkopta skleiły się kremem wiśniowym

masa adwokatowa
zrobic mase według przepisu na opakowaniu po maśle dodac pół opakowania bitej śmietany w proszku miksowac wszystko na jednolity krem

na przełożony bioszkopt masą wiśniową poukładac banaki pokrojone przykryc to masą adwokatową ułożyc, można zwobic wzorki, jak odrobine ztężeje masa w lodówce posypac utartą czekoladą

smacznego:-)
ZAPISAŁAM SOBIE :-D
Z pewnością upiekę :tak:

reklama
Eve mąka 450 to typ mąki.. najlepsza to typ 600 z nij piecze sie chleb i najlepsza są z niej wypieki (tak mi przynamnjie mojego M wujek mówił.. jak bedziesz kiedys kupowala to na kazdym opakowaniu pisze :)

dokladnie tak jak Badaicka pisala:)

maja_286 hmm wiem ze te leki sa zapisywane kobietom na pękniecie pecherzyków.. ale facetom pierwsze slysze.. chociaz juz kiedys ktos na forum poruszal ten temat ze wlasnie lekarz facetowi to zapisal.. to nie bylas Ty? a co lekarz mowil ze na co to?

Mój przepis na biszkopt-taki podawałam MARI
Proporcje na blaszkę/tortownicę o średnicy ok 24 cm wtedy jest fajny wysoki i mozna go podzielic na 3 części.

• 6 jaj
  • 3/4 szkl maki pszennej
  • 1/4 szkl maki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka stołowa octu do żółtek
WYKONANIE

1. Oddzielić żółto od białek.
  2. Białka ubic na pianę.Dodać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia.
  3. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać łyżkę octu-wymieszać(bedzie się trochę pienić)
  4. Wlać żółtka do białek i wymieszać szybko ale delikatkie łyżką aż cała piana nabierze koloru od żółtek
  5. Mąki ja sypie sobie do jednej szklanki-3/4 pszennej na to 1/4 ziemniaczanej i robie tak:
pianę mieszam tak,że ciągne prawa ręka łyżką od spodu miski do góry tak zeby ją "napowietrzyć" a lewa obracam miskę(powinny Ci sie pojawiac takie "dołki" po ruchu łyzką i takie jakby pęcherzyki powietrza)i w taki ten dołek wsypuje całą mąkę i mieszam dalej tak samo-tzn od dołu do góry zabierając mąkę i obracając miska w koło.
Delikatkie ale w miarę szybko bo biszkopt nie moze byc zbyt długo mieszany,bo Ci sie zbije i wyjdzie Ci klucha
Mieszasz tak żeby z mąki nie pozostały zadne gródki na gładka delikatna masę
.
Blaszke wysmaruj margaryną i obsyp maka pszenną i na taką wlej ciasto.
Piekarnik najpierw rozgrzej(nie wkładaj biszkoptu do zimnego piekarnika bo tego nie lubi :no:)
Ja piekę w 180 st jakies 40-50 min bez termoobiegu
i w 150-180 st jakieś 30 min z termoobiegiem
Tak naprawdę to pieke na oko ;-) jak jest taki złocisty i po wbiciu np wykałaczki jest ona sucha to zostawiam na jakieś 5 min i wyłączm piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki i czekam kolejne 5 min.
PAMIĘTAJ jak pieczesz biszkopt nie otwieraj nigdy okna w kuchni to ciasto lubi ciepło inaczej Ci klapnie(a juz przeciągów to wogóle nie znosi).
Po tych 5 min z otwartymi drzwiczkami wyciągam go z piekarnika i odrazu z blaszki jak jeszcze goracy(goraca blaszka powoduje podsuszanie ciasta)
Tylko jak go wyciagniesz to uważaj bojak bedzie stygł to z perwością przyklei Ci sie do deski czy blatu :biggrin2: wiec delikatkie.
Jak chcesz na torta to najlepiej upiec go na dzień wczesniej bo lepiej sie dzieli/kroi na czesci do przełozenia kremem ale ja nie masz takiej mozliwości to nic nieszkodzi najwyżej Ci sie troche "rozkruszy"środek.Naożysz krem i tez bedzie dobrze :-D:tak:

No to sie nawymadrzałam.

Ostatnia edycja:
EVE ja do kremów(takich w proszku do zmiksowania z mlekiem) dodaje jeszcze np pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z puszki, pokrojone mandarynki w kostkę,kawałki czekolady,truskawki.
A biszkopt jak rozkroje na 3 cześci to kazda z nich nasączam sokiem z brzoskwiń wymieszanym z wódeczką :tak:
i robie tak na spodni biszkopt daje troche kremu i np kawałki mandarynki i kawałki czekolady,zakrywam kremem i kłade drugi biszkopt.na to troche kremu i kawałki brzoskwiń i truskawek zakrywam kremem i wierzchnim biszkoptem.
Dekorowanie zależy od Waszych upodobań i Twojej fantazji i pomysłu.
Możesz wszystko obsmarowac kremem-ja tak robiłam jak widziałaś fotki-żeby wygładzic krem musisz mieć długi nóż, albo mozesz obłożyc go masa marcepanową zobacz sobie
TORTY
Możesz tez zamiast kremu dac bita smietanę i owoce tez jest dobry.:tak:
Ale nie polecam takiej w proszku.Lepiej kupić smietane 30% i ubic samemu mikserem dodając do smaku cukier puder zeby była słodka.Tylko wtedy trzeba uważać żeby nie "przebic" bo wyjdzie o posmaku masła lub słodkie masło.
Ja jeszcze zanim zaczne robić wszystko to pod spodni biszkopt wkładam leciutko wokoło np papier sniadaniowy tak zeby zakryc pateręwtedy nie martwie się że ją pobrudzę przy dekorowaniu.jak skończe już wszystko to pomału wyciągam papiery i gotowe.

kurcze...tak sie zjarałam na słońcu że siedzę cały czas wysmarowana kremem dla dzieci...

a ja chciałam tylko lekką opaleniznę na obronę...łeh..i znowu skończy się na spray'u brązującym

Witam się!

Wiecie co, ja nie mierzę temperatury ale dzisiaj mnie cos podkusiło i se zmierzyłam- 36,8-będę mierzyła do soboty i jak nie spadnie to w niedzielę zrobie teścik.
Myślicie,że się bardzo nakręciłam?:baffled::-(

Kochana ja myslę,że Ty po prostu chcesz mnie dogonić,żeby się załapac na podobny termin porodu:-D:-D:-D
A co do Ikei- ich meble są sprzedawane na allegro. Czasem jest drożej niż w sklepie i do tego przesyłka, ale jak masz daleko do sklepu to jest jakieś wyjście. A przy zakupie np. szafy i tak trzeba zapłacić za transport. Ja mam do ikei może 20 km, a skasowali mnie za przywóz mebli 80 zł:szok:

Porobiłam ale wszystkie zamazane:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Kurde!! Już nie wiem jak to zrobic:angry::angry::angry:
RObiłam z tym "tulipanikiem" i dupa:no: Może mój aparat jest za kiepski:confused:

Jak wyszły rozmazane to prawdopodobnie ruszyłaś ręką podczas robienia zdjęcia. Albo źle ustawiłaś ostrość- tzn. sam aparat mógł się "skupić" na czymś innym i ostrość złapał nie tam gdzie trzeba. Wszystko zależy od aparatu. Będziesz robiła bete? Ja zrobiłam od razu trochę pod presją forum. Zawsze tu są komentarze,że testy się mylą i beta najważniejsza. Ja tam wierzę testom, bo się nie zawiodłam. I wierzę,że u Ciebie też beta nie jest potrzebna. Ale jak poszłam do lekarza na pierwszą wizytę, to moja pani doktor bardzo się ucieszyła,że beta jest zrobiona. Byłam dość wcześnie i nie było z badania nic widać. Ale mogłyśmy ustalić kilka rzeczy, bo dzięki becie miała pewność że jestem w ciąży. Kiedy masz pierwszą wizytę? Ale to jest ekscytujące, nie?

Andzia ja myślałam,że Twoja przebudowa to będzie co najwyżej podniesienie dachu i zagospodarowanie poddasza a Ty nową chałupę całą prawie stawiasz! Z 58 metrów zrobić 140 to jest mnóstwo pracy! To trochę to potrwa, teraz rozumiem czemu czekasz do wiosny!

Witam się!

Kochana ja myslę,że Ty po prostu chcesz mnie dogonić,żeby się załapac na podobny termin porodu:-D:-D:-D
A co do Ikei- ich meble są sprzedawane na allegro. Czasem jest drożej niż w sklepie i do tego przesyłka, ale jak masz daleko do sklepu to jest jakieś wyjście. A przy zakupie np. szafy i tak trzeba zapłacić za transport. Ja mam do ikei może 20 km, a skasowali mnie za przywóz mebli 80 zł:szok:

Ale to jest ekscytujące, nie?
He,he no pewnie,że tak :-D:-D:-D:-D:-D
że co,że ile 80zł za dostawę pogieło ich ???!!! :szok::szok::szok::szok:
No ciąza jest ekscytujaca w każdym dniu i miesiącu jej trwania :-):-):-)

reklama
Do góry